Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 19. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Ki válasszon sportágat?
2016-07-20 13:45:10
Kategória: Sportvilág


Ki válasszon sportágat: a szülő vagy a gyerek?

Kiss Gergely, Benedek Tibor szerint a legfontosabb, hogy a gyerek szívből sportoljon

Hogyan válasszon a szülő felelősségteljesen sportot gyermekének? A Magyar Diáksport Szövetség szerint fontos, hogy már időben kiderüljön, melyik az a sportág, amelyben a kicsik szellemileg és fizikailag is kiteljesedhetnek. Ha a szülő odafigyel a visszajelzésekre, és okos a választás, akár egy életen át tartó hobbisportot találhat a gyermekének. Ezzel a magyar élsportolók is egyetértenek, akik maguk is gondoskodnak saját családjuk rendszeres testmozgásáról. Kiss Gergely szerint fontos, hogy a gyerek boldogan sportoljon, Keleti Andrea a közös családi sportélményekben hisz, míg Benedek Tibor az egészséges egyensúly megtartására törekedne.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szerint a gyermekek természetes mozgásigénye óvodás és kisiskolás korban a legnagyobb, így leginkább arra kell törekedni, hogy ebben az életkorban a gyerekek minél többet játszanak és vegyenek részt mozgásos tevékenységekben.  Gyerekkorban a mozgásműveltség és a mozgáskoordináció fejlesztése szempontjából fontos, hogy a kicsik a lehető legtöbb mozgásformát kipróbálhassák, ami később segíti a megfelelő sportág kiválasztását.  A gyerekek, fiatalok sokféle sportágba belefognak, ezért gyakran előfordul, hogy nem épp a megfelelőt sikerül kiválasztani, amelynek eredménye, hogy az edzésen egyre több kudarc éri a gyermeket, ami motivációvesztést és végső soron a sportág iránti érdeklődés teljes elvesztését eredményezi.

 

„A legnagyobb hibát szülőként akkor követjük el, ha a gyermekeinket mini felnőttként kezeljük, és nem vesszük figyelembe, hogy ők nem profi sportolók. Nagyon fontos, hogy a szülők figyelme a gyermekük teljesítményén és erőfeszítésén legyen, és ne az adott verseny eredményén. A siker leginkább nem az érmekben mérhető, hanem abban, hogy sikerült-e elérni a saját magunk elé kitűzött célokat. A szülőknek azt kell megtanítaniuk gyereküknek, hogy ha mindent megtesznek a pályán, ami tőlük telik, akkor nem lehetnek vesztesek” – mondta el dr. Molnár László, az MDSZ szakmai igazgatója.

 

Na de meddig terjed a szülők választása és mennyire adjon teret a gyermek szabad akaratának? Merre és mennyire orientálja? Ezekről kérdeztünk meg híres sportolókat.

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó Iroda kommunikációs vezetője, a Modern Sportakadémia tagja azt tanácsolja a szülőknek, hogy olyan sportágat válasszanak ki gyerekeiknek, amit azok boldogan csinálnak, mert ha a kicsik megszeretik az adott mozgásformát, elindulhat a pályájuk akár amatőr, akár hobbi, akár komolyabb versenysport szinten is.

„Ha a gyereknek az az álma, hogy híres sportoló legyen az adott sportágban, akkor biztos támogatni kell, de a szülőnek nem szabad rátelepedni, és a saját meg nem valósult pályafutását számon kérni, pláne nem flegmának és közömbösnek mutatkozni” – mondta el a közismert sportoló.

„Érdemes kedvesen, vidáman és trükkösen pályán tartani a gyereket, mindaddig, amíg látszik rajta, hogy tehetséges és jó a közeg, ahová szeret járni. Figyelni kell azonban a visszajelzéseit és tiszteletben tartani, ha valami ellen tiltakozik, mert annak oka van.” – tette hozzá.

További kérdésként merülhet fel az is, hogy a szülő hogyan érheti el a kicsiknél, hogy a sport ne csak alkalmi szórakozássá, de életük részévé is váljon. Erről faggattuk az egyik legkreatívabb mozgásformát űző anyukát.

„Az a jó, ha a család maga él sportos életet, mert akkor az egyértelmű lesz a gyereknek is.  Nálunk például, mikor a gyerek még kisbaba volt, én görkorit húztam és úgy toltam a babakocsit. Az is gyakran előfordult, hogy férjemmel a picit magunk mögé tettük a biciklire és sokat kirándultunk. Később aztán télen síelni, nyáron teniszezni járt az egész család. Pedig senki sem teniszezik jól, de mindenki tud egy kicsit, ami pont elég ahhoz, hogy együtt legyünk és kikapcsolódjunk” – árulta el Keleti Andrea, táncművésznő.

Ha megvan a gondosan kiválasztott sportág, amit a gyerek szívesen végez, sőt a sport szeretetét még a szülők is motiválják, már csak egy akadály léphet fel, a fáradság, túlterheltség. Talán az a legnehezebben áthidalható nehézség.

„Nálunk a nagyobbik fiam focizik és vízilabdázik, a lányom pedig úszik és balettozik, sőt még néptáncol is. Nagy kihívás a szülőknek, sőt a nagyszülőknek is, miképp egyeztessék össze az életüket a gyerekek sportnevelésével. A másik nehézség lehet, amikor holtpont lép föl, például a fárasztó iskola miatt. Ilyenkor a gyerek elszántsága és a szülők rábeszélése segíthet csak túllendülni a krízisen. Ebben az esetben óvatosan kell mérlegelni, hogy meglegyen az egyensúly az iskola és a sport között, hiszen ha fáradt a gyerek, elég könnyen beteg is lesz”– árulta el Benedek Tibor világbajnok vízilabdázó.Szerző: szabadban
Forrás: Positive Co.

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum