Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2018. január 20. szombat, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk 
 
A JET-SKI SPORT TÖRTÉNETE:
2007-04-12 13:09:44
Kategória: Jet-Ski


A jet-ski sportról alkotott közvélemény meglehetősen megoszlik. A legtöbben nem tudják, hogy ez a sportág igen komoly fizikai és szellemi felkészültséget igényel. Képzeljék el magukat 100 km/h feletti sebességgel a méteres hullámokban motorozva, amikor teljes gázzal befordulnak egy hajtűkanyarban! A legnagyobb kategóriában (1600 cm³) a feltuningolt gépek teljesítménye a 300 lóerőt is meghaladja, sebességük eléri a 135 km/h-t. Egy ilyen gépet megülni pedig már nem kis dolog! Bár igaz, nem olcsó egy ilyen masinát fenntartani, de lényegesen kevesebbe kerül, mint sokan gondolják. Egy középkategóriájú utcai autó árából bárki fenntarthat egy ütőképes versenygépet. A jet-ski motoros vízsugár (jet) hajtású vízijármű. 1980-ban jelentek meg az első példányai, amelyek 300 cm³ hengerűrtartalmú, 30 lóerős, egyszemélyes, állós típusúak voltak.

A jet-skik típusai:
- Ski: 1 személyes, állós, max. 800 cm³, 130 LE, végsebessége 100 km/h
- Runabout: 2-3 személyes, ülős, max. 1600 cm³, 300 LE, végsebessége 135 km/h

A legfőbb jet-ski gyártók: Bombardier Sea-Doo, Yamaha, Kawasaki, Polaris, Honda és a Hydrospace.

Többen úgy vélekednek, hogy a jet-ski környezetszennyező jármű, ami nem igaz, mivel megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi szabványoknak, üzemanyagrendszerük tökéletesen zárt, a vízbe nem jut káros anyag, az ólommentes benzinből és a vízben két nap alatt teljesen lebomló növényi olajból álló üzemanyag jóvoltából. 2002. évben megjelentek a XXI. század csúcstechnikáját képviselő négyütemű motorokkal ellátott 1600 cm³-es szervókormányos csodagépek, amelyek teljes zárt hűtőrendszerükkel, alacsony zajkibocsátásukkal, minimális károsanyag-kibocsátási paramétereikkel tökéletes környezetbarát vízi járművek. A jet-skiknek rendkívül kedvező hatásuk van a vízi élővilág biológiai egyensúlyára, mivel nagy mennyiségű levegőt fújnak a víz alá, így felpezsdítik a tavak és folyók oxigén tartalmát. Egy-egy jet-ski verseny után a horgászok kapása az átlagosnak többszöröse.

A MAGYAR JET-SKI SZÖVETSÉG:

A jet-ski egyike a legfiatalabb technikai sportoknak, első világbajnokságát 1982-ben az Egyesült Államokban rendezték meg. A hazai premierre 1991-ben került sor, még a Magyar Motorcsónak Szövetség Szakosztályaként. A vízi jármű széleskörű hódításával csaknem egyidőben megjelent ennek szervezeti formája is Magyar Jet-Ski Szövetség néven. A szövetség 1992. óta egyesíti a versenyezni vágyókat és szervezi a nemzeti bajnokságokat. Mára a szövetség 22 klub több mint kétszáz igazolt versenyzőjét tömöríti. A két nemzetközi világszövetséghez (IJSBA, UIM) való csatlakozás, és azok szabályai átvétele után a hazai jet-ski sport mind színvonalban, szervezésben, mind technikailag nemzetközi színvonalúra nőtte ki magát.

A szövetség komoly szakmai munkájának és profi versenyigazgatóságának elismeréseként 1996-2003. között 7 alkalommal rendeztünk hazai EURÓPA BAJNOKI és EURÓPAI FORMULA 1, 2, 3 futamot, 1 alkalommal a Parlament előtti Duna szakaszon, 1 alkalommal a Margitsziget budai Duna-ágban, 1 alkalommal a Dunaharaszti UNIVERSUM Vízisport Centrumban, és 4 alkalommal a Budakalászi Omszk Tavon.1992-től évente megrendezésre kerülő 5-8 országos bajnoki futamon szerzett pontok összegzésével minden év végén kategóriánkénti bajnokot avatunk. Ezek a versenyek nyíltak, ami annyit jelent, hogy a magyar versenyzők mellett indulhatnak külföldiek is, bárki, aki rendelkezik a szükséges licenccel. A Magyar Bajnokság minden futamán 8 pro – expert (Formula 1, Formula 2, Formula 3, Ski Stock, Ski Superstock, Runabout Stock, Runabout Superstock, Freestyle) mellett az utánpótlás nevelés céljából megrendezésre kerül négy kezdő (novice) kategória is (női-férfi időméréses szlalom, Runabout, Ski), melyekben minden típusú jet-skivel rajthoz lehet állni.

A versenysportban különböző versenykategóriák vannak, ilyen pl. a zárpályás verseny, ahol max. 16 versenyző indulhat gumiköteles állórajttal, s a kb. 1 perces, 15-20 bójából álló pályán 10-15 kört kell megtenniük. A free-style kategóriában a versenyzőknek 2 perces versenyidő alatt attraktív gyakorlatokat kell bemutatniuk. A legnagyobb próbatétel a hosszú távú "OFF-SHORE" verseny, melyen mind a versenyzőknek, mind a versenyjárműveknek teljesítőképességük maximumát kell nyújtaniuk. A Formula-3 kategóriában a max. 800 cm³-s ski (állós) gépeknek 20 percet, a Formula-2 kategóriában a max. 1600 cm³-es limitált teljesítményű „stock” ülős gépeknek 30 percet, a Formula-1 kategóriában a max. 1600 cm³-es superstock kategóriájú ülős gépeknek 30 percet kell megtenniük a kockás zászló leintéséig.

Szövetségünk célja, hogy minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítsunk rendezvényeinken a verseny hangulatának, szabályainak megismerésére, hogy betekintést nyerjenek hazai versenyeinkbe, megismerkedjenek nemzetközi szintű élversenyzőinkkel akár versenyzőként, akár nézőként. Nyitott depóinkban bárki testközelbe kerülhet a csodálatosan feltupírozott technikával.A vízen való száguldás biztonságát egyrészt a szervezettség és a sokéves tapasztalat, a kötelezően előírt védőfelszerelések: bukósisak, mentőmellény, gerincvédő, lábvédő használata, másrészt a szigorúan alkalmazott szabályok, s ha szükséges büntetések biztosítják.

A Magyar Jet-Ski Szövetség, az országos bajnokság futamai mellett, 1997-ben megalapította a Jet-Ski Star Kupa elnevezésű média eseményt, azzal a céllal, hogy a hazai közélet neves személyiségeivel közösen egy könnyed, játékos hangulatú versennyel népszerűsítse a jet-ski sportágat. Immáron tizedik alkalommal 2006. július 13-14-én kerül megrendezésre a Jet-Ski Star Kupa a Dunaharaszti Universum Vízisport centrumban, idén a Brokernet támogatásával. A Magyar Jet-Ski Szövetség vezető testülete az elnökség, melynek elnöke: Czeller Béla, alelnökei: Gerencsér Csaba és Vágott Sándor, elnökségi tagjai: Zana Tamás és Kurinka László.A Szövetség sportdiplomáciai eredményességét igazolja, hogy 2004-ben az UIM Világszövetség AQUABIKE elnökségi taggá választotta 4 évre Czeller Bélát a Magyar Jet-Ski Szövetség elnökét, mely a magyar sportvezetés elismerését tanúsítja.
A magyar versenyzők bizonyítottak 2005. évben is:


UIM Jet-Ski női Világbajnokság
A Nemzetközi Motoros Vízisport Szövetség (UIM) 78 éves fennállása óta 2005. évben rendeztek először női jet-ski világbajnokságot. Az orosz főváros Olimpiai központjában megrendezett világbajnokságon Pala Tünde szenzációs versenyzéssel Runabout kategóriában megszerezte a magyar jet-ski sport első világbajnoki címét.

UIM Rally Jet Európa Bajnokság
A 2005. évi Rally Jet Európa Bajnokságon Vágott András Európa Bajnoki címet szerzett.

UIM Jet-Ski OFFSHORE Európa Bajnokság
A 2005. évben Runabout Stock és Superstock kategóriákban két ezüstérmet szerzett Vass László, Runabout Superstock kategóriában bronzérmes lett Vágott András.

UIM Jet-Ski férfi Világbajnokság
2005. évi jet-ski világbajnokság végeredménye:
3. Sümegi László, 4. Vágott András.

Ezen a rendkívüli eredmények is köszönhető, hogy a magyar jet-skisek 2005. évben az országok közötti pontversenyben az előkelő harmadik helyet szerezték meg a VB eredményekkel Olaszország és Oroszország után, az EB eredmények alapján Franciaország és Olaszország után. Ezek után kijelenthetjük, hogy Magyarország a jet-ski sportban nagyhatalom lett. 2004. évben elért sportdiplomáciai eredmény, majd a magyar versenyzők 2005. évi teljesítményei után, Magyarország méltán érdemelte ki az UIM Világszövetségtől a 2006. évi UIM Világ-, Európa Bajnokság és Rally Jet Európa Bajnokság záró versenyei rendezésének jogát. Az augusztusi hazai rendezésű vízi Európa és Világversenyek: a budapesti Úszó Európa Bajnokság, a szegedi Síkvízi Kajak-Kenu Világbajnokság és a gyékényesi búvárúszó Európa Bajnokság után 2006. szeptember 7. és 10. között az UIM Jet-Ski Világbajnoki és Európa Bajnoki versenysorozat záró, döntő versenye került megrendezésre a Tatai Öreg Tavon, melynek fővédnöke az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium volt.A Magyar Jet-Ski Szövetség megalapításának 15. éves évfordulóját, a 2006. évet is a tavalyihoz hasonló, fantasztikus eredményekkel zárta:

UIM Európa Bajnokság és Rally Jet Európa Bajnokság:

A 19 éves Vágott András Runabout Superstock és Runabout Rally Jet Stock kategóriában is Európa Bajnoki címet szerzett, Vass László ötödik lett.
Vágott András Runabout Stock kategóriában is remekelt, s összetettben megszerezte a dobogó második fokát, Vass László negyedik helyen végzett. A 13 éves Manuel Nöbauer Ski Junior kategóriában Európa Bajnoki ezüstérmet szerzett, míg Bilek Levente a negyedik helyezett lett.Ski Stock kategóriájában Bíró Péter az Európa Bajnoki dobogó harmadik fokára állhatott fel, Ski Superstock kategóriában negyedik helyezést ért el. Az Európa Bajnokság összesített éremtáblázatában hazánk az előkelő harmadik helyet szerezte meg Franciaország és Olaszország után, 2 aranyéremmel, 2 ezüstéremmel, 1 bronzéremmel, 3 negyedik helyezéssel és 1 ötödik helyezéssel.

Országok pontversenye 9 EB kategóriában:
 Ország I. II. III. IV. V. VI.
1. Franciaország 3 4 1 2 2 1
2. Olaszország 3 1 2 1 1 3
3. Magyarország 2 2 1 3 1 -
4. Nagy-Britannia 1 - 2 - - -
5. Spanyolország - 2 3 2 4 4
6. Ciprus - - - 1 1 -
UIM Jet-Ski Világbajnokság:

A tizenötsz&ouSzerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum