Minden esemény alaphangulatát az ember érkezéskor meríti. Hogyan lehet parkolni, milyenek a 'rendezők', hiszen nem mindegy hogyan is fogadják az érkezőt, ezt már megtapasztalhattuk kalandozásaink során. Itt a parkoló bejáratánál mosolygós kedves emberek vártak minket (a bajnokság teljesen helyi rendezésű volt, érezhető volt, hogy a bényei közösség mennyire szívvel-lélekkel veszi ki részét a munkából), akik miután megkapták a parkolási díjat, elárulták, hogy ha íjásznak adtuk volna ki magunkat fizetnünk sem kellett volna. Ekkor mi már fogadkoztunk, hogy íjászok vagyunk, de valamiért nem hitték el. Nevetve váltunk el egymástól. Kitűnő kezdés.
  A bajnokságot a gyönyörű bényei dolinában rendezték, és sikerült az év legmelegebb napját kiválasztani, így a verseny szikrázó napsütésben zajlott. Az égiek enyhe szellővel is megajándékozták a nézőket, így azok sem érezték kényelmetlenül magukat, akiknek nem jutott hely az árnyat adó sátrak alatt.
  Egyes és kettes fogatokkal lehetett nevezni a versenyre, és igen szép számú versenyző (a bajnokság meghívásos) képviselte a sportágat, az ország számos tájáról.
 
  A rendezvény a himnusszal, megnyitóbeszéddel és programismertetővel kezdődött.
  A verseny az egyes és kettes fogatok akadályhajtásával indult, ahol az egyik ifjú versenyző felborult az egyik éles kanyarban. Kocsija kissé megsérült, de ami a legfontosabb, emberben és lóban nem esett kár.
  Ezután ebédszünet következett, és mi megbizonyosodtunk róla, hogy a bényei emberek főzni is annyira kitűnően tudnak, mint fogathajtó bajnokságot rendezni.
 
  A délutáni program az egyes és kettes fogatok vadászhajtásával folyatódott, ahol nemcsak az ügyességen, hanem a gyorsaságon volt a hangsúly, és mi néha elkerekedett szemmel néztük mi mindent meg lehet valósítani, ha ember és póni igazi összhangban dolgozik.
  A vadászhajtás után a Karcagi csikósok bemutatója következett, óriási sikerrel. A fiúk minden fortélyt bemutattak, amit csak egy csikósnak tudni kell. Persze ez ló nélkül nem sikerült volna, szerencsére a srácok két gyönyörű lovat is hoztak magukkal, és programjukat igazi csikós vágtával zárták, amit a nézők ovációja kísért.
   A bemutatót, egy is hagyományőrzés, rendhagyó történelemóra követte. Megérkeztek a Hunor-Magor Hagyományőrző Egyesület íjászai. A nézők megismerhették a honfoglalás kori magyar viseleteket, és az íjtípusokat, melyeket a kor embere használt. Az íjászok két csoportban felváltva, különböző távolságokról lőttek a német lovagokat szimbolizáló célpontokra, és mi nézők egyetértettünk abban, hogy nem volt jó üzlet akkoriban magyarok ellen hadakozni. Érdekes volt hallani, a nagy távolságról kilőtt nyílvesszők fütyülő hangját. Félelmetes lehetett egy korabeli csatában több ezer repülő nyílvesszőt hallani.
   A céllövészet után ügyességi bemutató következett, a levegőbe feldobott célpontokat 'vadászták' le a lövészek. Programjukat fergeteges nyílzáporral zárták, majd pedig kicsiknek és nagyoknak adtak lehetőséget az íjászat kipróbálására. Természetesen a szabadban.hu nem hagyta ki a lehetőséget, és a próba után az íjászatot rögtön besoroltuk a könnyűneknézkidenagyonnemaz kategóriába. Bár sikerült öt nyílvesszőt célba juttatnunk, de ehhez körülbelül 3 perc kellett, így minket még nyugodtan tizenhét darabra tudtak volna vágni a kalandozások idején. Nem így az egyesület íjászait, akiknek ugyanehhez a mutatványhoz körülbelül húsz másodperc elég volt, szóval "A magyarok nyilaitól ments meg uram minket"
   Következett a pónifogatok bevonulása, és parádéja, majd pedig az ünnepélyes eredményhirdetés. A díjakat Racskó Károly polgármester úr adta át a győzteseknek, és szép beszédben köszönte meg a munkát a szervezőknek, és a versenyzőknek, valamint a nézőknek. Kiemelte a bajnokság házigazdáját, és szellemi atyját Koczka Gézát, és a közösség nevében is reményét fejezte ki, hogy Géza bácsi jövőre már nemcsak házigazdaként vesz részt a bajnokságon, hanem újra a lovak közé csap.
A nagyszerű eseményt a nagy sikerre való tekintettel a Karcagi csikósok megismételt bemutatója zárta.
  A szabadban.hu ezúton szeretné, megköszöni a meghívást, és gratulálunk a főszervezőknek Bénye Község Önkormányzatának, a Bényei Polgárőrségnek, és a Napsugár Nyugdíjasklubnak.
  Bízunk benne, és kívánjuk, hogy jövőre ugyanilyen jó hangulatú és nagyszerű eseményen találkozzunk ismét.
 
szabadban.hu