Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. szeptember 23. szombat, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Teltházas Vizsla Túra
2007-03-30 07:56:47


Teltházas Vizsla Túra

2007. március 25., Kisoroszi

A második Vizsla Túra

 

A januári, első Vizsla Túra hatalmas sikere és népszerűsége alapján a második kirándulásra 129 kutya (a hozzá tartozó gazdikkal és állatbarátokkal) érkezett. Volt olyan négylábú, akit négyen kísértek el a családból. Volt olyan kétlábú, aki másik két kutyával érkezett. Kisorosziban nemcsak hogy ennyi vizslát, de sem ennyi kutyát, sem ennyi embert nem láttak még egyszerre vasárnap. A falu délután kettőre egységes barna színbe öltözött…


"Kedves Vizsla Túra-szervezők és résztvevők! Szeretnénk gratulálni a jól sikerült túrához. Külön elismerés jár azoknak, akik hazánkban mostanság nem azon nyavalyognak, hogy széthullnak az emberi kapcsolatok, hanem felvállalják, hogy kutyás közösségeket építenek.” – Az első túrát követő napokban számos ehhez hasonló e-mail érkezett a szervezők virtuális postaládájába. A beérkezett visszajelzések egyértelműen igazolták, mekkora öröm volt a résztvevőknek a sok vizsla között lenni s látni önfeledten játszani, szaladgálni a saját kutyájukat. A mai napig folyamatosan érkeznek e-mailek olyan gazdiktól is, akik az első két kirándulásról lemaradtak, de hallottak a túráról és a következőre mindenképpen szeretnének elmenni.

 

Hogy is kezdődött mindez?

A túra alapítói - Tollár Mónika, Szabó Trixi és Deák Erika, maguk is vizslatulajdonosok - közös kirándulásra hívták a vizslákat gazdájukkal együtt. Nem titkolt céljuk, hogy a közös séták során ne csak négylábú kedvenceinket fárasszák le alaposan, de a gazdik is új embereket, barátokat ismerhessenek meg. Szeretnék továbbá, ha minél több és eltérő életkorú vizsla találkozhatna rendszeresen egymással. Reményeik szerint pár hónap alatt összetartó vizslás közösség alakul majd belőlük, ahol azt is tudni fogják, kik azok a gazdik, akik délutánonként szívesen sétáltatnának együtt kutyát.

 

Hol lehetett hallani, olvasni minderről?

A civil alapötletből indult kezdeményezés hatalmas érdeklődést keltett a vizslatulajdonosok körében, mely kizárólag az Interneten került meghirdetésre, népszerűsítésre. Az eredetileg kis csapat pár hónap alatt a tízszeresére nőtt: a gazdik egymásnak adták tovább a hírt. Elkészült a túra hivatalos honlapja is, a www.vizslatura.hu oldal, mely az aktuális programon kívül számos hasznos, értékes információt tartalmaz – nem csak vizslásoknak!

 

Milyen volt az első találkozó?

A nagy napon a rendezvény szervezői szeretettel vártak mindenkit, akinek törzskönyvezett vagy törzskönyv nélküli, vásárolt vagy talált, saját vagy kölcsön, kertben lakó vagy ágyban alvó, fajtatiszta vagy keverék, szuper-okos vagy félénk, nádszálvékony vagy kövérke, fiatal vagy idős vizslája van és szívesen sétált többedmagával a Kamaraerdőben. Minden kutyát egyforma szeretettel fogadtak - senkinek sem kellett szégyenkeznie, magyarázkodnia vagy rosszul éreznie magát. Mindegyik állat póráz nélkül, szabadon rohangált - verekedést mégsem lehetett látni! Az első túrán 85 kutya, a hozzá tartozó gazdikkal és állatbarátokkal vett részt. A kirándulásra lehetett vinni enni- és innivalót, jutalomfalatokat, fényképezőgépet, labdát, frízbit - szóval mindent, amitől emlékezetesebbé válhatott a délután. A regisztráció során minden résztvevő névtáblát és névre szóló emléklapot, valamint a helyszínen főzött teát kapott. A három legfiatalabb, a három legidősebb és a három legmesszebbről érkezett vizslát és gazdáját egy-egy ajándékcsomaggal is meglepték. A közönség-kedvencek természetesen a 3 hónapos rövidszőrű és drótszőrű kiskutyák voltak, akiket kézről-kézre adtak, simogattak, kényeztettek. Külön öröm volt, hogy két vakvezető vizsla is a rendezvény vendége lehetett. Az erdei úton a séta közben nemcsak a négylábúak, de a kétlábúak is barátkoztak egymással: a túra eleje és vége szinte összeért. Számtalan kutyás kérdés merült fel a résztvevők között - de senki számára nem volt kérdés, miért jó vizslát tartani…! Az első találkozó képeit, valamint a gazdikról és vizsláikról készített portréfotókat hivatásos fotóművész készítette.


Milyen volt a második találkozó?

A túra szellemiségéhez híven a szervezők márciusban is szeretettel vártak minden vizslát és gazdit – ezúttal Kisorosziba, a Szentendrei-sziget északi csúcsának csendes, erdős, vízparti tájára. A helyszínválasztás alapja volt, hogy a falu vezetése és lakosai nemcsak örömmel fogadták, de maximálisan támogatták is a szervezésben a Vizsla Túra csapatát. Sőt! A Kisorosziban megjelent 129 vizsla és közel 300 ember 60%-a már az első túrán is részt vett. A regisztráció során a gazdik névtáblát, a kutyák pedig egy csomag tápot és egy üveg ásványvizet kaptak, hogy elfeledjék az utazás izgalmát, kellemetlenségeit.  A januári túra két vendége, Szabó Ádám és Dávid kutyáikkal ez alkalommal „A világ egy vakvezető vizsla szemével”  címmel tartott előadást, illetve válaszolt a gazdik kérdéseire. Szakmai kérdezz-felelek ügyeletet Füzesi Zsuzsa vizslatenyésztő tartott a rendezvény teljes ideje alatt, akit leginkább általános vizslás és tenyésztői kérdésekkel kerestek meg a résztvevők. A nagy létszámnak köszönhetően a túrák két (egy rövidebb és egy hosszabb) turnusban indultak. A kirándulás legszebb, legemlékezetesebb momentumai minden bizonnyal azok a percek voltak, amikor a vizslák felfedezték maguknak a Dunát: a ragyogó délutáni napsütésben vagy 30 boldog kutya rohant be egyszerre a vízbe úszni! A látvány akár a normandiai partraszállás… Szaladgáltak a vizslák, repültek a vízcseppek, kattogtak a fényképezőgépek, nevettek a gazdik…! Pár órára csupa mosollyá, örömmé változott a vízpart. A 129 kutya 90%-a póráz nélkül, szabadon rohangált – komolyabb verekedést ezúttal sem lehetett látni! A közönség-kedvencek természetesen ismét az újoncok, a 3 hónapos kiskutyák voltak - akik azonban már nem ugyanazok a kisvizslák voltak, mint a januári csöppségek… A túra szervezői –20 önkéntessel bővített stábjukkal - természetesen most is meglepték egy-egy ajándékcsomaggal a három legfiatalabb, a három legidősebb és a három legmesszebbről érkezett vizslát és gazdáját. Sőt! Kisorosziban még a legfiatalabb vizslagazdik is kaptak meglepetést! A találkozó képeiről, valamint a gazdikról és vizsláikról készített portréfotókról ismét hivatásos fotóművész gondoskodott.

 

A következő túra tervezése és szervezése már folyamatban van!

  

E-mail: vizslatura@freemail.huSzerző: Tollár Mónika - a Vizsla Túra alapítója
Forrás: Vizsla Túra


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum