Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. március 29. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
11. PEPSI MAX EVEREST EXPEDÍCIÓ (2008) avagy egy zászló utazása ...
2008-05-19 19:47:10


05.12.

8 óra 00-kor csalódottan mászom vissza a sátramba. Úgy hajnalban (késve, 5 után) elindultam felfelé, de úgy másfél óra után a kellemetlen havazás megállított. Konyinak rakoncátlankodott a gyomra, így még el sem indult. Beszélek vele rádión, és megosztom vele a megérzésemet: ez valahogy nem jó nap… Kicsit bután érzem magam, hisz felerőltethettük volna magunkat a 2-esbe a havazás ellenére is, de a megjegyzésem mást súgott. Leszaladok.

Délig szundítottam egyet, aztán éreztem, eltölt az igazi, belülről táplálkozó harci kedv. Holnap…

Klein Dávid
Pepsi Max Everest Expedíció (2008)
Everest Alaptábor, 2008. május 12.

 

05.13.

Reggel remek hangulatban vagyok, pedig úgy húz vissza még a hálózsák, valami finomat álmodtam. Konyi megelőzött a konyhasátorban. Szalámival, hagymával és vákumfóliázott, barna, magos kenyérrel kínálom. A meghúzott térdemet bekencézem, majd beveszek valami brutál mozgásszervi fájdalomcsillapítót, amit Vida doki ajánlott műholdon keresztül (Kösz!). A jégesést mindketten saját ritmusunkban tesszük magunkévá. Remekül érzem magam az 1-es Táborig. Aztán előbújik a gyilkos nap, és elmúlik a fájdalomcsillapító hatása. Azért – ha kicsit sajgón-kótyagosan is, de jó ritmusban értem el a 2-est, és hamarosan Konyi is befutott.

A nap további része céltudatos pakolászással telt – hisz holnap ki kell építenünk a 3-ast –, majd korán lefeküdtünk.

Klein Dávid
Pepsi Max Everest Expedíció (2008)
2-es Tábor, 2008. május 13.

 

05.14.

A 3-as tábor már komoly dolog. A Hallgatás Völgye felett magasodik a Lhotse-fal. Mint ahogyan azt neve is mutatja, a Lhotse-fal az Everesttel szomszédos, 8503 méteres csúcsnak támaszkodó, terebélyes, meredek és zegzugos jégfal. A völgyből a két 8000-es csúcs határolta Déli Nyeregbe vezető útvonal svájci hegymászók (1952) kreatív alkotása. Az útvonal a Lhotse-fal lépcsőzetes jégletörései között vezet, a Nyeregből (mozgásirány szerint) jobbra, hogy aztán 7400 méteres magasságban – előbb egy jellegzetes, sárga mészkő beékelődésen átmászva, majd megkerülve a piramis alakú Genfi Sarkantyút – beharántoljon a 8000 méretes Déli Nyeregbe. Első feladatunk tehát, hogy a Lhotse-falon, valahol 7200 méteres magasságban egy jéglépcsőn tábort alakítsunk ki.

Valamivel 05:30 után indulunk a 2-es Táborból, és a jégfal beszállását egy óra alatt érjük el. Innentől mindketten saját tempónkban mozgunk, és úgy 7000 méterig remekül érzem magam. A fal meredek és változatos, de az utóbbi napok havazásai hátrahagytak annyi havat, hogy az tömörödve megkönnyítse a mozgást. 9 óra felé elkap a nap, lassulok, de 11-re így is elérem a 3-as Tábor tetejét. Félóra pihenés után ásni kezdek. Nem könnyű, kék jégbe ütközöm többször is, közben minden harmadik mozdulat után összegörnyedek a légszomjtól. Kicsit szédülök is. Másfél óra munka jutalma egy vízszintes platform. Később befut Konyi is, lefilmezem, majd felállítjuk a sátrat és hócövekekkel lenyűgözzük. A kötelek rögzítését Konyi fejezi be, én megindulok lefelé. Konyi még egy kicsit szundít is az új sátrunkban, a 2-esbe csak később fut be. Mindketten fáradtak vagyunk, de nagyon elégedettek, boldogok.

Klein Dávid
Pepsi Max Everest Expedíció (2008)
2-es Tábor, 2008. május 14.

 

05.15.

Pihenőnap a 2-es Táborban. Ránk fér, de akkor sem tetszik a gondolat. Magasan vagyunk, nincs mit tenni itt, és csak kóválygunk, mint a zombik a kriptában. Chapatiból (ázsiai keletlen lepénykenyér), sajtból, fokhagymából és szalámiból toast szendvicset dobok össze a konyhában. Vacsorára felbontunk egy mangókonzervet is. Mindez azért lehetséges, mert a 2-es Tábor konyhafőnöke, Pasang Tempa nincs itt. Imádom egyébként... Kiskora óta süket, mint az ágyú, és úgy őrzi idefent a konzervjeit, mintha a konyha Ali barlangja lenne, és mi lennénk a 40 rabló. Most azonban csak az engedékeny Ang, és mi ketten vagyunk fent.
Korán fekszünk, holnap a 3-as Táborban alszunk.

Klein Dávid
Pepsi Max Everest Expedíció (2008)
2-es Tábor, 2008. május 15.

 

05.16.

 

Nyammogok a konyhasátorban, a himalájai reggel zord hidegében.
Bár a fal megközelítése szinte unalmas, a kötélpályát élvezem, jó időben érem el a 3-as alsó sátrait, és egy óra gyürkőzés után, két jéglépcsővel feljebb a mi kedves narancssárga sátrunknál vagyok.

Rádión beszélek Konyival, és visszaigazolom a rossz hírt: gyomra nincs jó állapotban, és így kénytelen volt visszafordulni. Azt mondja, hogy az éjjel megpróbál feljönni, kb. 04-kor megérkezik, pihen egy kicsit, majd 06-kor továbbindulunk a Nyereg felé. Heroikus terv. Én a nap jó részét félig kómában töltöm. Letaglóz a magasság és az erős napsugárzás. Főzök egy teát, és eszem egy kis kesut, meg vákuumozott, főtt szelídgesztenyét. Nincs étvágyam, és aggodalommal tölt el, amit a déli rádiózásnál megtudtam.

Klein Dávid
Pepsi Max Everest Expedíció (2008)
3-as Tábor, 2008. május 16.

Konyi párhuzamos naplója:
Hajnali 04-kor kelt a telefon. Villámsebesen termek kint a sátorból, hajt a „szükségszerűség” egy másik, sokkal kisebb, de álló formátumú sátor felé. Háborog a gyomrom. Aztán az étkezősátorban próbálom megnyugtatni téliszalámival és sokmagos kenyérrel, joghurt- és mangóparféval körítve. Dávid elindul, én még egy órát előemésztek. De az egy óra alatt még egy „villámlátogatást” teszek a „fakabátban”. Végül már nem háborgó, csak kavargó gyomorral indulok el, de erőtlenül, lassan haladok. A Lhotse-fal lábánál, a plató szélénél számot vetek: ilyen tempóval csak estére érek fel, elgyalázottan. Jobb lenne most egy teljes tisztulás, valami alvás, és éjjel, a hőség és a laza hó után úgy érhetnék fel, hogy folytathatnám az utat a Nyereg felé Dáviddal. Van-e olyan cucc nálam, ami kelhetne Dávidnak most, vagy egyáltalán? Nincs. Akkor most vissza a 2-esbe. Rádióidőben, már a 2-esből mondom Dávidnak a kellemetlen hírt. Nyugodtan veszi tudomásul, ilyenekkel számolnunk kell.

Ang a 2-esben próbálja kényeztetni kényeskedő gyomromat, utólag visszatekintve teljes sikerrel. Napközben még üzenetváltások a rádión, de aztán éjjel, csendes holdsütésben elindulok. Sajnos most a szaggató köhögés fordít vissza újra a plató széléről. Nincs erőm vele vitatkozni, minden egyes rángásnál mintha másfél centis seb nyílna a homlokom és a szemöldököm között.
Dávid erről csak hajnalban értesül, amikor újra rádiózunk. Ő most indul a Nyereg felé. Én pedig újabb erőgyűjtés után indulok a jégesésen lefelé, az Alaptáborba.

Várkonyi László
Pepsi Max Everest Expedíció (2008)
Alaptábor, 2008. május 16.Szerző: szabadban


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum