Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. február 26. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Boccia avagy a BOCSA
2007-03-20 23:08:38


 

Golyósport - egy ritkán hallott sport

 

Rögtön leszögezem: a bocsa nem korcsolya. A félreértést tisztázandó: a telefonközpontos hölgy a bocsa hallatán "ijedtében" a korcsolyásokat kapcsolta, akik persze "kísértetiesen" hasonlóan nem tudták elképzelni, hogy mit is keresek tulajdonképpen. - Kapcsolom az elnök urat - passzolták volna gyorsan tovább a vonalat, amikor "megálljt" parancsoltam, és közöltem, hogy, akkor félreértettük egymást (is). Aztán a golyósportok szövetségén keresztül már simább az ügy. Aki tehát szövetségi információra "éhezik", egyből a golyósportosokat keresse.

A bocsa sportágat úgy látszik, nem csak most fedi - olykor -homály, már az első perctől kezdve kételyek és ellentétek jellemezték. Ráadásul a történet nem is mai keletű...

Egyes kutatások szerint a bocsa "elődjét" már az őskorban is űzték: az ősember az elejteni kívánt állatokat célozta meg keze ügyébe kerülő tárggyal. Aztán amikor az életbemaradás már biztosított volt, játékként "hasznosították" tudásukat, immár finomabb mozgásokkal. Az ókori Egyiptomban egyes sírok feltárásánál is találtak a játék ősére utaló jeleket, tárgyakat. Egy régi leírás szerint pedig azért volt kedvelt, mert más sportokkal ellentétben a bocsa nem volt durva, és még jól is szolgálta a test regenerálódását. A játékhoz szükséges golyók ekkor még kőből készültek, később aztán fával és kókuszdióval is próbálkoztak - mi szem, szájnak, kéznek ingere...

- A kételyek ellenére elfogadott tény, hogy a mai játék gyökerei Olaszországból származnak; mindamellett, hogy ezidáig sehol sem sikerült rábukkanni a bocsa születésének helyére - mondta Farkas Ferenc a Magyar Bocsa Szövetség elnöke.

A középkorban piactereken és utcákon folyt a játék, de idővel meghódította a kolostorokat és várakat is. Egyházi tudósok, komoly várurak és kiváltságos hölgyek hódoltak a bocsa élvezetének; így rövid idő alatt igen népszerűvé vált. Talán hirtelen túlságosan is, ugyanis az uralkodók úgy vélekedtek: ez már eltereli a nép figyelmét! Ezért - sokakat felháborítva - 1319-ben, Franciaországban IV. Károly betiltotta. Ráadásul ezt követően öt évszázadon át nem is űzhette senki e tevékenységet. Nem sok siker koronázta a sportágat Angliában sem: 1388-ban II. Richárd, 1511-ben pedig VIII.

 

Henrik hazárdjátékként,, kikiáltva" betiltotta. Komolyabb változás a XVII. század környékére tehető, amikor újból népszerűvé vált a sportág - igaz igen érdekesen. Míg Angliában gyönyörű füves pályán a nemesség kiváltsága volt, addig Franciaországban a pórnép űzte a bocsát.

A sportág első komolyabb intézményesítése 1919-ben történt meg, amikor Torinóban megalakult az Olasz Bocsa Unió. Aztán a bocsa további "hírverésében" nagy szerepet játszottak az ismert, híres emberek is. A játék megihlette például a festőket is, Francisco Goyát és Pablo Picassót, de még Walt Disney rajzfilmfigurái is ismerték, játszották a sportágat
Több, mint meglepő, hogy míg a világon évszázadok óta ismerik és játsszák addig, hazánkban még csak alig tíz éve űzik. Ráadásul a sportág létezéséről is kevesen tudnak, pedig a krónikákat böngészve kiderül, hogy 1992-ben a Magyar Bocsa Szövetség Európa-bajnokságot is rendezett az Olimpiai Csarnokban. Szrapkó István, a sporttal foglalkozó Ászgárd SK vezetője is értetlenül áll a kérdés előtt; mint mondja: '83-ban a Sportlexikonban még azt írták, hogy ezt a játékot Magyarországon nem játsszák.

Szrapkó persze azt is hozzátette: a médiának, és az emberek érdeklődésének köszönhetően egyre ismertebb és keresettebb a bocsa, és az elkövetkezendő években még divatsportág is lehet belőle. Főként azért, mert a játék űzhető szabadban (salakon, döngölt földön) és teremben (szőnyegen vagy szintetikus alapú pályán) is. Ráadásul nemtől, kortól függetlenül élvezhető, és előképzettséget sem igényel.

- A fővárosban hiába működik több klub is, pálya csak három egyesületnél (Ászgárd SK, Újpest SC, Erzsébetvárosi SE) található. Ezért, aki jelentkezni szeretne, annak ezeknél az egyesületeknél érdemes érdeklődni - mondta a szövetség elnöke. Az Erzsébetvárosi Sportegyesületnél egy salakos pályán lehet bocsázni, az Újpest SC-ben egy szintetikus borítású pálya található, az Ászgárd SK pedig egy szőnyegborítású ideiglenes pályát működtet. Vidéken pedig sajnos csak Pakson van pálya, a Városi strandon. Itt két salakoson, akár villanyfényben is guríthatnak a sportág hívei - "természetesen" májustól októberig.

A játékot - egyéni versenyzők, párosok és háromfős csapatok - egy négyméter széles, huszonhat méter hosszú pályaterületen "modellezhetik". A sport lényege röviden: dobással vagy gurítással a bocsát (nagy golyót; kilencszázhúsz gramm, tizenegy centiméter átmérőjű műanyag vagy csont golyó) minél közelebb juttatni a pallinóhoz (kis golyóhoz; hatvan gramm, négy centiméter átmérőjű műanyag anyagú).

  


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum