Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. december 08. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Sport és a tanulás együtt?
2013-01-30 06:02:53
Kategória: Sportkultúra


Profi a pályán: hogyan hangolható össze a sport és a tanulás?

A tudatos életvezetés és a szoros napi ütemterv elengedhetetlen

Szigorúan, előre megtervezett időbeosztás szükséges a profi sportkarrier és a tanulás összehangolásához. A felgyorsult 21. század kihívásaira reagálva számos felsőoktatási intézmény speciális programokat biztosít a sportolók számára: egyéni tanrenddel, weben visszanézhető előadásokkal, e-tananyaggal, vagy a vizsgák idejének egyénhez igazításával segítik a civil pályán is sikereket elérni kívánó, profi sportolókat. Többek közt az Edutus Főiskola különleges sportolói programja és a benne részt vevő hallgatók is bemutatkoznak az intézmény január 30-i nyílt napján.

Mivel a sportkarrier nem biztosít egy életen át tartó megélhetést és „munkát”, a sportolóknak mindenképp szükséges, hogy egy civil végzettséggel, piacképes diplomával gondoskodjanak jövőjükről. Ahhoz, hogy a napi 2-3 edzést össze tudják hangolni a főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikkal, a sportoló hallgatók nap, mint nap az energiáikkal és az idejükkel zsonglőrködnek – gyakran a magánéletük rovására. A helyzet enyhítésére több felsőoktatási intézmény dolgozott ki olyan speciális programokat, melyek segítségével a hallgatók – az edzőtáborok vagy versenyek miatt – elhalaszthatják vizsgaidőpontjaikat, egyéni tanrendben vehetnek részt, vagy akár az interneten is visszanézhetik a kamerával rögzített előadásokat.

A Nemzeti Utánpótlás-Nevelési Sport Igazgatóság (NUSI) aláírt stratégiai együttműködés alapján, valamint a MOB Élelút Programjához csatlakozva az Edutus Főiskola számtalan kedvezménnyel segíti a sportolókat, hogy a feszített és koncentrált sportfelkészülés miatt eleget tudjanak tenni tanulmányi kötelezettségeiknek és piacképes diplomát szerezhessenek. A program során az intézmény egyéni tanrendet és vizsgarendet biztosít, hogy a sportolók az edzések, felkészülések és edzőtáborok idején se maradjanak le a tanulással. Emellett, a főiskola mind az öt alapszakán – a gazdasági képzések közül a Kereskedelem és marketing, a Gazdálkodás és menedzsment, Turozmus-Vendéglátás, valamint a Nemzetközi gazdálkodás szakon, illetve a műszaki képzési területről a Mechatronikai mérnök és a Műszaki menedzser szakon – webináriumi  (webes felületen közvetített szeminárium) formában nyújt egyéni tantervre épülő képzési lehetőséget a fiatal sportolóknak. Ez lehetővé teszi, hogy a hallgató a saját időbeosztásához igazítsa főiskolai tanulmányait. Az egy-egy tantárgy oktatói közül a sportolói diákcsoporthoz rendelt felelős konzulenseket a hallgatók saját zárt elektronikus rendszereiken keresztül bármikor elérhetik, és egyéni kérdéseikre is választ kaphatnak. Az oktatás így egy előre meghatározott program szerint, de nem szigorú órarendi formában folyik.
A képzésben való részvétel feltétele a hivatalos felvételi vagy pótfelvételi eljárás keretében történő jelentkezés. A programban az egyesületi tagsággal rendelkező fiatalok vehetnek részt, akiknek a felvételt követően a beiratkozásánál kell igazolniuk a NUSI támogatását.

Madarász Viktóriát az iskolaválasztáskor nagyban befolyásolta, hogy az adott intézménynek van-e sportolói programja. “Sokat segít, hogy az Edutus Főiskolán a webinárium segítségével online is visszanézhetem az előadásokat, így órákat tudok megspórolni, amit a tanulásra, vagy épp a regenerációra fordíthatok” – mondta a többszörös magyar bajnok atléta, aki 41. lett a londoni olimpián és ezután szeretné, ha Rióban is képviselhetné majd hazánkat.

Elekes Szilveszter tapasztalatai szerint sok lemondással jár, és komoly időbeosztást igényel összehangolni a sportot a tanulással. „Az élsportot az ember csak ideig-óráig csinálhatja, ezért elengedhetetlen, hogy legyen egy piacképes diploma a zsebben. Engem a turizmus érdekel, ezzel szeretnék foglalkozni – akár egy szálloda, vagy étterem menedzsere is lehetek, ha elvégzem a főiskolát” – mondta a magyar válogatott evezős.

Az egyéni tanrendnek köszönhetően Vincze Melinda magyar bajnok és kupagyőztes kézilabdázónak sem kell se a tanulást, sem az edzéseket hanyagolnia. Ráadásul külön előnynek tartja azt, hogy „az iskola és a tanárok is pozitívan állnak a sportolókhoz, értékelik és tolerálják ezt az életformát és a sportolással járó minden napos elfoglaltságot. Mivel az Edutus az Életút Program tagja ezért az erkölcsi támogatás mellett még anyagi, tandíjkedvezményt is biztosít számomra.”

Az Edutus Főiskola tovább erősíti a MOB-bal való együttműködést, ennek keretében Borkai Zsolt MOB elnök és a Főiskola rektora 2013. február 11-én ünnepélyes keretek között ír alá megállapodást az olimpiai kerettagok és az „olimpiai reménységek” sportolói karrierjének, valamint a civil életre történő felkészülésének összehangolására.Szerző: szabadban
Forrás: Shortcut Communication

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum