Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. október 17. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Akadálymentes tanösvény Budapesten
2006-10-09 10:03:17


 

Ezzel a létesítménnyel az építtető Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete – a Fővárosi Önkormányzat támogatásával – Budapest egyik kedvenc kirándulóhelyét még több ember számára tette látogathatóvá. Nagy előrelépés ez a kerekes székkel közlekedők számára, akik a mintegy másfél kilométer hosszú kiépített tanösvényen segítség nélkül juthatnak ki a természetbe. Érdekes, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő ötlet (kikövezni egy erdei ösvényt) mennyire nem terjedt még el a hazai kirándulóhelyeken. Az igény megvan rá – hiszen melyik ember ne vágyna egy kicsit a városi hétköznapok után a szabadba –, a megvalósítás mégis várat magára.

 

Szerencsére azért akad néhány kivétel. A sokorói domvidék növény- és állatvilágát például már több mint fél éve, 2005 novembere óta a kerekes székkel közlekedők is felfedezhetik: a 10 kilométer hosszú tanösvényen speciális lovas kocsival viszik végig a mozgássérülteket, akik így részt vehetnek az erdei iskola programjain is.

 

Olyan akadálymentes ösvényt is találhatunk vidéken, ahol a kerekes székesek a hűvösvölgyihez hasonlóan saját maguk, segítség nélkül közlekedhetnek a természetben. A Tisza-tó melletti Poroszlón két éve működik akadálymentes tanösvény a Cserőháti Vendégház közvetlen közelében. “Ez lényegében egy cölöpökön elhelyezett, sűrű padlós vízi ösvény, amely babakocsival és tolókocsival is akadály nélkül járható – meséli a SzocHáló érdeklődésére Gál Sándorné, a vendégház vezetője – A majdnem 3 kilométeres úton két madárvárta is található: ezek olyan faházikók, melyeknek ablakait kinyitva lehet megfigyelni a madarakat.”

 

Gál Sándorné saját bevallása szerint nem hallott arról, hogy júniusban Budapesten is elkészült az első akadálymentes tanösvény. Ami viszont még inkább meglepő: a fővárosban sem volt tudomásuk arról, hogy már létezik egy hasonló elven működő tanösvény az országban. Ezért fordulhatott elő, hogy a nagy-réti mint “az ország első akadálymentes tanösvénye” terjedt el a médiában és a köztudatban. “Valóban nem tudtunk a Tisza-tó melletti ösvényről – ismerte el Lomniczi Gergely, a Budapesti Erdészet tájékoztatási főmunkatársa a SzocHálónak, majd hozzátette: a jövőben azonban igyekeznek felvenni velük a kapcsolatot. – Hasznos lenne egymással megosztani a tapasztalatokat, hiszen együtt talán eredményesebb a munka, mintha mindenki önállóan küzdene. Tájékoztatás céljából talán még egy kiadványt is érdemes lenne összeállítani az ország összes akadálymentes tanösvényéről.”

 

Jogosan merül fel a kérdés, mekkora látogatottságra is lehet majd számítani például a nemrég elkészült hűvösvölgyi ösvényen. Lomniczi Gergely szerint ezt előre nehéz lenne megmondani, de a Budapesti Erdészet mindent meg fog tenni a népszerűsítés érdekében. “A nyár végére elkészül egy szóróanyag, amit eljuttatunk majd az érdekelt iskolákhoz, rehabilitációs intézetekhez, egészségügyi intézményekhez és mozgássérülteket támogató szervezetekhez – sorolja, kiknek az érdeklődésére számítanak elsősorban. – Rendszeres használatot keresünk a tanösvénynek; jó lenne, ha minél többen tudnának róla, és visszajárnának ide. Szeretnénk csoportos programokat – rehabilitációs foglalkozásokat, iskolai kirándulásokat – rendezni a helyszínen, ennek érdekében már egyeztettünk különböző szervezetekkel.”

 

Az akadálymentes erdei út természetesen kerekes szék nélkül is végigjárható. Lomniczi elmesélte a SzocHálónak, mennyire meglepődött azon, hogy a kismamák milyen gyorsan felfedezték a speciális kirándulási lehetőséget. “Bár nekünk a tervezés alatt nem nagyon jutott eszünkbe, érdekes módon még el sem készült teljes hosszában a tanösvény, máris babakocsikat tologattak rajta a kirándulók. Örülök, hogy az ösvényre több oldalról is van igény.”

 

A Budapesti Erdészet hetente ellenőrzi a tanösvény állapotát, hiszen az erdei útra könnyen rákerülhet az avar, ráhullhatnak kisebb faágak. Az ösvényt tervező rehabilitációs mérnökök szerint ez nem jelenthet problémát a kerekes székkel közlekedők számára; ennek ellenére várják az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, visszajelzéseket, melyek fontosak lehetnek a későbbi üzemeltetés szempontjából.

 

A tanösvény ellenőrzésével egyidőben, szintén hetente végzik a Nagy-rét egész környékének gondozását: egy 2005 őszén indított, a budai parkerdők rendbetételére irányuló fejlesztési program keretében rendszeresen összegyűjtik a szemetet, és nemrégiben új padokat, asztalokat helyeztek el a területen. Természetesen a vandalizmus itt is állandó problémát jelent, ezt bizonyítják a közelben található graffitis villanyoszlopok, tájékoztató táblák. A rendszeres ellenőrzéssel talán előbb-utóbb környezetünk rongálásának ezen fajtáját is vissza lehet szorítani.

 

A nagy-réti tanösvényt egyelőre csak autóval vagy busszal lehet megközelíteni a Nagykovácsi út felől. A lejárót azonban – ahol egy mozgássérültek számára fenntartott parkoló várja a kirándulókat – nem könnyű észrevenni. Lomniczi Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: “már folyamatban van a tábla elkészítése, melyet ki fogunk helyezni a kereszteződéshez”. Egyéb terveik is vannak a fejlesztést illetően: további másfél kilométerrel szeretnék megtoldani a jelenlegi szakasz hosszát, tökéletesítenék a kiszolgáló infrastruktúrát, és a terület tömegközlekedéshez kapcsolásának ötlete is felmerült – mely bizonyára lényegesen megnövelné a tanösvény látogatottságát.

 

“A Fővárosi Önkormányzat eddig 15 millió forinttal támogatta a programot – tudtuk meg Lomniczitól. – Ettől a támogatástól függ, folytathatjuk-e a fejlesztést. Az átadáson több városi vezető szájából is elhangzott, hogy erre a jövőben is lesz fővárosi forrás.”

 

Reméljük, így lesz. Egy ilyen nagyszerű ötlet megvalósítása olyan emberek számára kínál hasznos és kellemes kikapcsolódási, kirándulási lehetőséget, akik ezt eddig segítség nélkül nem tehették meg. Most, hogy itt a nyár, bizonyára a kerekes székkel közlekedők közül is sokan szívesen kimozdulnak majd otthonról, és fedezik fel az erdőt, a Nagy-rét környékét az akadálymentes tanösvény segítségével. 

[szocháló]Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum