Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2018. április 20. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk 
 
A gördeszkázás története - A világot jelentő kerekek
2007-03-09 15:57:51
Kategória: Extrém


 

Egy deszkán állva meghódítani az elemeket - van néhány sportág, aminek ez a közös metszete. Ilyen a snowboard, a téli változat, a wakeboard és a hullámlovaglás, a nyári, vizes variációk, illetve az összesnek az alapja, a gördeszka. Bár, ha megvizsgáljuk a deszkás sportok történetét, azon belül is a gördeszkáét, rájövünk, hogy nem is a kerekes deszka volt legelőször.

Hullámlovaglásból gördeszkázás
Az, hogy egy deszkára állva száguldozzunk földön, vízen (és előbb vagy utóbb biztosan megjelenik a "légideszka" is...) vagy havon, már a ’60-as években megfogant újító szellemű kaliforniai fiatalok fejében. Az egész a hullámlovaglásból ered: ahogy a srácok látták (és maguk is csinálták), amint a tengeren uralkodó hullámokat lovagolják, vagyis uralják, gondoltak egy nagyot, hónuk alá csapták a deszkát, hazamentek, és szereltek rá kerekeket. Nos, ez volt az első gördeszka a világon.

 

Stílus

Az első deszkák kicsik voltak, keskenyek, s jóformán csak arra voltak jók, hogy kanyarodjanak velük. Az első trükknek nevezhető mozdulat(sor) a szlalomozás volt - röviddel a deszkák megjelenése után, még a legendás hatvanas évtizedben. A ’70-es esztendők ebben is változást hoztak, a deszkások elkezdtek igazán kunsztolni. Ekkor tűntek fel az első deszkagyártók is, mint George Powell és Stracy Peralta, akik neve ma is ismerősen cseng a deszkások körében. Ők alapították meg a Powell & Peralta céget, amiből mára a Powell maradt. 1973-ra Frank Nashworthy Cadiallac kerekei elhozták a deszkázás második fénykorát. Az olyan gyártók, mint a Bennett és a Tracker elkezdtek olyan kerekeket gyártani, amelyek kifejezetten gördeszkákhoz készültek. Természetesen a deszkákat készítő cégek is azonnal munkához láttak és a piacot semmi perc alatt, elárasztották új termékekkel és ötletekkel.

(Az első szabadtéri skateparkot 1976-ban építették fel Floridában. Ezt persze hamarosan több száz követte, egész Észak-Amerikában. A deszkázás pedig a vízszintesből elkezdett a függőleges felé kacsingatni, a szlalom és a freestyle kezdett veszíteni népszerűségéből. A deszkák kinézete is megváltozott, a korábban 15-17 centi széles deszkákat kezdték felváltani a 22-23 centisek.) Ez a változtatás nagyban növelte a stabilitást. A leghíresebb deszkások ekkoriban Tony Alva, Jay Adams és Tom 'Wally' Inoyoue voltak. Minden idők legismertebbje Tony Hawk, a gördeszka legenda.

 

Az 1980-as évek közepe és vége felé három fő gyártó uralta a piacot: Powell Peralta, Vision/Sims és Santa Cruz. A versenyek és bajnokságok gombamód elszaporodtak, volt olyan deszkás, aki havi tízezer dollárt is keresett, miközben azt csinálta, amit szeret: deszkázott. A Frank Hawk által létrehozott Nemzeti Gördeszkás Szövetség előbb még csak Észak-Amerikában rendezett viadalokat, később azonban az egész világon.

1991-ben világméretű visszaesés következett be, ami mélyen megrázta a deszkás ipart. Hatalmas veszteségek jelentkeztek, a fejlődés negatív irányba fordult és felmerült az igény arra, hogy a sport megújítsa önmagát.

Az 1990-es évek közepére a sport újra felemelkedett és megindult a negyedik hullám.

 

A legnépszerűbb stílus ma az utcai, ami a ’70-es évek freestyle-jának és streetjének a keveréke. Félcsőben is versenyeznek ugyan, de a népszerűség különbség érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy a legutóbbi világbajnokságon az amúgy tömött lelátók mindig valahogy éppen akkor kezdtek kiürülni, mikor a félcsőverseny indult. Ennek okát talán abban kell keresni, hogy bár látványos, egy idő után mégiscsak monoton a kívülálló számára.

Streetben "hivatalos" megfogalmazás szerint minden olyan, az utcán is potenciálisan előforduló akadály felállítható, amin trükköket lehet végrehajtani. Leegyszerűsítve: át lehet ugrani, le lehet csúszni róla, meg lehet fordulni fölötte stb.

Létezik még a gyorsasági gördeszkázás is, de ennek elterjedtségét és jellegét körülbelül úgy kell elképzelni, mint a gyorsasági síelését: a sebesség megszállottjai keresnek valami nagyon elhagyatott helyet, ahol van ráadásul egy komolyabb lejtő is, s onnan zúdulnak alá. Fontos még, hogy nem állnak, hanem fekszenek a deszkán!

 

Hőskor
Magyarországon 1985-ben jelent meg a sportág. A hőskor egyértelműen a Hősök teréhez köthető, ahol kialakult egy deszkás társaság, a ma már Philadelphiában élő Bődi Zoltán vezetésével. A hazai gördeszkázás egyik nagy öregje nemrég ment ki az USA-ba, addig szinte az összes magyar extrémsportmagazinba fotózott. Az első hazai felfutás a ’90-es évek első felére tehető, a második körülbelül most kezdődik. A törés egy drasztikus áremelkedésnek volt köszönhető, ami miatt sokan egyszerűen anyagi okok miatt kénytelenek voltak abbahagyni. Az utóbbi egy-két évben viszont megjelent egy új, tizenéves generáció.

 

Komolyan körülbelül hatvanan versenyeznek, de több százra tehető a rendszeresen deszkázók száma.

Budapesten kívül jelentős a deszkásélet Gyöngyösön, Egerben, Veszprémben, Dunaújvárosban és a Budapest-környéki településeken. A média is fel-felkapja a gördeszkásokat néha, nem is beszélve a divatról. Ennek legjobb példája az oldalzseb, ami először a deszkásoknál jelent meg, s azóta, hatalmas karriert futott be. Pályánk sem nagyon van, a Görzenál, az Állatkert és a Westend tetején lévő világszínvonalú pályán kívül. A versenyzőket a boltok, a magazinok és a cégek támogatják, valamint a versenyeket is ők rendezik.

 

A deszkázásnak egyaránt megvoltak a felfelé és lefelé ívelő korszakai. Az utóbbihoz főleg a silány termékek, a biztonsági megfontolások, a biztosítási problémák és a gazdasági visszaesések járultak hozzá. Mindezek ellenére azonban a kezdetek óta rendkívül sokat fejlődött ez a nagyszerű sport és sérülések tekintetében még mindig sokkal biztonságosabbnak számít, mint a foci, a korizás, vagy például a jéghoki. Akárhogyan is magyarázzuk, egy dolog biztos: a deszkázás azért tudott fennmaradni és azért nem fog soha eltűnni örökre, mert nagyon jó móka és remek szórakozás!

 

Írta:Damkina 


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum