Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. február 26. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Kézilabda a 2. legnépszerűbb sport
2010-06-12 17:56:06
Kategória: Kézilabda


A kézilabda a második legnépszerűbb sportág

A magyar lakosság közel 60 %-a követi figyelemmel a sporteseményeket, többségük a rangos sporteseményekre koncentrál. A kézilabda a csapatsportok népszerűségi sorrendjében második helyezett, és ugyancsak ezüstérmes azon sportok listáján, amelynek eredményeire legbüszkébbek a megkérdezettek.

Az AC Nielsen Piackutató Kft. az Arany Ászok megbízásából közvélemény-kutatást végzett a közelmúltban a sörfogyasztó magyar lakosság sport- és szurkolás attitűdjeivel kapcsolatosan. A kutatás egyik nem titkolt célja a kézilabda népszerűségének és szurkolói bázisának felmérése, hiszen közismert, hogy az Arany Ászok az amatőr foci után a profi női kézilabda támogatása mellett is elkötelezte magát. A 600 fős reprezentatív felmérés - az eredményeket három országrészre bontva - az ország egész területén zajlott.

A magyar lakosság 58 %-a követi valamilyen szinten a sporteseményeket, legnagyobb arányban a nyugati régió lakossága. Az itt élők 78 %-a nyitott a sportokra, és minden tizedik ember rendszeresen követi a sporteseményeket. Általában jellemző, hogy azok közül, akik követik is a sporteseményeket, legtöbbjüknek (összes válaszadó 26 %-a) a világesemények (VB, Olimpia) kötik le a figyelmüket. Nem okozott meglepetést, hogy a legnépszerűbb csapatsport Magyarországon a foci, ezt azonban szorosan követi a kézilabda. A népszerűségi sorrend ezüstérmes sportága iránt a megkérdezettek közel 30 %-a érdeklődik, és a különösen nagy a kézilabda rajongók tábora az ország nyugati felében. Kis ország vagyunk, így valóban büszkeségre ad okot, ha nemzetközi szinten is jelentős eredményeket érünk el a sportban. A sport iránt érdeklődők körében minden harmadik ember kifejezetten büszke a magyar kézilabdások eredményeire. A nyugati országrészben élők pedig nemcsak jobban kedvelik a kézilabdát, hanem kimagaslóan büszkék is a sportág eredményeire: itt a sport iránt fogékonyságot mutató válaszadók 42 %-a büszke a kézilabda eredményeire, sikereire.

A sport iránt komolyabban érdeklődők 17 %-a megy ki személyesen is kedvenc csapata mérkőzéseire szurkolni - a nyugati országrészen ez az arány szintén magasabb. 13 %-uk a fanatikus szurkoló, ők azok, akik az igazi szurkoló hangulatot biztosítják a mérkőzéseken: festett arccal, a csapat pólójában, dobokkal járnak ki a mérkőzésekre. Ahogy a nyertes csapat, az igazi szurkolók szintén megünneplik a győzelmet, kiveszik a részüket az elismerésből: kicsivel több, mint 1/3-uk mondta, hogy nagyobb társasággal szereti megünnepelni csapata sikerét. Mint arról az Arany Ászok az elmúlt néhány hónapban megbizonyosodott, a sportág és a csapatuk iránt elkötelezett szurkolók nagyon aktívak - nemcsak a sportolókkal, hanem más csapatok szurkolóival is szoros kapcsolatot tartanak fent.

Mi alapján választunk kedvenc csapatot? A válaszadók szerint a helyi kötődés a meghatározó. Ennek talán elsőre egy kicsit ellentmond a kedvenc kézilabda játékos kiválasztásának eredménye: a listán Görbicz Anita, a Győri Audi ETO játékosa vezet, de a középső országrészben többen jelölték meg őt, mint a nyugati régióban. A magyarázat Anita ismertsége és népszerűsége, hiszen a 2005-ben a világ legjobb játékosának választott Görbiczre méltán lehet büszke az egész ország. Anita személye meghatározó kapcsolat a sportág és a szurkolók között, ezért is kérte fel őt az Arany Ászok legújabb reklámfilmjében való szereplésre. A megkérdezettek közül szinte mindenki egyetértett abban is, hogy a szurkolók hozzájárulnak csapatuk sikeréhez. A szurkolók – bár fizikailag elkülönülnek a verseny fő színhelyétől, a pályától – befolyással bírnak a sportolók teljesítményére. A mérkőzés valójában nemcsak lent a pályán, hanem a lelátókon, a nézőközönség soraiban is zajlik – a szurkolók a csapat nyolcadik tagjaként aktív szerepet vállalnak, és a mérkőzés részesévé válnak. A csapatsport azonban nemcsak a sportolókról, a csapat vezetőségéről és a szurkolókról szól, hanem azokról a szervezetekről, cégekről is, akik a sportág vagy a csapat mellé állva támogatást nyújtanak. A válaszadók 87 %-a nagyon jó véleménnyel van azokról a cégekről illetve termékekről, amelyek támogatják a sportot, és ez – ha bevallottan csak kis mértékben is, de – befolyásolja vásárlási hajlandóságukat.

Összességében elmondható, hogy vannak ugyan regionális különbségek a csapatsportok, azon belül is a kézilabda megítélésében, de minden régióban van olyan kézilabda csapat, amely aktivizálni képes - nem kis létszámú - szurkolótáborát. Ezt támasztja alá az Arany Ászok közelmúltban zajlott szurkolói játéka, amelyben a szurkolói szavazatok döntöttek, melyik női NB I-es kézilabda csapat kapja az Arany Ászok 1.000.000 forintos támogatását. A játék nyertese az Alcoa Fehérvár KC női kézilabda csapata lett, de nagyon sok szavazat érkezett minden NB I-es női kézilabda csapat városából, és több nyugati illetve keleti régióban működő csapat is esélyes volt a támogatásra.

Arany Ászok – Magyar Kézilabda Szövetség együttműködés
Az Arany Ászok - a sport és a csapatjáték elkötelezett partnereként – 2010. március 30-án együttműködési szerződést írt alá a Magyar Kézilabda Szövetséggel, amely szerint a Magyar Kézilabda Szövetség ezüst fokozatú szponzora, névadó szponzora a Női Kézilabda NB I. rájátszásnak, valamint támogatja a felnőtt magyar női kézilabda válogatottat.Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum