Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. február 17. vasárnap, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
A Kitewing-hez szükséges felszerelések.
2007-02-27 23:54:02
Kategória: Kite - Surf


 

Most azokat a felszereléseket (angolul: gear) mutatjuk be, amelyekkel a Kitewinget tudjátok használni. Az évszakoknak megfelelő gearekkel ismerkedhettek meg. Ezek a mountainboard, a snowboard imitátorok kategóriája és a görkorcsolyák.

Mountainboard

A mountainboardot kb. annyiféleképpen nevezik, mint ahányféleképp az eszkimók a havat. Landboard, all-terrain board (ATB) vagy egyszerűen terepgördeszka, hegyideszka, kinek mi tetszik. Mi megmaradunk az eredeti, mountainboard névnél, amit feltalálója annak idején kitalált. A mountainboard bármilyen egyszerű találmánynak tűnik is, nem egy ősrégi sporteszköz. Feltalálója Patrick McConell, egy san fransisco-i srác, ma egy olyan cég tulajdonosoa és vezetője, mely a mountainboardok piacán hasonló szerepet tölt be, mint a snowboardén a Burton.

 

A mai mountainboardok már mondhatni tökélyre fejlesztettek, extra erős, strapabíró anyagokból (szénszál, üvegszál, kevlár, különböző alumínium-ötvözetek) készülnek, lengéscsillapítással és nem ritkán kézzel működtethető fékkel rendelkeznek.

 

A mountainboardoknak ma kétféle felhasználási módja ismeretes, az egyik a downhill, a másik a kiteboard. A downhill a mountainboardok eredeti felhasználási módja, vagyis egy hegy tetejéről "veretnek" lefelé, általában kitaposott ösvényeken, DH-bringa pályákon, nemritkán ugratókkal fűszerezve, de ismeretes a freeride kategória is, amikor tényleg nincsenek határok, arra mennek amerre bevehető "utat" látnak. A (gördeszkához képest) nagy átmérőjű, terepmintás, levegővel töltött gumikerekeknek és a lengéscsillapításnak köszönhetően a mountainboard elboldogul az egyenetlen terepen is, persze ésszerű keretek közt.

 

A másik felhasználási mód a kite, amikor ernyővel vagy kitewinggel húzatják magukat a delikvensek mountainboardon állva. A kiteozásra kifejlesztett boardok általában nagyobb kerekekkel rendelkeznek (ált. Ø9") a jobb gördülési ellenállás érdekében, így kisebb szélben is könnyen mozdítható a deszka, ezen kívül a nagyobb kerék jobban veszi az akadályokat az egyenetlen talajon. A kite-ozásra kifejlesztett boardok nem ritkán hosszában aszimmetrikusak, mert húzatás közben mindig egy irányba nézünk és széliránynak megfelelően előre megyünk vele, vagy hátrafelé.

 

A kite-os mountainboardok általában flexibilis lappal készülnek, mert bírniuk kell az ugrásokat, repüléseket. A kite-boardokat nem szokták fékkel felszerelni.

 

Léteznek már lengőkaros "futóművű" mountainboardok is, amit a BMW talált fel annak idején, egy reklámterméknek szánt longboard (hosszú, carvingolásra alkalmas gördeszka) kifejlesztése során. A lengőkaros boardok már szoros rokonságot mutatnak a snowboard imitátorokkal, melyeket a következő fejezetben tárgyalunk.

 

Snowboard imitátorok

Így hívjuk azokat a deszkákat, melyek koncepciójukból kifolyólag képesek a adaptálni a snowboardnál használatos mozgásformát aszfalra, földre, fűre, murvára, homokra stb. Jelen esetben is gördülő, kerekekkel ellátott eszközökről beszélünk, a hasonló kategóriába tartozó sandboardot (a rendszerint homokdűnékről való lecsúszásra használt, snowboard formájú deszkát) e helyütt nem részletezzük (tekintve, hogy nincsenek homokdűnéink...).

 

Dirtsurfer

A Dirtsurfer egyre népszerűbb a kiteszörfösök és wingszörfösök körében. Ez a biciklikerekekkel ellátott deszka szinte minden terepen használható.

 

A Dirtsurfer első kereke a testsúly előre-hátra döntésével kormányozható, hátsó kerekét pedig tárcsafékkel szerelték, mely a hátulsó lábnál lévő, sárvédő szerű lappal működtethető, amit a lábszárunkkal tudunk menet közben megnyomni. Ezáltal a Dirtsurfer nem csak kite-ozásra alkalmas, hanem kategórianevéhez méltóan lejtőzésre is. A szörföt gyártják merevvázas változatban és flexibilis lappal is (képen), utóbbi a legalkalmasabb a kite-ozásra lévén, hogy rugalmassága miatt jól bírja az ugrásokat, illetve nagyobb hasmagasságának köszönhetően még az extrémebb terepeken is használható. Sajnos a csúcskategóriás Flexideck ára egy Kitewingével vetekszik. Az ausztrál gyártmányú Dirtsurfer koncepcióját világszabadalom védi.  

 

T-Board

A T-Board egy kétkerekű, ún. alternatív gördeszka, melynek szintén az első kereke kormányozható az testsúly előre-hátra döntésével. Aki snowboardozik, annak a T-board használata 10 perc gyakorlás után menni fog, aki nem, annak is legfeljebb egy óra kell az alapfokú mozgások elsajátításához. A T-Boardot a kanadai és az amerikai snowboard válogatott hivatalos nyári tréningeszköznek minősítette.

 

A T-Boardot kifejezetten carving-mozgásra fejlesztették ki, és aszfaltos utakon használják. Lejtőzésre a jobb tapadású gumikereket és a keményebb "rugózást" használják (a T-Boardban  egyébként nem rugó van, hanem speciális gumi-ütköző /régebbi verzióknál torziós gyűrű/, amely a felfüggők ellenállását biztosítja kanyarodás közben), így könnyebben lehet merész S-betűket rajzolni az aszfaltra, és nagy tempónál sem bizonytalanodik el a deszka (ill. használója...). Sík terepre a gördeszkáknál jól bevált műanyag kerekek és puhább ütközők a megfelelőek, tudniillik a T-Boarddal lehet sík terepen is haladni, és nem csak a "gördeszkahajtós" rollerezéssel: a már ismert snowboard-mozgással ugyanis a T-Board gyorsul, illetve tartja a sebességét, a hajtás intenzitásától, nyomatékától függően. A T-Board így kiválóan alkalmas azon izmok erősítésére, melyet snowboardozás közben leginkább igénybe veszünk. (a mozgás némileg hasonlít a snakeboardnál használatoshoz)

 

A T-Boardnak kétféle formája van. Az egyik a hagyományos gördeszkánál némileg hosszabb (38"), de formájában megegyező, sík terepre szánt, ún. skateboard-shape, a másik lejtőzésre való, a hódeszka piskóta formájára emlékeztető, 41"-es snowboard-shape. Az egyik véglet tehát a skateboard-shape műanyag kerékkel és puha ütközővel (abszolút sík terepre, freestyle-ozásra), a másik pedig a snowboard-shape, gumikerékkel és keményebb ütközővel (meredekebb lejtőkre, hasonló a longboardhoz). A kettő között jó néhány variáció van a kétféle kerék és a háromféle keménységű ütköző kombinálása révén, így többféle terepviszonyhoz lehet a deszkát hangolni.

 

A Tierney Ridesnál már dolgoznak egy kifejezetten gördeszkások számára szánt, 33"-es deszka kifejlesztésén. Ennél a deszkánál a hátsó felfüggőket 180°-ban elforgatták, ezáltal testhezállóbb a gördeszkásoknak, akik a hátsó lábukat általában a deszka felfelé hajló farokrészén tartják. A T-Boardnál ugyanis lényeges, hogy a lábak mindig a kerekek fölött helyezkedjenek el, ezt a pontot jelölik is a lap felső részén.

 

A T-Board természetesen alkalmas kite-ozásra is, de csak egyszerű húzatásra (szörfözésre), mivel nincs rajta kötés. Utólagos felszerelésével már kisebb ugrásokra is alkalmassá válik.

 

Görkorcsolyák

Mindjárt az elején kihangsúlyoznám, hogy a Kitewing kiválóan használható hagyományos inline görkorcsolyával is. Ebben a fejezetben két különleges görkorcsolyát tárgyalunk, amivel a Kitewing használata még hatékonyabbá, egyszerűbbé válhat. Az egyik a gyorskorcsolya, a másik a terepkori.

 

A gyorskorcsolya annyiban különbözik a hagyományos inline korcsolyától, hogy nem négy kereke van, hanem öt, és minőségibb anyagokból készül. A hosszabb futófelületnek (és a minőségibb csapágyazásnak) köszönhetően gyorsabb, és nagyobb a stabilitása, így biztonságosabban lehet vele talajt fogni egy-egy ugrás/repülés után.

 

Az egyik legújabb őrület a terepkorcsolya, amiből a kite-sízők és bigfootosok nyáron csak profitálhatnak. A terepkorcsolya elve ugyanaz, mint a terepgördeszkáé (nagyobb kerékátmérő, terepmintás gumi). A mai terepkorcsolyákat már rendszerint fékkel is felszerelik, amit kite-ozás közben ugyan nem használunk, de egy lejtőzésnél nem rossz, ha kéznél van. A terepkorit használják botokkal kiegészítve nyári sífutásra is.

 

 

Forrás:kiteving.hu

 


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum