Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. október 17. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Egyéni tanrend sportolóknak
2010-01-20 22:18:28
Kategória: Sportkultúra


Edzés és karrier – avagy egyéni tanrendet kínál a sportolóknak a MÜTF

Sport utánpótlás és fenntartható fejlődés

 

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája 2010 szeptemberétől speciális képzési feltételeket kínál sportoló fiataloknak, hogy azok feszített életmódjuk ellenére is elsajátíthassák a diplomához szükséges tudást és tapasztalatot szerezhessenek a munkavilágában is. A MÜTF stratégiai megállapodást írt alá a Nemzeti Utánpótlás-Nevelési Igazgatósággal (NUPI) vagy Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézettel (NUSI) csatlakozik a MOB Életút programjához is. Felvételi többletpontok, egyéni tanrend, e-learning lehetőség és még számos más szolgáltatás várja azokat a fiatalokat, akik egyszerre kívánnak testileg és szellemileg is kiválóak lenni.

 

A különleges programba kétféleképpen lehet bekerülni. A MOB teljes finanszírozást biztosít Életút programjához csatlakozott olimpikonok számára, illetve a főiskolai felvételi után is kérvényezhető a speciális tanrend, amely egyéni munkamenetet, és vizsgarendet, e-learning tananyagokat, valamint személyre szabott korrepetitort, segítő tutort is magában foglal. A diákoknak jelképes összegért laptopot és internet előfizetést is biztosítanak, a tatabányai kollégiumban pedig magas színvonalú elhelyezés igényelhető.

 

Dr. Szabó Tamás az Utánpótlás Nevelési Igazgatóság (UPI) igazgatója elmondta, hogy a megállapodásuk szerint segítenek elérni a célcsoportot, vagyis az általuk támogatott 60 iskolában üdvözlik a MÜTF programját. „A kérdés az, hogy lehet-e tanulni és sportolni egyszerre magas szinten. Szerintünk igen, sőt kell is! Magyarországos ez még gyerekcipőben jár, de a nyugati példák azt mutatják, hogy erre kell továbblépni. A sport elit képzéshez egy oktatási elit képzést kell hozzáadni. Külföldön a kiválóságok kedvezményeket, ösztöndíjat kapnak, míg nálunk sok tehetség hagyja abba a sportot, vagyis elvész egzisztenciális bizonytalanságok miatt. Ők inkább a tanulást választják, lemondanak a sportról. Pedig lehetne együtt is csinálni.”

 

Dr. Szabó Tamás szerint az UPI szakértői szerint is nagyszerű lehetőség a MÜTF sportolóknak kínált programja, főleg az e-learning alkalmazása. Az igazgató elmondta, hogy régebben a sportolók a sport abbahagyása – sérülés, visszavonulás – után a nagy semmibe zuhantak, mára azonban új tendencia bontakozik ki. „A sportolók és a sport presztízse is változik. Erdei Zsolt is most megy mesterképzésre. A visszavonult sportolókból üzletemberek, a sportélet szereplői lesznek. Esélyt kell adni a sport kiválóságainak, hogy diplomával induljanak az életben, ami az edzőtáborok, versenyek, napi 4-5 órás edzések mellett nem könnyű. Nagyon örülünk, hogy a MÜTF ilyen markánsan bejelentkezett és alternatívát kínál, mert a gyerekeket igenis érdekli a tanulás. Nem akarnak választani.”

 

A főiskola január 13-án indult öko roadshow-val járja a NUSI utánpótlás iskoláit, továbbá az Ökoiskola hálózatba tartozó középiskolákat, ahol környezettudatos nevelési és oktatási program mellett a sportolók számára biztosított egyéni lehetőségekről is tájékoztatja a diákokat.

A roadshow január 19-én a szolnoki Széchényi István Gimnáziumban majd január 27-én a szombathelyi Szent-Györgyi Albert Középiskola sporttagozatosait látogatja meg. Az utánpótlás iskolákban felmérik a sportolók és szüleik különleges igényeit, beszélgetést szerveznek a sportolói karrierről a játékos program mellett. A három órás, tudatosan megtervezett nevelési program, interaktív – bio kenyérsütés köré felépített tematikával - járja körbe az egészséges táplálkozás, környezeti etika, természeti, épített és társadalmi környezet témakörét, valamint bemutatja különleges sport és öko-programját. A MÜTF missziója a fenntartható fejlődés támogatása, és környezettudatos fiatalok nevelése. Ennek jegyében a főiskola infrastruktúráját és képzési palettáját is átalakítja, valamint különös figyelmet szentel a sportolók oktatására.

„Egy élsportolói karrier fontos az ország és az egyén számára is, éppen ezért muszáj, hogy a felsőoktatás is alkalmazkodjon a különleges igényekhez, amit a kiemelkedő sportteljesítmények megkívánnak. Sportolni leginkább ebben a korban lehet, de ezeknek a fiataloknak is joguk van tanulni, diplomát szerezni, mert lesz idő, mikor a sport már nem nyújt majd megélhetést.” – mondja Deés Szilvia, a MÜTF Program Intézetének igazgatója arra kérdésünkre, hogy miért tartják fontosnak az élsportolók pályaorientációját.

Mindezen lehetőségekről a január 26-i nyílt napon tájékozódhatnak az érintettek, ahol is a főiskola vendége lesz Kovács Ági olimpiai bajnok úszónk.

www.mutf.huSzerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum