Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2021. február 26. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Bemutatkozik a White Water Team
2009-02-26 01:00:15


A Rafting.hu White Water Team bemutatkozik!
  
A Rafting.hu White Water Team az egyik legfiatalabb rafting csapat a magyar vadvízi sport világában. A női egység kapitányát, Ölschléger Beatrixet kérdeztük a csapatról, annak alapításáról és természetesen a jövőbeli terveikről, kitűzött céljaikról.
 
A csapat 2007 őszén született a sport- és kalandtúrákkal, illetve vállalati tréningekkel foglakozó Rafting.hu „gyermekeként”. A csapat megalakítása kézenfekvő volt, hiszen adott egy profi túravezetői gárda, akikhez sikerült pár elszánt, lelkes és elsősorban tehetséges csapat társat találni. Így egy hajóban evez most síkvízi kajakos, úszó és küzdő sportos. Ahhoz hogy valaki elkezdjen a sporttal komolyabban foglalkozni, nem feltétlen szükséges a vadvíz ismerete, előnyt jelent a síkvizes múlt is, a víz szeretete, valamint a jó raftos egyik elengedhetetlen jellemzője a kalandvágy.
 
 Ahogy a legtöbb rafting csapatot, a RAFTING.HU White Water Team-et is fiatal sportolók vagy volt sportolók alkotják. Ez magának a sportág fiatalságának tudható be, valamint a még harmatosabb hazai elterjedésének. Fiatalsága révén még nem is beszélhetünk hagyományokról, noha ígéretes eredmények már születtek világversenyeken is és bízunk benne, hogy idővel kivívjuk az elismerést, hiszen egy rendkívül kemény, gyors és igen látványos sportágról van szó, ami a nézőknek is remek szórakozást nyújt, gondoljunk csak a környezetre, ahol a versenyek többségét rendezik. A rafting, mint sok minden más is, katonai felhasználásból nőtte ki magát a XX. század folyamán. A ma használatos felfújható, rendkívül strapabíró gumihajók, raftok elődjei az amerikai katonaságnál láttak el különleges feladatokat, majd a civil felhasználók fedezték fel maguknak ezt a különleges vízi járművet és ettől kezdve indult hódító útjára és nőtte ki magát egy rendkívül szórakoztató és sok országban népszerű sportággá.
 
Hazánkban már jó ideje létezik az a fél tucat vadvízi sportklub, melynek színeiben lehetőség nyílik megismerkedni a sportággal, bekapcsolódni a versenyzésbe. Legékesebb bizonyítéka annak, hogy még mennyire gyerekcipőben jár a sportág, hogy a női csapatok manapság alakulnak. Így ha valaki kedvet érez hozzá és szeretne többet tudni a raftingról, nyugodtan keresse fel valamely klubot, biztosan fognak tudni helyet szorítani számára.
 
A hagyományoknak megfelelően a Rafting.hu White Water Team négy-, illetve hatszemélyes csapatokkal indul a versenyeken. A jelenlegi 8-10 fős teljes csapattal lehetőség nyílik különböző egységek kialakítására, illetve arra is, hogy a tagok legerőteljesebb kombinációját állítsuk össze a különböző versenyszámokra. Egy rafting versenyen összetett eredménye a következő számokból áll össze, ahol számonként a futamokat négy- és hat fős csapatoknak is meghirdetik, kivéve a világbajnokságot, ahol csak hat fős csapatok állnak rajthoz. A három versenyszám a következő.
 
Slalom-verseny, melynek lényege, hogy az egységeknek a szakasz teljesítése során kapukat kell meghatározott sorrendben és módon kerülniük. A cél, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsük a pályát, odafigyelve a kapuk helyes kerülésére, hiszen minden érintésért és kihagyásért kemény bűntető másodpercek járnak. A head to head versenyszám során ugyan azon a pályán egy időben két csapat rajtol el, a cél, minél rövidebb idő alatt elsőként teljesíteni a távot. Egyszerűnek hangzik, de valójában kemény csata zajlik az egységek közt a legoptimálisabb vonalért. Itt megengedett a hajók közti fizikai akadályoztatás is, lehetőséged nyílik akár sziklára lökni az „ellenséges” hajót, illetve egyéb nem durva, de annál bosszantóbb fogásokkal felülkerekedni az ellenfeleden.  Végül pedig a down river, mely szám alapvetően egy hosszú távú verseny, melyben meghatározott időközönként indítják a hajókat, és természetesen itt is az időeredmény minimalizálása a cél. Az előző két számtól eltérően ez a szám nem ér véget perceken belül, itt hosszú távon kell a leggyorsabbnak lenni, nem ritkán egy órán keresztül kell a maximumot nyújtanod. Ehhez képest az előző két szám rövidsége miatt fizikálisan könnyebbnek tűnhet, de ne felejtsük el, hogy ezekben több alkalommal a sodrásnak felfelé kell mozgatnunk a hajót, illetve meg kell küzdenünk az áramlás mellett egy másik hajóval is. Még ha rövidtávon is, de ténylegesen maximális erőbedobást és figyelmet igényel az egész csapattól.

A Rafting.hu White Water női csapata 2008. áprilisban debütált egy Európa kupa futamon, melyet a Szlovéniában, Ljubljana melletti épített pályán, a Tacen-en, valamint a Soca, vagy ahogyan itthon esetleg jobban ismerik, az Isonzo folyón rendeztek meg. Első versenyünkről a csapat 2 ezüst és egy bronzéremmel tért haza, ráadásul bejutott a 2008-as Európa Bajnokságra is, ahol fiatalságunk ellenére sikerült helytállnunk és a középmezőnyben végezni, magunk mögé utasítva olyan egységeket, melyek már régóta eveznek együtt és sokkal optimálisabb feltételek között készülhetnek. Az EB-t a Nemzetközi Rafting Szövetség, az IRF rendezte Ausztriában, a Salza folyón.
 
Most jönnek majd csak az igazán nagy kihívások. A csapat célul tűzte ki a 2009-es Világ Bajnokságra való kijutást és az azon való helytállást. Előtte azonban még bizonyítanunk kell ismét a szlovéniai vizeken, hogy megszerezzük az induláshoz szükséges kvalifikációt. Elsőként erre koncentrálunk, csak ha ezen túl leszünk, beszélünk majd a Bosznia-Hercegovinában megrendezendő világversenyről.

A felkészülés a Rafting.hu csapatának is nehézkes, abban az értelemben, hogy egy-egy sportág legadekvátabb edzési formája, magának a sportnak a gyakorlása. A vadvízi edzésforma pedig hazánkban több mint nehezen kivitelezhető a megfelelő terep hiányában. A csapat a szezonon kívül a Dunán, sík vízen edz, illetve a téli hónapokban tanmedencében készül. Emellett természetesen szárazedzéseket is folytatunk, melyek lehetnek atlétikai jellegűek vagy kondicionáló felkészülések. Ez utóbbiak elsősorban a téli időszakban jellemzők. A legoptimálisabb felkészülési mód a rafting gyakorlása, így a csapat minél több alkalommal igyekszik eljutni a legközelebbi vadvizekre. Elsősorban a szlovéniai Soča-folyó és az ausztriai Salza jelentik a valóban közeli lehetőségeket. Ezek a vizek szinte már hazai pályának számítanak a sport magyar szerelmesei körében. Északi szomszédainknál is van lehetőség a vadvízi edzésre a dunacsúnyi épített pályán. A csapat számos szakképzett rafting túravezetőt tudhat a sorai között, így ők az év tavasztól őszig tartó időszakában, a rafting szezonban huzamosabb ideig gyakorolhatnak vadvízen. Mivel az „anyacég”, a Rafting.hu, kalandtúrák szervezésével foglalkozik, így a sokéves tapasztalatnak köszönhetően a Rafting.hu csapatának is könnyebb a valódi vadvízi edzések, edzőtáborok lebonyolítása.
 
A közelgő 2009-es Világbajnokságon szeretnének minél jobban szerepelni és megfelelően helytállni.
 


Szerző: szabadban


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum