Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. augusztus 05. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Az Ultimate Frisbee Magyarországon...
2006-05-25 22:33:44
Kategória: Egyéb sportok


 

Az Ultimate Frisbee kialakulása:

Az ultimate frisbee gyökerei 1967 nyaráig nyúlnak vissza. Joel Silver és David Leiwant Frisbee Futball néven új csapatjátékot hoztak létre a New Jersey-ben található Maplewood Columbia főiskoláján. Az első főiskolák közötti ultimate meccset 1972. november 6-án játszották, és a 70-es évek végére a csapatsport ismert volt Amerika szerte. Az akkori szabályok nem kötötték meg, hogy csapatonként hány ember lehet egyszerre pályán, néha 20-30 ember is volt egy csapatban, a koronggal futni is lehetett. A 70-es évek végére a kosárlabdából, jégkorongból és más sportágakból átvett módosításokkal kialakult a játék mai formája.

 

A frisbee Magyarországon…

1992 őszén egy amerikai házaspár (Bob Flynn és Yvonne Wittmann) érkezett Ózdra. Mindketten tanárok voltak, és a város gimnáziumában kezdtek el tanítani. Itt röpcédulákat osztogattak, amiken frizbit mint csapatjátékot hirdették, az edzések időpontja és pár szabály volt még rajta. 10-15 lelkes diák összeállt és elmentek az első edzésre, amelyet Bob tartott, és ott is ragadtak.Ezzel a lendülettel meg is alakult az első magyar frizbi csapat, amely UFÓzd (Ultimate Frisbee Ózd) néven vált ismerté.

 

1993-ban Bob és Yvonne Budapestre költöztek tanítani. Az ózdi csapat edző nélkül maradt, de hála a csapat összetartó erejének tovább folytatták az edzéseket. Közben Budapesten is alakult egy csapat Galopping Goulash néven. Ez év szeptemberében került megrendezésre az első magyar frizbi torna. A tornán nem "valódi", hanem a helyszínen sorsolt csapatok mérkőztek meg - ezt nevezik kalaptornának. A tornára számos közép-európai országból érkeztek jobbnál jobb játékosok, így a magyar srácoknak volt kiktől tanulniuk.

 

1994 májusában az UFÓzd részt vett az első nemzetközi tornán Prágában, ahol 21 csapatból a 12-ek lettek. Ez év márciusában Strohoffer Zsolt vezetésével kezdődött a Magyar Repülőkorong Szövetség megalapítása, és fél év szervezői munka után októberben hivatalosan elkezdte a működését.

 

A 90-es évek közepén számos magyar fiatal utazott külföldre - Amerikába, Angliába - tanulni, majd tért vissza frizbis tapasztalatokkal. Zopcsák László a Szombathelyi Testnevelési Főiskola tanulója Washingtonban találkozott először a frizbivel és az ultimate-tel. Amióta hazatért a korong sportokkal foglalkozik, diplomamunkáját is ebből a témából írta. Egyetem után két csapatot alapított. Egyet tanítványaiból (Junior), a másikat sportoló társaiból.

 

Időközben az UFÓzd tovább gyarapodott új játékosokkal. Budapesten is élt a frizbi, hazánkban élő külföldiek - főleg amerikaiak - és magyar diákok edzettek rendszeresen a Margit-szigeten.

 

1995 februárjában Szombathely adott otthont egy nemzeti tornának négy magyar csapat részvételével (UFOzd, Budapest, Szombathely, Junior). A négy csapatban már több mint 40 magyar játékos szerepelt. A torna döntőjét az UFOzd játszotta Szombathely ellen, és az Érsek Márk által vezetett UFOzd nyerte meg 11: 5 -re. Ez év tavaszán rendezett prágai tornán már 2 magyar csapat vett részt, a 11 fős Paprikás Disc és az UFOzd. Ugyanebben az évben az időközben Miskolci egyetemre került Érsek Márk, aki még Ózdon Bob szárnyai alatt tanulta a frizbi rejtelmeit, csapatalapításba kezdett. Így jött létre a Miskolci Egyetem ultimate csapata az Idioteam.

 

Áprilisban a Galopping Goulash nevű, amerikaiakból és budapestiekből álló magyar csapat részt vett a Riminiben (I) megrendezett Ultimate Beach Tournamet-en és 19. helyezést ért el.

 

Májusban Esztergom adott otthont egy nemzetközi tornának, ahol a magyar csapatokon kívül egy cseh csapat vett részt - ezzel téve nemzetközivé a tornát. Jó játékával nagy meglepetést okozott a frissen alakult Idioteam csapat, de végül az UFÓzd bizonyult a legjobbnak.

 

Júliusban az akkor még egyetlen szlovák ultimate csapat - Mental Discorders - rendezett tornát, ahol a Paprikás Disc csapat képviselte hazánkat és 12 csapatból a 7-ek lettek.

 

1996 az UFOzd számára nagy érvágás volt, hiszen három játékosuk hagyta el a csapatot és kerültek át az Idioteamhez. Ekkorra az egyetemistákból álló miskolci csapat Márk vezényletével megerősödött, a hazai bajnokságot megnyerték, és jobbnál jobb eredményeket értek el a külföldi tornákon is - bár nyerni soha nem tudtak.

 

1996 és 2001 között nem jött létre új csapat. Minden évben megrendezésre került az országos bajnokság, ahol eleinte a BUT, majd az Idioteam bizonyult jobbnak. Évente több tornán is részt vettek a csapatok, főleg a Riminiben, Rotterdamban, Prágában és Pozsonyban rendezetteken.

 

2001 nyarán alakult meg Budapesten a Hallodigaze nevű csapat Érsek Márk vezényletével, aki ekkorra már szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezett csapatépítésből és edzősködésből.

 

2002-ben kezdődött a Közép-Európai Liga (CEL - Central Europian League) megalakítása. A ligához négy ország - Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország - csapatai tartoznak. Szeptemberben Magyarország adott otthont az első Bajnokok Ligája találkozónak. A Kimlén rendezett tornán a négy ország bajnokságának első két csapata vett részt, és külön verseny volt az országok női válogatottjai között. Hazánkat a Hallodigaze valamint a BUT-ból és UFÓzd-ból összeállt két csapat képviselte. A magyarok mind két divízióban utolsó helyen végeztek.

 

Ez az év nem csak a közép-európai frizbi összekovácsolásáról szólt, hanem a magyar szövetség helyreállításáról is. A régi Magyar Repülőkorong Szövetség felbomlott, a magyar csapatok egyesületekké alakultak, és megkezdődött az új szövetség felépítése Kiss János és az Érsek család vezérletével.

 

Az UFOzd életében is fellendülést hozott ez az év. A csapat tagjai általános iskolákban bemutatókat tartottak és sikerült érdeklődőkre találniuk. A sikernek köszönhetően közel 20 diák csatlakozott a csapathoz.

 

Az év végén a BUT budapesti ultimate csapat átalakult és nevet változtatott, így lett belőlük a Csodaszarvasok sportegyesület. Majd később Csoda. 2004-ben ők is elkezdték az utánpótlás nevelést az UFÓzd-hoz hasonlóan középiskolásokkal.

 

2003 májusában egy markazi frizbi bemutató eredményeként a helyi fiataloknak is szenvedélyükké vált ez a sport és hamarosan már egy csaptnyian gyakorolták az Ultimate-t a Mátra lábainál, majd egyesületbe szerveződtek. Azóta is rendszeres résztvevői a magyarországi rendezvényeknek.

 

2004 novemberében megszületett az első nemzetközi siker. Az osztrák Spin csapat által rendezett bécsi coed tornát a Hallodigaze csapata nyerte. Ugyanebben az évben Budakeszin szerveződött egy ifi csapat Orosz Feri vezérletével, akik egy évvel később már komoly eredményeket értek el országos és nemzetközi versenyeken. Majd Érsek Kitti szervezett csapatot Debrecenben, akik fél évvel később már a terem országos bajnokságnak adtak otthont.

 

2005 januárjában az első jelentő létszámú ifjúsági tornán feltűnt egy gárda Tatabányáról, az Apridoj csapata rögtön berobbant a köztudatba.

 

Tavasszal pedig elkönyvelhettük az első nemzetközi sikert a freestyle-ban is. Ausztriában a Fertő-tó partján a szörf világkupa egyben egy freestyle bemutató versenynek is helyet adott, ahol az UFÓzd két fiatal tagja (Major Balázs és Németh Gergő) 3. helyen végzett. A sikerük értékét nagymértékben növeli, hogy csak egy többszörös világbajnok és egy Európa-bajnok páros tudta megelőzni őket. Talán ezzel a frizbi ezen ága is el kezd fejlődni Magyarországon…

  
A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum