Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. június 04. vasárnap, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Az ejtőernyőzés!
2011-10-24 01:26:49
Kategória: Ejtőernyő


Biztonságos megszállottság
Két csepp bátorság, egy csepp őrültség - és még egy pár dolog, ami az ejtőernyőzéshez kell!

 

Az ejtőernyőzéshez elsősorban az kell, hogy a zuhanni vágyó ember lelkileg és fizikailag is felkészültnek érezze magát arra, hogy háromezer métert egyetlen perc leforgása alatt megtegyen. És mindezt függőleges irányban, pusztán a gravitáció hatására. Ha az elhatározás megvan, már csak a felszerelést kell megszerezni. És ha az is rendelkezésre áll, nincs más hátra, mint előre! Persze az elszántság mellé jó adag bátorság is szükségeltetik, hogy a repülőgép ajtajában állva, négyezer méterre a földtől az utolsó pillanatban se adjuk fel!

 

Az első próbálkozók esetében hatékony stresszoldó lehet az apparátus áttekintése. Mivel a felszerelés olyan biztonsági mechanizmussal van felszerelve, aminek már gondolata, látványa, sőt, a leírása is megnyugtató. Az ejtőernyős hátizsákjában, helyesebben "tokjában" három ernyő is lapul: a nyitó- a fő- és a mentőernyő. A problémamentes ugráshoz csak az első kettő szükséges, de elég egy apró hiba, és a mentőernyő máris főszerephez juthat.

A nyitóernyő felülete akkora, mint egy esernyőé. Kis mérete ellenére nagy jelentőséggel bír, ez segíti ugyanis a főernyő kinyílását, elindítva ezzel a fékező folyamatot. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jól működjön. Semmiképpen sem kerülhet közvetlenül a hátunk mögé zuhanás közben, mert onnan nem tud elég gyorsan "kiszabadulni". A gyakorlottabb ugrók saját kezűleg szokták oldalra kidobni a nyitóernyőt, a kezdőknél egy automatikus rendszer oldja azt ki.

A főernyő a tok felső részébe van hajtogatva, az ezt kioldó huzal fogóját a jobb csípő környékén kell meghúzni. Ha a huzal valamilyen oknál fogva nem old ki, még mindig nincs ok pánikra! Ugyanis több, egymástól függetlenül működő biztonsági rendszer képes kioldani a mentőernyőt. Ez az "utolsó remény" a tok alsó részébe van hajtogatva, ugyanakkora, mint a főernyő. Kinyitható manuálisan egy másik huzal segítségével, de ha az ugró nem cselekszik, egy digitális műszer kritikus magasságon automatikusan kioldja. Létezik továbbá egy "főernyő bekötő kötél", ami akkor nyit, ha a szokásos kioldórendszer meghibásodik. Egy teljesen cselekvőképtelen ugrónak is jó esélye van arra, hogy biztonsággal földet érjen. Ahhoz, hogy ne nyíljon ki valamelyik ernyő, nagyon sok mindennek kellene egyszerre elromolnia, és ennek igen kicsi a valószínűsége.

Nehéz elképzelni, hogy is fér bele egy viszonylag kisméretű "hátizsákba" egy (sőt, kettő) több négyzetméteres paplanernyő. Aki próbált már hálózsákot vagy sátrat az eredeti tokjába gyömöszölni - és ki ne tette volna - pontosan tudja, miről van szó.

 

Egy ejtőernyő esetében ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy melyik csücsköt merre, hány gyűrődés árán sikerül beszorítani. A hajtogatás nagyon precíz munkát és gyakorlottságot igényel, hiszen ettől (is) függ, hogy kinyílik-e az ernyő vagy sem.

A hibátlan hajtogatási technika elsajátítása azonban nem feltétele sem az ugrásnak, sem egy ejtőernyős tanfolyamnak. Sok ugró külön embert fizet erre a munkára - még akkor is, ha ők maguk is meg tudnák csinálni. Régen nehezebb dolguk volt a megszállottaknak, a kupola formájú ejtőernyők felülete tízszer nagyobb volt, mint a mai, aerodinamikai szempontok figyelembevételével kifejlesztett példányoké.

Az egész cókmók talán kétszer nehezebb, mint egy általános iskolás hátizsák. Egy ilyen felszerelés azonban az összes szerkentyűvel együtt egy- másfélmillió forintba kerül. Ezen kívül már csak egy-két apróságra van szükség, na meg egy repülőgépre vagy egy hőlégballonra, amiből kiugorhatunk. A repülőklubok rendszeresen rendeznek úgynevezett ugrónapokat, amikor a gépeket külön az ejtőernyősök számára tartják üzemben, a használatukért természetesen külön-külön, ugrásonként kell fizetni.

A kisebb kellékek között az egyik legfontosabb a magasságmérő. Fontos, hogy könnyen olvasható legyen a számlapja, ezért általában színes mezőkkel jelzik rajta a kritikus értékeket. A csuklóra kell húzni, mint egy karórát, hogy zuhanás közben bármikor ellenőrizhető legyen, mennyi idő van még a nyitásig.

A ruha és a cipő esetében a legfontosabb szempont, hogy ne akadhasson bele semmilyen zsinór (különösen kockázatos a bakancsok kis fűzőkampója). Az overallszabású ruhák a legelterjedtebbek és a legkényelmesebbek. Fontos tudni, hogy a fazon és az anyag befolyásolhatja a zuhanást, csökkentheti vagy akár növelheti a sebességet. A ruha kiválasztásánál figyelembe kell venni még az ugró testsúlyát, alkatát is.

Az esetleges bokasérüléstől semmilyen cipő sem védi meg viselőjét landoláskor, de tanácsosabb magas szárú lábbelit hordani. A bukósisak használata szintén ajánlott. Nagyon fontos a szemüveg is, mert nélküle zuhanás közben először a könnytől nem látna az ugró, pár másodperc múlva pedig a szem szárazságától. Ma már dioptriás védőszemüvegeket is lehet kapni. A felsorolt kisebb holmikat mindenki tetszése szerinti kivitelben vásárolhatja meg. Ötvenezer forintból már össze lehet hozni az egész felszerelést, de márkától és minőségtől függően ennek a többszörösébe is kerülhet.Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum