Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. március 31. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Görkorcsolya EB Szegeden
2012-07-23 08:12:07
Kategória: Gyorskorcsolya


Tíz nap múlva immáron másodszor rendeznek hazánkban görkorcsolya Európa-bajnokságot.

Korábban 2007-ben Jászberény adott otthont az utcai kontinensviadalnak, ezúttal a pályaversenyek kerülnek megrendezésre Szegeden. Akárcsak az úszó Európa-bajnokság szervezőbizottságának Debrecenben, a szegedieknek sem volt könnyű dolguk, az utolsó pillanatban került ugyanis hazánkban a kiemelkedő jelentőségű torna. A szintén itt tartott áprilisi Európa-kupa után, amelyen a magyar versenyzők figyelemre méltóan szerepeltek, a gyermekeikért dolgozó szülőkből álló szervezőbizottságra ismét komoly feladat vár.  Néhány kérdés erejéig sikerült elérni a szervezőbizottság vezetőjét, Garzó Erikát, aki a szegedi Tornádó csapat és a válogatott edzője is egyben.

Miért pont Magyarország?

Eredetileg Spanyolországé volt a rendezés joga, Pamplonában tartották volna a versenyt. Jó szervezők a spanyolok, volt náluk 2008-ban világbajnokság is, úgy tűnik azonban, hogy a válság őket is elérte. Túl későn mondták le a rendezést, az európai szövetség pedig kereste az új országot, ahol mégis megtarthatnák a versenyt. Az áprilisi Európa-kupa jól sikerült, akkor jött a kérés a szövetség részéről, hogy szervezzük meg mi. Ígértek államtitkári és városi támogatást is, utóbbit már megkaptuk, előbbinek bonyolultak a feltételei, de igyekszünk megfelelni neki. Minden esetre ügyeskednünk kell majd, vannak nélkülözhetetlen dolgok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, máshol viszont muszáj lesz spórolni.

Ez a hazai rendezésű Eb milyen jelentőséggel bír a magyar görkorcsolyasport szempontjából?

Elsősorban az utánpótlás korosztály számára fontos, hogy idén Szegeden tartják. Nekik már van annyi rutinjuk és tapasztalatuk, az eredményeik miatt pedig megfelelő önbizalmuk, hogy előnyt jelentsen számukra a hazai pálya. Hét válogatott versenyzőnk van a tornádónál, egy érkezik a KDE Szegedtől, egy Kazincbarcikáról. Négyen vannak a tatabányaiak, és két növendék a Savariaskate-től is erősíti a nemzeti válogatottat.

Hogy áll a szervezés?

A szervezés szerencsére nem áll, hanem halad, folyamatosak az egyeztetések, szerdánként külön szervezőbizottsági ülést is tartunk. Múlt héten volt az utolsó előtti, addigra már mindenkinek a nevezése befutott. Versenyirodánk, amelyről nyugodtan mondhatom, hogy világszínvonalú, már felkészült, az időrend is össze van állítva. Persze ez az időjárási viszonyok miatt még változhat. A torna lefolyásának rutinból jónak kell lennie, hiszen szerveztünk már nemzetközi versenyt korábban is. Ezúttal nagyobb lesz a nyüzsgés, több lesz a versenyző és versenybíró is, de ez nem jelenthet gondot. Összességében véve nagyon várjuk már az Eb-t, egyfajta kellemes izgatottság jellemző a csapatra.

Mennyiben nehezebb egy ilyen méretű verseny megrendezése a korábbiaknál?

A protokollok betartása miatt a ceremóniák menete percről percre egyeztetésre szorul most. Nagyon be van szabályozva, rendkívül kötött. A megnyitó például most nem a pályán, hanem a …Mór…. Múzeumnál lesz. Az edzésidőrend is sokkal bonyolultabb, jobban oda kell figyelni a beosztásra, nehogy többen legyenek egyszerre a pályán. De már látszik a fény az alagút végén.

Ekkora kötöttségek mellett mennyire van lehetőség az esemény menetének színesítésén?

Sajnos nem nagyon. Csütörtökön lesz a pihenőnap, akkor tartja az Európai Görkorcsolya Szövetség a tisztújító gyűlését. Ilyenkor minden csapat magának szervez programot, városnézést, pihenést. Egyébként nagyon sűrű lesz a program, nem könnyű négy és fél napba belezsúfolni négy korcsoport összes versenyét, ráadásul egy esetleges esőzés csúszást is okozhat. A támogatók szerveznek majd keretprogramokat, főként a hosszú déli szünetekben.

A Tonádónál sok a kis utánpótlás versenyző. Őket sikerült bevonni a szervezésbe, hogy ne érezzék magukat kifelejtve?

Teljes mértékben! Ők fogják vinni a az országnév-táblákat a megnyitón, a legkisebbek pedig az eredményhirdetéseknél segítenek majd. Azok a nagyobbak, akik nem lettek a válogatott tagjai, így nem indulhatnak a versenyen, önkéntesként segítik munkánkat, például a pálya mellett állva, az áthaladást szabályozni. A kabalánk, a görkorcsolyás betyár egykori válogatott görkorcsolyázónk, XYZ lesz.

Milyen színvonalú mezőny várható?

Nagyon kemény, hiszen mindenki itt lesz, aki számít, olyanok is, akik jégen szintén világszínvonalú versenyzők. Ennek oka az, hogy az idei Eb a kvalifikációs versenye az őszi világbajnokságnak, melyet az olaszok rendeznek, és ahonnan majd az összetett első 30 helyezettje jut ki a 2013-as kolumbiai Nem Olimpiai Sportok Világjátékára. Érkezik hozzánk a spanyolok 300m-es világcsúcstartója, valamint itt lesz a németektől Felix Rijhnen, aki a tavalyi összetett Európa-Kupa győztese, a junior lányok dolgát pedig a szintén német, többszörös európa-bajnok Katharina Rumpus nehezíti majd. A hollandoknál speciális szemlélet alakult ki: felismerték, hogy a téli gyorskorcsolyához remek kiegészítés a görkorcsolya, a kettő szinte nem is létezik náluk külön. Tőlük is a mezőny színe-java látogat Szegedre. A belgák két legnagyobb esélyese a senior férfiaknál Bart Swings, a nőknél Néle Armée, akik szintén készülnek a 2014-es szocsi téli olimpiára. Swingsre leginkább az olasz Fabio Francolini lehet veszélyes, ők ketten a kolumbiai versenyzőkkel is felveszik a versenyt.

Hogyan illeszkednek a nemzetközi mezőnybe a magyarok?

Túlvagyunk egy edzőtáboron, ahol nem csak fizikai, hanem elméleti, pszichés fejlesztésben is része volt a válogatott tagjainak. Itt megfogalmazták azt is, hogy mit várnak maguktól, edzésnaplójukba is bele kell írniuk. Nem szeretnék túl nagy terhet rakni a gyerekekre, de többen hittel és reálisan gondolják, hogy éremre lehet esélyük. Molnár Márk (Savariaskate) rövid távokon (500/1000m) lehet eredményes, nagyon sokoldalú, jó adottságokkal rendelkező versenyző. Dékány Bence (Tornádó, Szeged) 10km eliminációban várja az igazán jó eredményt. Erőssége a gyors reakcióidő, konkrétan előtte történő eséseket tud kikerülni, amelyekbe más esetleg belebukik. Ők ketten egymást segítve megléphetnek majd az élmenőkkel, ha pedig az első hatban tudnak maradni, akkor ott már akármi történhet. Kadet korosztályban van két felnevezettünk, Frecska Péter és Bejczi Botond (Savariaskate). Utóbbi rendkívül harciasan versenyzik, nem ijed meg. Az Eb komoly erőpróba lesz számukra, az olaszokkal még nem igazán volt alkalmuk összemérni erejüket, de sosem lehet tudni, mire lesznek képesek. Junior B korcsoportban Hülber Dánielnek (Tornádó, Szeged) és Gengeliczky Domonkosnak (Tatabánya) kell majd a biztatás, ők a korosztályukban fiatalnak számítanak, ha 8-on belül tudnának végezni, remek eredmény lenne. Karancsi Sándornak lesz a legnehezebb a dolga, hiszen korosztályában egyedüli induló, így nincs akivel segítség egymást, ráadásul újoncként versenyez a felnőttek között.

A lányoknál Török Rékának (Tornádó, Szeged,a képen) a nemzetközi versenyeken elért eredményei után egyre több az önbizalma, 8-ba várja magát, Monostori Eszter (Tornádó, Szeged) pedig 10-be szeretne kerülni. Ezek reális várakozások, remek lenne, ha sikerülne.

A váltókról a szemlélők azt gondolják, hogy könnyebb lehet, hiszen segítik egymást, de 15-en vannak egyszerre a pályán, ez elég sok és eleinte szorosak a váltások is. A hibátlan váltásnak nagy jelentősége van, tavaly ez nagyban hozzájárult a kadet lányok ezüstérmes helyezéséhez, ha idén döntőben kerülnének, az megint nagy dolog lenne, ott pedig már bármi megtörténhet. A fiúknál is kiemelkedő eredmény lenne egy döntős szereplés, ott Molnár Márk és Dékány Bence melett Gengeliczky Donát (Tatabánya) kap lehetőséget harmadikként.

(Forrás: Mihályi Petra)Szerző: szabadban
Forrás: MOB

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum