Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. március 26. kedd, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Bungee - Jumping
2007-03-18 23:51:37
Kategória: Extrém


 

Zuhanás okozta sokk: csók! - A bungee-jumping korunk jellegzetes szórakozása

 

Emelkedünk. A daru is meg a vérben az adrenalin is. Visszaszámolnak és nincs visszaút: ugrunk, zuhanunk. Ha víz van alattunk, s azt kértük, hogy a fejünk vagy a felsőtestünk belecsobbanjon, akkor még vizesek is lehetünk. Aztán a kötél visszaránt, többször is. Csavarodunk, pörgünk, buli van! Aztán lassan leengednek és kiszabadítanak. Mindez két perc, de megéri! Ez a bungee jumping, vagyis a kötélugrás.

 

Az ember ősi vágya a repülés, a madarak e felettébb hasznos és kellemes képességének elsajátítása. Már a középkorban terveztek különféle furcsa - és általában használhatatlan - repülőalkalmatosságokat. Aztán később sikerült a levegőbe emelkedni, majd az utazás és a szállítás leggyorsabb és legkényelmesebb módjává vált a repülőgép. Ha azonban a levegőbe emelkedésnek a szórakozásra való kihasználását nézzük, alighanem ennek igazi térhódítása még hátravan: manapság aki szeretne repülni, milliókat kell költenie a szenvedélyére. Van azonban egy olcsóbb és egyszerűbb módszer, s ez a bungee-jumping.

Az angol kifejezés, ,,bungee-jumping", voltaképpen többszörösen is találó. Egyrészt, ha lefordítjuk szó szerint, azt kapjuk, ,,kötélugrás". Természetesen a ,,jumping" ebből az ,,ugrás", a ,,bungee" pedig egy ,,mindkét végén hurkos, rugalmas kötelet" jelent, amit a népnyelv nálunk ,,póknak" hív. Másrészt, egyes nyelvészek szerint a ,,bungee" szó egyfajta hangutánzó-hangfestő kifejezés, ami a kötél megrándulásának hangját próbálja utánozni, valahogy így: ,,bájng" - ,,bungee".

Illegális kezdet:
Akárcsak a legtöbb ,,őrület", a kötélugrás is az USA-ban pattant ki egy jelentős újító fejéből. A kezdet kezdetén illegálisan ugráltak hidakról, s persze a mai biztonsági körülményeknek nyoma sem volt. A rendőrök valósággal üldözték őket: történt egyszer, hogy négyen akartak leugrani a híres San Francisco-i Golden Gate-ről, s már mindent előkészítettek, ott álltak a híd peremén, a korláton kívül, mikor meglátták, hogy rohannak feléjük a zsaruk - volt közülük olyan, akinek még éppen sikerült leugrania, de olyan is, akit el tudtak kapni. Igazi megszállottak működtek tehát a bungee-zás hőskorában.

De az illegalitás nem csak a hőskorban volt vonzó, néhány éve Budapesten is terjengtek legendák, hogy fiatalok valamelyik hídról mindenféle engedély nélkül ugrálnak. S hogy még egy, ezúttal igazán tragikus mozzanatot villantsunk fel a bungee-jumping hazai történetéből:

néhány éve Siófokon egy éppen ugrani készülő osztrák turistákkal teli kosár szakadt le a daruról mintegy ötvenméteres magasságból, bele a sekély aranyparti strandvízbe. Mondani sem kell: mindenki meghalt.

 

Júniusban indul a szezon:
Nálunk a nagyobb rendezvényeknek már-már rendszeres résztvevői a bungee-jumping-osok. Lehet az áruházmegnyitó vagy sportfesztivál, a bungee-daru általában ott magasodik. A szezon kezdetét talán hivatalosan június első hétvégéje jelenti, amikor Siófokon felállítanak egy darut, amely egész nyáron ott várja a bátrabb érdeklődőket. Az idei nyitást azonban a viharos időjárás meghiúsította. Budapesten, június tizenötödikén és tizenhatodikán lehet ugrani a Sportszigeten, a Népstadionnál

Leugrani egyébként két helyről lehet: hídról, illetve daruról. Az előbbi a klasszikus, és talán egy fokkal biztonságosabb is, mert a híd legalább a legritkább esetben szakad le. Hátránya viszont, hogy a magasság és a zuhanásélmény hossza adott, nem változtatható. A darun lévő kosarat viszont lehet le-föl húzni, de ötven méter alatt nem érdemes próbálkozni, illetve száz méter fölé pedig ritkán szoktak emelkedni. A közös bennük a kötél, ami úgynevezett tejgumiból van összedolgozva, s aminek az élettartama szigorúan meghatározott.

Keress egy nőt és fogd a bungee-ra!
A másik csoportosítás, a repülés-zuhanás ívére vonatkozik. A hagyományos forma a fentről le, nyílegyenesen. Az újabb a katapult, amikor lentről felfelé lövik ki az embert - a vége persze ennek is a fentről le formula. Aztán lehet bungee-zni egyedül, és persze tandemben, azaz párban. A befejező sztori is erre vonatkozzon: pár éve a Diákszigeten egy srác szerette volna kipróbálni a kötélugrást, de nem volt rá elég pénze - egy repülés három-hatezer forintot kóstál. A szervezők azt javasolták, keressen magának egy párt, úgy már biztosan meglesz az összeg. Kisvártatva egy számára addig teljesen idegen lánnyal jelent meg. Az összesereglett nézők pedig azt vették észre, hogy ugrás közben az egyszerű tandempárból igazi párocska lett, egy forró csók után, amibe feltehetően belejátszott a zuhanás okozta sokk is. A helyszínről mindenesetre kézenfogva távoztak.

 

 

Forrás:mozduljvelunk.hu

 Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum