Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. június 28. kedd, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Oltások hepatitis ellen
2008-06-10 19:18:14
Kategória: Olimpia


Koko, Czene Attila, Rózsa Norbert és Fábián László is beoltatta magát hepatitis ellen

Egykori bajnokaink egészségügyileg is felkészültek a kínai olimpiára

Az olimpiára utazóknak június második hetében már mindenképpen gondolniuk kell arra, hogy felkészüljenek egészségügyi szempontból is a világversenyre. Kínában ugyanis több, komoly járványos megbetegedés is előfordul, sőt, az ország vezeti a világ hepatitis fertőzöttségi listáját. A közelmúltban történt természeti katasztrófák tovább rontották a korábbi helyzetet. Mindezek miatt egyre többen gondolnak arra, hogy nem indulnak útnak a szükséges védőoltások nélkül, ugyanakkor a teljes védelem kialakulásához minimum hat hét kell, bizonyos oltások esetében. Az elmúlt egy évben a Magyar Olimpiai Bizottság valamint az Egészségtudatos Utazásért program együttműködése nyomán az olimpiai keret tagjai is megkapták a szükséges védőoltásokat. Most pedig az olimpiai utazásokat szervező Pegazus Sport Tours olimpiai bajnok csapata, valamint az utazási iroda munkatársai is felvették a hepatitis A és B elleni kombinált oltást.

 

Minden Kínába utazónak ajánlott védőoltást kérnie hastífusz, hepatitis A és B ellen, mert ezek a fertőző betegségek nagy kockázatot jelentenek a térségbe érkezőkre. Ezeken kívül érdemes megfontolni még a veszettség (amennyiben vidékre is ellátogatnak, és állat harapásának nagy a veszélye) és a kolera elleni védekezést, illetve a gyermekkori védőoltások megismétlését is.

 

Kínában a legnagyobb népegészségügyi probléma a hepatitis B fertőzés

Jelenleg 120 millió hepatitis B fertőzött él az országban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, ezzel Kína első a világon a hepatitis B fertőzöttségi listán. A betegek közül évente több mint 330 ezer ember hal meg a B típusú hepatitis okozta szövődmények, májrák és májzsugor miatt. A fertőző májgyulladás ezen formája nemcsak szexuális úton, hanem vér és testnedvek által is terjed. A fertőzés közvetítője azonban lehet akár véletlenszerű karcolás, piercing berakatás, akupunktúrás kezelések, közös eszközök (pl.: borotva, fogkefe, körömvágó olló) használata is. A hepatitis B fertőzést sebészeti beavatkozással (akár egy seb ellátása során) vagy fogorvosi kezelésnél is könnyen el lehet kapni. Mivel az olimpia idején a már így is zsúfolt országban még nagyobb tömegre lehet számítani, várhatóan a balesetek száma is nagyobb lesz. Fennáll a veszélye annak, hogy egy egyszerű baleset, vagy kórházi, orvosi ellátás is során elkaphatják a hepatitis B fertőzést az óvatlan szurkolók.

 

Kínában gyakoriak a hepatitis A okozta megbetegedések

A hepatitis A fertőzések száma legfőképpen azokon a területeken magas, ahol az alapvető higiénés szabályokat nem tartják be. A kórokozó szájon át, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe. A szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása. Sajnos az alapvető higiénés szabályok betartása sem garantálja azt, hogy biztosan nem terjed a vírus, hiszen a jégkockák, a fagylalt és a nem kellően megfőzött kagylók is készülhetnek fertőzött alapanyagokból, ezeket pedig egyetlen utazónak sincs módja ellenőrizni. Az olimpia több helyszínen zajlik majd, így valószínűleg a nézők és a sportolók is több városban, többféle létesítményben fognak étkezni, így nem lesz lehetőségük az ételek megválogatására és ellenőrzésére. Ráadásul  a hepatitis A vírust közvetítheti egy olyan tünetmentes fertőzött lakos is, aki a természeti katasztrófák sújtotta övezetből jött. Ott ugyanis ezek a járványok jelenleg gyakoriak a kialakult, rossz higiénés viszonyok és a csatornázás megszűnése miatt. Ne bízzuk magunkat a véletlenre, nagyfokú biztonságot csupán a védőoltás nyújtotta közel 100%-os védelem adhat! A hepatitis A és B vírus ellen létezik védőoltás, a teljes oltási sor felvétele több évtizedre szóló védettséget biztosít.

 

A szurkolóknak számolniuk kell a hastífusszal is

A hepatitis A-hoz hasonló módon terjedő hastífusz szintén előfordul az ázsiai országban. Ennek oka egyrészt az általános szegénység, a lakosok magas száma és az európai normáktól eltérő higiénés viszonyok. A tífusz baktériuma széklet útján, szennyezett étel, ital, tárgyak, „piszkos kezek” közvetítésével terjed. A rossz közműellátottság, az ivóvíz szennyeződése nagy járványokat okoz az országban, különösen most, amikor a földrengés és az árvizek tovább rontottak az általános egészségügyi helyzeten. Az utazókat, elsősorban a baktériumhordozó - ételt készítő vagy takarító – személyzet fertőzheti meg. Az olimpiához hasonló világversenyeken az ilyen könnyen terjedő betegségek különösen veszélyesek lehetnek, hiszen ilyenkor több millió ember zsúfolódik egy városba, egy helyszínre. Elég, ha egyetlen helyi lakos beteg, és azonnal felbukkanhat a hastífusz járvány. A hastífusz egyébként lassan bontakozik ki: fáj a beteg feje, torka és fokozatosan emelkedik a láza, a pulzusa viszont a lázhoz képest alacsony. Ha a kórokozó bejut a véráramba, több szerv károsodását, szív és idegrendszeri szövődményt ill. a bélfal átlyukadását okozhatja. A hastífusz ellen védőoltással lehet védekezni, egyetlen adag vakcina három évig nyújt védettséget.

 

A Pegazus olimpiai bajnokai, munkatársai és utasai is védekeznek a betegségek ellen

Pontosan emiatt döntött úgy a Pegazus Sport Tours, hogy az általuk kiutaztatott, egykori olimpiai bajnokokból álló vendégcsapat, illetve az utasokat kísérő személyzet is kapja meg a szükséges védőoltásokat. Az Egészségtudatos Utazásért programmal való együttműködés keretében mintegy 30 fő kapta meg a hepatitis A és B elleni kombinált védőoltást, amelyből három oltás szükséges az életreszóló védelem eléréséhez. Az első oltást nyilvános sajtóesemény kísérte, hogy minden Kínába utazóhoz eljusson a szükséges egészségügyi információ. Ezen túl a Pegazus Sport Tours online hírlevélben és a weboldalán is felhívja arra utasai figyelmét, hogy az utazás előtt hat héttel menjenek el a legközelebbi oltóközpontba, és kérjenek hepatitis A és B, valamint hastífusz elleni védőoltást. A sajtóeseményen többek között Rózsa Norbert, Fábián László, Gyulay Zsolt és Kovács István (Koko) is felvette a szükséges védőoltásokat.

 

Olimpia 2008 – Kína egyészségügyi veszélyeiről tájékozódjon háziorvosánál

Ha valaki Kínába készül az olimpiára, akkor mindenképpen oltassa be magát hepatitis A és B, hastífusz ellen, ugyanakkor az utazás előtt ajánlott a gyermekkori oltásokból emlékeztető adagot  is beadatni, ha az elmúlt 10 évben nem kaptunk ilyen oltásokat (DTP: torokgyík, tetanusz és szamárköhögés ellen). A védőoltásokról és az egészségügyi felkészülésről a háziorvosoktól, valamint a megyei oltóközpontoktól lehet felvilágosítást kérni, ahová az utazás előtt minimum hat héttel érdemes ellátogatni. Bizonyos védőoltásokból ugyanis több adagot kell felvenni, azaz több hétre is szükség van a teljes körű védelem eléréséhez. Az utazási egészségügyi felkészülésről, az olimpiai játékok egészségügyi vonatkozásairól, a védőoltásokról és betegségekről, valamint a legfrissebb hírekről további információkat olvashatunk a www.utazaselott.hu oldalon. Az oldalon érdemes megnézni a kifejezetten az olimpiai utazóknak készült rovatot is, amely a www.utazaselott.hu/olimpia.hmtl címen érhető el.

 

Kapcsolódó kategória: Peking 2008 - PEGAZUS

 

Kapcsolódó kategória: Peking 2008 - PEGAZUS

 

Kapcsolódó kategória: Peking 2008 - PEGAZUSSzerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum