Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. február 26. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Budapest-Bamako 2016
2016-01-08 12:15:56
Kategória: Budapest-Bamako


Jövő pénteken ismét Budapestről rajtól a Bamakoig tartó szaharai flúgos futam

A világ legnagyobb amatőr rallyját mostantól kétévente rendezik

A 11. Budapest-Bamako két helyszínről is rajtol az idén. Budapestről, a Lurdy Háztól, január 15-én, péntek délután 2 órakor indul a Nagy Afrikai Futam. A mezőny másik fele pedig hivatalosan a marokkói Midelt városából startol január 19-én. A marokkói rajtvonalon résztvevők egy része nyugat európai és az idén kihagyja a budapesti start ceremóniát, míg mások egy péntek délelőtti genovai komp elérése miatt választják a második rajt helyszínt. „A komptársaság 12 év után először nem indít szombat este járatot Genovából, ezért számukra és sok angol, német, portugál és svájci induló kedvéért betettünk egy hivatalos marokkói start napot.”- mondta Szabó Gál András, a futam ötletgazdája.

A Dakar rally szellemi örököseként is ismert sivatagi tereprally és autós túra az idén 8 országon halad át Budapestről a mali fővárosig, Bamakoig. A minden eddiginél látványosabb és kalandosabb Budapest-Bamako össztávja az idén 8784 kilométer lesz. Az indulóknak 16 napjuk lesz a táv teljesítésére. „Rengeteg ismeretlen, eddig nem látott afrikai földutat és ösvényt fedeztünk fel az idén. A futam azoknak is tartogat rengeteg újdonságot, akinek nem idén indulnak először. Az újoncokat pedig egy varázslatos, mesevilágba repíti majd az idei futam is.” – tette hozzá a mindig lelkes ex-rádiós, Villám Géza.

A 2016-ban 4 kategóriában indulhatnak résztvevők. A verseny, a túra és a vicces járműveknek fenntartott Spirit kategória mellett a legtöbben a 4X4 túra kategóriában indulnak. Az ő útvonaluk nagyjából egyezik a versenyzőékkel, de itt győztest nem hirdetnek. „Sokan vágytak a kemény sivatagi szakaszokra, de nem akarták halálba hajszolni magukat vagy a járművüket” – tette hozzá a futam alapítója.

A versenyútvonal a Szahara és a szahel övezet legszebb tájain halad majd át. Az idén egy 3600 kilométeres szuper maratoni etappal veszi kezdetét flúgos futam.  A rajt utáni estén magyar földutakon és sötét offroad szakaszokon kell eljutni az indulóknak Szlovéniáig. A négy napos etapot a marokkói kősivatag, majd komoly dűnék és idegőrlő szaharai szakaszok követik. A háborús övezetként nyilvántartott Nyugat Szahara festő tájai után Mauritánia következik. A szaharai országon át Bamakoig, pár száz kilométer kivételével aszfaltot nem is igen érintenek majd az indulók. „Mauritánia legcsodásabb, de legzordabb sivatagi szakaszaival kell majd megbirkóznunk a résztvevőknek. Az Atar-Tidjikja és a Tidjikja-Kiffa etapok a mind a Dakar, mind a Bamako indulói között a mai napig borzongást váltanak ki.” – mondta Szabó Gál András.

Mali szavannás tájai, vízesései, folyói, vályogkunyhós falvai pedig igazi felüdülést ígérnek majd a mauritán nehézségek után. Maliban már csak 600 kilométert kell legyőzni a célig az indulóknak.

„Az idei futam pályáját úgy írtuk meg, hogy a kezdő versenyzőknek se legyen túl nehéz, de a tapasztaltaknak is tartalmazzon rengeteg kihívást.”- mondta Lukács-Tóth Kálmán, aki november jelentősebb részét Afrikában töltötte a pálya kijelölésével.

Az idei versenyre 450 induló nevezett be 38 országból. A túra kategória nevezése már júliusban lezárult. A tavalyi Ebola járvány után úgy tűnt, hogy telt házas lesz az idei rally. Sokan azonban a novemberi bamakoi terrorcselekmények után mondták le a részvételüket. „Ilyenkor nem is annyira az eltökélt kalandorok rémülnek meg, hanem szeretteik nyomására adják fel már a rajt előtt a bamakoi álmukat” – mondta a rally alapítója. A 450 nevezőből 340 rajtolóra számítanak az idén a szervezők.

A futam védelmét mind Mauritániában, mind Maliban megerősítették a helyi hatóságok. A napokban megjelent itinerben hívják fel a szervezők a legfrissebb biztonsági előírásokra a résztvevők figyelmét. „A mali belügyi hatóságok, a katonaság és a rendőrség kiemelten figyel a futam résztvevőire és a vidéki táborok védelméről biztosítottak” – mondta Magyarország bamakoi tiszteletbeli konzulja, Dr. Mamadou Sidibe.

A rendezők ma délelőtt bejelentették, hogy a futamot a megnövekedett biztonsági kiadások miatt az idén januártól kétévente rendezik Afrikában. „Tervünk szerint a páros években Budapest-Bamakot rendezünk, a páratlan években pedig a Bamako tematikája alapján, a világ más, politikailag kiszámíthatóbb tájain rendeznénk hasonló futamot.” – mondta a Szabó Gál András, a futam alapítója. A megnövekedett költségek ellenére 2006 óta nem emeleték a nevezési díjakat, sőt 20 csapat minden évben ingyen indulhat a jótékonysági amatőr rallyn.

A 2016-os Budapest-Bamako január 15-én, délután 2-kor rajtol a Lurdy Ház mellől, és január 31-én ér célba, Bamakoban.Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum