Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. november 29. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Nizza IRONMAN - Jalabert a hegyen, Major a síkon jobb
2008-06-24 13:52:54
Kategória: Duatlon - Triatlon


Nizza IRONMAN

Jalabert a hegyen, Major a síkon jobb

 

Hétvégén rendezték a világ egyik legnagyobb ironman versenyét Franciaországban. Összesen 2600 induló mártózott meg előbb a híres Azúr tenger habjaiban, hogy aztán teljesítse a 180 kilométer kerékpárt és a maratoni futást. Major Józsefnek a Széchenyi ESE versenyzőjének ehhez mindössze 8 óra 57 percre volt szüksége, amivel az előkelő hetedik helyet szerezte meg a profik között. A helyi kedvencek közt ott volt a Tour de France egykori kiválósága, Laurent Jalabert is, akivel a hegyi pályán csak kevesen tudták felvenni a versenyt.

Kővári Luca

 

Akárhogyan is nézzük 3,8 kilométer úszást, 180 kilométer kerékpározást és 42,2 kilométer futást megállás nélkül teljesíteni roppant kitartást kíván. Mégis évről-évre több ezren vágnak neki a világon ennek a hosszú távnak, hogy bizonyítsanak. Persze ugyanúgy, mint más sportban, itt is vannak kimondottan erre szakosodott versenyzők, akik nap mint nap az ironman megmérettetésekre készülnek. Ők az úgynevezett profik.

Major József győri triatlonista öt éve készül hosszabb távokra, 2005-ben Nagyatádon szerezte meg első magyar bajnoki címét, azóta 2006-ban és 2007-ben is sikerült megvédenie. A legnagyobb nemzetközi siker azonban idén áprilisig váratott magára, amikor is az arizonai ironman verseny győzteseként futott át a célkapun. Eredményére és fantasztikus hajrájára (az utolsó 300 méteren előzte meg riválisait – a szerk.) egyaránt felfigyelt a hazai és a világsajtó. Több fórumon cikkeztek Major fantasztikus győzelméről és a világon egyedülálló ironman végi futásáról.

Első helyezésével kvalifikálta magát az októberi hawaii világbajnokságra, így addig nem kellett volna mást tennie, mint ülni a babérjain és készülni a világversenyre. A kisalföldi vasember azonban úgy döntött beiktat még egy megmérettetést júniusban és elindul a világ egyik legnagyobb ironman-jén Franciaországban. Szisztematikusan készült a kerékpáros számra, ugyanis a nizzai verseny különlegességét a hosszú emelkedők és a meredek lejtmenetek fémjelzik, ami a legnagyobb nehézséget okozza a többnyire Alföldön készülő versenyzőnek.

A rajtpisztoly reggel fél hétkor dördült el, amikor is 2600 induló egyszerre csapott a habok közé a híres Plage du Centenaire-en. Major - lévén az úszás nem tartozik a legjobb számai közé – kilenc perces hátrányból kezdte meg a kerékpározást az élen haladókhoz képest. Az első 23 kilométeren fél percet hozott ellenfelein, majd a táv többi szakaszán, végig egyedül kerékpározva tartotta a közöttük lévő különbséget.

- Kicsit lelombozott, amikor bemondták, hogy milyen messze van az eleje, ahol a nagy riválisaim tekertek. De nem csüggedtem, elkezdtem áthámozni magam az embereken, akik előttem jöttek ki a vízből és töretlenül mentem tovább, senki nem volt, aki 1 kilométernél tovább próbált volna velem tartani – mondta a sportember.

A tekerést még az is nehezítette, hogy a szokásostól eltérően elképesztő forróság uralkodott a hegytetőn és a völgyekben, mely ellen a győri triatlonos állandó frissítéssel próbált védekezni. Majd jöttek a lejtők, ahol bár sietni kellett lefelé, nagyon oda kellett figyelni, nehogy kicsússzon egy-egy kanyarban.

- Magamhoz képest szerintem ez is jól ment, és az időket tekintve csupán 2 percet kaptam ellenfeleimtől, ami úgy gondolom, hogy alföldi gyerek révén, nem is olyan rossz – értékelte teljesítményét Major.

Ami viszont kicsit bosszantotta, hogy bár egész verseny alatt csak egy ember érte utol, de ő pont a legrosszabbkor, az utolsó 3-4 kilométer lejtőn. Méghozzá nem is akárki, a hegyi szakaszgyőzelmeiről híres Laurent Jalabert.

 - Úgy robogott el mellettem hat motor kíséretében, hogy esélyem sem volt vele tartani. Ezt nagyon sajnáltam, mert miután leértünk a hegyről, végig láttam magam előtt a távolban, de hiába közeledtem, nem értem utol – meséli a vasember.

Az utolsó számot végül a tizedik helyről kezdte meg, Jalabert már az öltözködésnél lemaradt. A maraton elején a szokásos erős tempót vette fel Major, de ezúttal a meleg és a forró pára őt is fejbe csapta a Promenade des Anglais végeláthatatlan szakaszán, így a tizedik kilométertől vissza kellett vennie egy kicsit.

- Bár folyamatosan frissítettem, a következő 20 kilométer az utóbbi idők legrosszabb futóélménye volt. Nagyon elgyengültem és többször megfordult a fejemben az is, hogy kiállok. De szerencsére nem olyan fából faragtak, így folytattam a versenyt - mondta a triatlonos.

Ekkor már a nyolcadik helyen állt a győri fiú, minden erejét összeszedve haladt tovább, majd a többszöri frissítéseknek köszönhetően újra fel tudta venni a saját tempóját. De mivel a holtpont hosszúra nyúlt, az utolsó tizenkét kilométeren megközelítette ugyan az előtte haladókat, de leelőzni már csak egyet tudott. Így a hetedik helyen fejezte be a viadalt.

- Úgy érzem elégedett lehetek, hogy egy viszonylag gyenge úszás után egyedül tudtam tartani azt az iramot, amit az élboly diktált. A szokásostól gyengébben sikerült futásom pedig még így is 2 óra 56 perces maraton lett, aminek nagyon sokan örülnének – összegezte teljesítményét Major József.

A legjobb a címvédő Marcel Zamora Perez lett, aki elmondása szerint egész évben erre a versenyre készül. Második és harmadik helyen pedig a két helyi kedvenc, Hervé Faure és Patrick Bringer értek célba.

- A következő két hétben a pihenésé lesz a főszerep, majd teljes erőmmel a világbajnokságra fogok készülni. De előtte még mindenképpen szeretném negyedszer is megvédeni a magyar bajnoki címemet augusztusban a nagyatádi ironman-en – mondta végezetül a sportoló.

 

Eredmények:

Férfiak:

1.       Marcel Zamora Perez (ESP)        8:34:03

2.       Hervé Faure (FRA)                      8:41:55

3.       Patrick Bringer (FRA)                  8:45:15

7.       Jozsef Major (HUN)                     8:57:45

 

Nők:

1.       Martina Dogana (ITA)                   9:35:29

2.       Katja Schumacher (GER) 10:00:59

3.       Alexandra Louison (FRA) 10:03:46

 Szerző: szabadban
Forrás: Kővári Luca


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum