Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2017. október 20. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk 
 
GYÓGYLOVAGLÁS - LOVAGOLTATÁS / ll.rész
2005-04-18 09:29:56


Fesztiválok és versenyek

.Az első Lovasterápiás Fesztivált és Bemutatót 5 évvel ezelőtt 1999-ben rendeztük meg Pákozdon a Kapaszkodó Alapítvány lovardájában. A program megvalósítását a Magyar Lovasterápia Szövetség is támogatta. Bemutatónk célja a különböző problémákkal küzdő fogyatékos és sérült gyermekek és fiatalok terápiás célú lovagoltatásának bemutatása volt.  A saját lovasainkon kívül az ország számos más lovasterápiával foglalkozó csoportját hívtuk meg. A programban szerepeltek  vezetett, vagy futószáron haladó lovon, saját koreográfia alapján zenére bemutatott,   egyéni és csoportos gyakorlatok. A fesztivál programját színesítette még voltizs, és military bemutató, fogathajtó díjhajtás program, valamint Stefan Kleekam német fogyatékos sportoló díjlovas bemutatója. A fesztiválunk fővédnöke a Magyar Köztársaság Elnökének felesége Göntz Árpádné volt. A sikeres program hagyományt teremtett, hiszen ettől kezdve minden tanév végén, június elején megrendeztük az évzáró Lovasterápiás Fesztiválunkat. A 2000-es évben a Lovasterápiás Fesztivált egy szakmai bemutatóval és találkozóval kötöttük össze, és meghívtuk hazánkból mindazokat a szakembereket, orvosokat, gyógypedagógusokat, gyógytornászokat, pszichológusokat és lovas szakembereket, akik érdeklődtek a lovasterápia iránt. Ezen az eseményen a vidám, színes bemutatók segítségével azt mutattuk meg, hogy a különböző típusú sérültek számára milyen fejlesztési, rehabilitációs, habilitációs lehetőségeket ad a lovasterápia. Rendezvényünket megtisztelte az akkori sportminiszter Deutsch Tamás is. A bemutatót egy szakmai találkozó követte, ahol a résztvevők megbeszélték tapasztalataikat, elmondták véleményüket, problémáikat, eredményeiket. Eközben egyre több olyan ötlet és kérés merült fel, hogy a bemutatók mellett rendezzünk valamilyen versenyt a lovasterápiában résztvevő gyerekek számára, mert ők is szeretnék bemutatni, hova fejlődtek, mit tanultak az eltelt időszak alatt. Így 2001 júniusában rendeztük meg az első országos versenyünket. Igyekeztünk olyan versenyszámokat kiírni, hogy a különböző problémákkal küzdő, eltérő állapotú és lovas tudású gyerekek közül minél többen nevezhessenek az egyes versenyszámokban. Ebben az évben két versenyszámot hirdettünk meg, lovas csapatváltóversenyt és gyógypedagógiai voltizs versenyt három kategóriában. A versenyen 5 csapat vett részt összesen mintegy 50 sérült versenyzővel. A versenyszámok közötti szünetekben díjlovas, western, fogathajtó bemutató, valamint a Bója SE sérült lovasainak karusszelje, páros lovas bemutatója és zenés lovaglása színesítette a programot. A csapatváltóversenyben értelmi fogyatékos gyermekek vehettek részt, csapatonként 5 fővel. A váltóversenyben olyan feladatok szerepeltek, melyek a lovasoktól jó egyensúlyt, megfelelő ülés biztonságot, a nagy és finommozgások koordinációját, ügyességet és gyorsaságot követeltek. Csak néhányat említenék meg a feladatok közül:

1.        A lovasnak le kellet vennie egy műanyag karikát a pálya elején lévő oszlopról és a fején egyensúlyozva kellett elvinnie a pálya végéig, ahol újra fel kellet akasztania.

2.        A lovasoknak a pálya elején oszlopra akasztott vödörből ki kellett vennie egy labdát és a pálya a végén felfüggesztett nagy műanyag karikán kellett átdobni vele.

3.        A lovasoknak a pálya elején lévő vödörből vizet kellet hordani a pálya végén lévő üvegbe. ( a gyakorlatokat vezetett lovon kellett végrehajtani)

A gyógypedagógiai voltizs verseny három életkori kategóriában zajlott. Mindenkinek be kellet mutatni a négy kötelező elemet: alapülés, törökülés, zászló, malom, valamint 4 szabadon választott elemet futószáron, lépésben haladó lovon. Az elemeket a nehézség foka és a kivitelezés szerint pontozták a bírók. A verseny ünnepélyes díjátadással valamint az érmek, ajándékok átadásával zárult és sok gyerek számára felejthetetlen élményeket adott.

2002-ben és 2003-ban már három versenyszámot hirdettünk meg:

1. Díjlovaglás - a programban szerepelt belovaglás, köszönés, kiskör, átlóváltás, kígyóvonal három ívben, belovaglás a középvonalra, állj, és köszönés. A versenyszám két kategóriában zajlott: "A" kategóriában lovaglás végig lépésben, "B" kategóriában lépésben és ügetésben.

2. Volt ismét csapatváltó verseny, új feladatokkal:

- pl. tálcán kellet a lovasoknak teniszlabdát egyensúlyozni

- öltöző verseny (a lovasoknak minél gyorsabban kellett felvenni és levetni mellényt, kendőt, kesztyűt)

- speciális horgászbottal kellet a földről egy kis vödröt felemelni és kivenni a benne lévő labdát, amivel a pálya végén lévő kosárba kellett célba dobni.

3. A gyógypedagógiai voltizs versenyt az előzőekhez hasonlóan három kategóriában rendeztük meg, de az idén már 10 elemet kellett bemutatni a lovasoknak: 4 kötelező és 6 szabadon választott gyakorlatot. 2003-ban a díjlovaglás helyett az önálló lovasoknak egy ügyességi pályát építettünk, ezen kellett végig lovagolniuk csak lépésben, vagy lépésben és ügetésben. A feladatok között volt bóják közötti szlalomozás, labirintuson való átlovaglás, célba dobás stb. 2003-ban 9 csapat jött el hozzánk az ország különböző részeiről és mintegy 60 fogyatékos gyerek és fiatal versenyét kísérhettük figyelemmel. Legnagyobb számban értelmi fogyatékos, hyperaktív, tanulási problémákkal küzdő és magatartászavaros gyerekek vettek részt a versenyeken. A gyerekek nagyon élvezték a versenyt, nagyon jól érezték magukat, ezért remélem a továbbiakban is évente megrendezhetjük az immár hagyománnyá vált évzáró lovasterápiás versenyünket. A mi versenyeink egyfajta átmenetet képeznek a lovasterápia és a parasport között. Reményeim szerint lovasaink közül lassan kikerülnek azok, akik a parasportba aktív versenyzőként kapcsolódhatnak be. Az évről-évre megrendezett versenyeket egyre nagyobb várakozás előzi meg. A gyerekek komolyan készülnek, sokat gyakorolnak, hiszen a verseny nagy motiváló erő számukra. Van miért küzdeni, akarni, játszani. Közben erősödik akaraterejük, bátorságuk, kitartásuk, céltudatosságuk, fokozódik feladat- és szabálytudatuk. Az elnyert érmek, az oklevelek, az ajándékok számukra gyakran életre szóló jelentőségűek. De nem csak a gyerekeknek, hanem a szüleiknek, rokonaiknak, barátaiknak és ismerőseiknek is felejthetetlen egy-egy ilyen rendezvény. Számos fogyatékos gyereket nevelő család egy ilyen versenyen éli meg azt először, hogy az ő gyermeke versenyzett, szerepelt, elért valamilyen eredményt. A gyerekek szempontjából pedig felbecsülhetetlen értékű a verseny, hiszen a siker, a dicséret, a pozitív megerősítés fokozza az önbizalmukat, segíti a pozitív önértékelés és énkép kialakulását. Hatására a gyerekek magatartása és személyisége is pozitívan változik. A verseny a szocializációnak és az integrációnak is egy fontos helyszíne. Aki már versenyzett valaha életében az tudja, hogy a verseny helyzet egy speciális szituáció. Más a színhely, az emberek, a környezet, a hangulat, mint amit megszoktunk a hétköznapokban. A gyerekek életében is ünnepnap egy-egy ilyen rendezvény. Sokan csak ilyen alkalmakkor jutnak el az ország távolabbi vidékeire. Az utazás, a szereplés, az új környezet, mind-mind új szocializálódási lehetőséget és alkalmat jelenthet a gyerekek számára. A terápiás lovasversenyek a sérültek integrációjának is fontos színterei. Egy ilyen alkalom lehetőséget teremt a sérült és ép lovasok együttműködésére, közös szereplésére, együttes vetélkedésre, bemutatkozásra. Fontos ez abból a szempontból is, hogy az ép gyerekek is jobban megismerhetik fogyatékos társaikat, ez fokozza a toleranciát a másság, a másság elfogadása iránt. Főleg azért kiemelkedő jelentőségű ez, mert hazánkban a fogyatékosok oktatása leginkább szegregált formában működik. A lovaglás felbecsülhetetlen értékű a fogyatékos emberek számára, hiszen egy versenyen ők is egyenértékűnek érzik magukat az ép társakkal.

 

Oktatás és képzés

Lovardánk az MLTSZ által szervezett akkreditált pedagógus továbbképzési program keretén belül szervezett gyógypedagógus-lovasterapeuta képzésben is részt vesz, mint az alapító által megjelölt gyakorló hely. A leendő lovasterapeuták itt teljesíthetik a képzésben előírt gyakorlatot, amely hospitálásból, saját élményű lovaglásból, voltizsálásból, és végzett terapeuta mellett letöltendő lovasterápiás gyakorlatból áll.

 

Lovardánkban emellett lehetőség van lovak bértartására, hobby és tereplovaglásra, folyik alapszintű lovas oktatás, illetve az egyesület ép versenyzői számára hetente több alkalommal szakképzett edző irányításával edzést biztosítunk. Évente több alakalommal díjugró versenyt rendezünk megyei és területi szinten. Szeretnénk a versenyek körét szélesíteni a jövőben díjlovas versenyek megrendezésével is.

  

Bozori Gabriella

gyógypedagógus - lovasterapeuta

Kapaszkodó Alapítvány és Bója Fogyatékosok Sportegyesülete

  

Gyakorlatok

 

Kezdetben a legfontosabb feladat az volt, hogy a gyerekek megbarátkozzanak a lovakkal és megtanulják, hogyan kell viselkedni a lovak környezetében, ill. megtanulják az alapvető biztonsági előírásokat.

Ezután következtek a konkrét lovaglási helyzetekhez kapcsolódó gyakorlatok:

  • lóra felszállás, leszállás
  • ülésbiztonságot kialakító gyakorlatok
  • egyensúlyt fejlesztő gyakorlatok
  • törzs- kar- lábgyakorlatok (eszközökkel)
  • a sérült funkciók fejlesztését szolgáló gyakorlatok, feladatok, játékok
  • gyógypedagógiai voltizsálás
  • játékos feladatok az önálló lovaglás irányában

Kezdetben a gyakorlatokat  lépésben a lovat vezetve, közvetlen asszisztenciával végezzük, később megszűnik a közvetlen testkontaktus lovas és segítő között, a segítségadás közvetett lesz, majd áttérünk a vezetés helyett a futószáron történő lovagoltatásra. Itt is először közvetlen, majd közvetett segítséggel. Később már nemcsak lépésben, hanem ügetésben is végeznek gyakorlatokat a gyerekek. Egyes tanulók már eljutottak arra a szintre, hogy lépésben önállóan irányítva a lovat végeznek játékos helykereső gyakorlatokat

 

A terápiás foglakozásokat jelenleg egy 4 főből álló team végzi. Tagjai: gyógypedagógus, két lovas szakember, és egy önkéntes segítő. A gyerekek orvosi vizsgálat után kerülnek hozzánk. A lovaglást megelőzően a gyógypedagógus, vagy a gyógytornász felméri jelenlegi állapotukat (mozgásvizsgálatot is végez) és ezt írásban rögzíti. A gyógypedagógus időről időre konzultál a gyógytornásszal és az orvossal, megbeszélik az elért eredményeket, a felmerült problémákat, ill. kijelölik az egyéni fejlesztés lépéseit minden fogyatékos gyermek számára. A gyerekek életkorát, fizikai állapotát, fogyatékosságát figyelembevéve fogalmazzuk meg céljainkat, feladatainkat, amelyek alapján egyéni fejlesztési tervet dolgozunk ki. Háromhavonta időszakos felméréseket végzünk, s ezek alapján tudjuk módosítani szükség esetén a célokat és az azok eléréséhez szükséges feladatokat.

 

 

 

A http://www.lovasterapia.hu/fooldal/gyogypedagogiai_lovaglas/ alapján!
A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum