Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2018. október 22. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Tekerés hanyatt fekve furcsa járműveken
2007-08-01 15:21:27


A ránézésre nehézkes, de csodaszép gépek alig súlyosabbak a hagyományos kerékpároknál, hála az autógyártásban már bevált csúcsminőségű, pillekönnyű anyagoknak.

A kétkerekűek közül elsőként a kevésbé bonyolult példányokat próbálgattuk, majd szép fokozatosan ültünk át a megfelelő tapasztalat nélkül is könnyedén hajtható gépekről az egyre keményebb kihívást jelentő gépekre. Már az elsőknél is hasznos volt a kihalt utcában megtett párszáz méteres gyakorlás, de a vadabb vonalvezetésű darabok ennél több gyakorlást igényelnek. A legnehezebb feladatnak mindig az elindulás tűnt, de kis gyakorlattal már ez sem jelentett kihívást. Negyedórás összeszokás után már élmény vele a tekerés, és néhány óra elteltével pedig azon kezdtem morfondírozni, vajon miért nem fekvőbicikli a világ összes kétkerekű, emberi erővel hajtott járműve?

Miért nem terjedt el?

Arról, hogy miért nem így néz ki minden kerékpár, elképzelésünk sincs, hiszen sokkal kényelmesebb, hatékonyabb vele a bringázás. Elsőként az ülést említeném meg, a hagyományos biciklinyereg helyett a rekumbensekben egy nagyfelületű, kényelmes ülésben, félig fekve lehet a pedálokat taposni.

Mi az a rekumbens?

Olyan emberi erővel hajtott járművet jelent, melynél használójának testhelyzete inkább a haladási iránnyal ellentétes szögben helyezkedik el, magyarán a fej az üléshez képest nem előrébb, hanem inkább hátrébb van. A rekumbens név az angol "recumbent" szó magyar megfelelője, mely az ülési pozícióra vonatkozik; jelentése fekvő, heverő. Ennek megfelelően hívják még fekvőbiciklinek, fotelbringának, komfort biciklinek is.

Ezek a járgányok leginkább kétkerekűek, de sokféle háromkerekű változata van, sőt négykerekű verziója is ismert. Ezért nem alkalmas rá igazából sem a kerékpár, sem a bicikli kifejezés. A leginkább elterjedt lábbal történő hajtás mellett vannak kézzel hajtott verziók, illetve kézzel és lábbal együttesen hajtott típusok is.

A rekumbensek a viszonylagos ismeretlenséget érdekes módon a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek köszönhetik, ugyanis ők nemes egyszerűséggel kijelentették, hogy a rekumbensek nem kerékpárok. Ennek értelmében nem szerepelhetett az ismert és népszerű versenyeken, sokan nem is tudtak létezésükről, nem gyártották tömegesen, ezáltal nem tudtak elterjedni a hétköznapi használatban sem.

Van, akinek esetleg hiányzik, hogy ezeknél a kerékpároknál nem lehet az ülésből kiállva, a testsúlyunkat is bevetve tekerni, helyette viszont ott a jóval kisebb légellenállás - ennek segítségével akár 10 km/órás előnyre is szert tehetünk egy hagyományos bringással szemben - és a nagyfelületű háttámasz, aminek nekifeszülve komoly tolóerőt lehet kifejteni.

A nagyobb tömeg nem lehet kifogás, mivel néhány fekvőbringa a hagyományos felépítésű társainál is könnyebb. Ezek építésénél nem fukarkodtak a különleges, pillekönnyű anyagok használatával. Így az alumínium mellett nem ritkák a karbonból, kevlárból, illetve a titánból készülő alkatrészek sem. Sajnos ezek a 10-12 kilogramm tömegű gépek elég drágák, de talán ki lehet bírni egy pár kilo súlyfelesleget a megspórolt százezrekért cserébe.

Igazán elvetemült túrázók csomagtartóval, de szükség esetén akár könnyű, légellenállás-csökkentő burkolattal is tovább tuningolhatják kedvencüket.

Hátrányok

Az ár mellett egyedül talán a biztonság lehet visszatartó erő. Városban, autók között csak az igazán szuicidhajlamú bringások feküdjenek hasonlóra. Alacsony felépítése miatt az autósok nagy valószínűséggel kevésbé veszik észre, mint egy hagyományos kerékpárt, és ezen a járgány hátuljához rögzített antennán lengedező színes zászlócska sem sokat segít. A váz beállítása sem gyerekjáték, ha a megfelelő hosszúságot sikerült megállapítani, akkor ehhez kell igazítani a láncot is. Utána már csak az ülés tologatásával lehet finomhangolni a gépet.

Miért szeretjük?

Kerékpárúton a kétkerekű kivitelekkel nem érhet minket baj, de a háromkerekű fekvőbringákkal meggyűlhet a bajunk, ha nem elég széles a bicikliút, illetve ha az útkereszteződésben a megszokott vasoszlopokat kicsit sűrűbbre rakták.

A konstrukció az igazi előnyeit mégis a hosszú távú kerékpározások alkalmával mutatja meg. A kényelmes testhelyzet nem viseli meg az ember hátsófertályát, nem összegörnyedt háttal kell órákat taposni a pedálokat, de a kéz és a csukló túlterhelése is elmarad. Alacsonyabb súlypontjának hála a fékezés is hatásosabb, az első keréken átbucskázás veszélyének bátran búcsút inthet, aki eddig viszolygott az első fék használatától. Ha pedig elkerülhetetlen a perecelés, akkor olcsóbban megúszható a földközelből induló becsapódás, mintha a méteres magasságban lévő nyeregből hullanánk alá elsárgult falevélként. Persze a bukósisak viselete itt is meghálálja magát.

Sokféleség

Aki úgy dönt, fekvőbringa vásárlásra adja a fejét, mindenképpen nézzen be egy olyan szakboltba, ahol többfélét is kipróbálhat. Ezt azért sem érdemes kihagyni, mert mindenkinek másféle kialakítású modell állhat közel a szívéhez, adottságaihoz.

Nekem, annak ellenére, hogy legutóbb óvodáskoromban csapattam triciklivel, mégis ezek tetszettek a legjobban. Extrém alacsony súlyponttal, harapós tárcsafékekkel igazán jókat lehet vele randalírozni. Megállásnál pedig még a lábat sem kell levenni a pedálról. Zseniális.

Találkoztunk a boltban olyan háromkerekűvel is, amelynek elöl egyetlen kereke van, amit szükség esetén kiszerelhetünk és egy ugyanilyen tricikli hátsó részéhez rögzíthetünk. Ezt szinte a végtelenségig, illetve az ésszerűség határáig lehet folytatni, míg az egész család, esetleg az egész osztály el nem fér a szerelvényen.
Érdeklődök a Guinness Rekordok Könyvének valamelyik bugyrából előtúrhatják, mekkora is volt a leghosszabb rekumbens-szerelvény, nekünk nem sikerült.


Forrás: vezess.hu


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum