Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2019. október 17. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Harc a kullancsok ellen
2007-05-01 23:00:11
Kategória: Egészség


 

Idén alig volt tél, ez még inkább kedvez a vérszívóknak. A kemény tél megritkítja ugyan a kullancsnépességet, de nincs az a nagy hideg, amely kipusztítaná az összes kullancsot. Így mindig marad belőlük a következő szezonra is, ilyen enyhe idő után pedig egyenesen dömpingre kell készülni. A hazai kullancsok jelenlegi ismereteink szerint kilencféle betegséget terjeszthetnek, amelyek közül egyet (a kullancsencephalitist) vírus, a többit baktérium okozza. Gyakoriság szerint a Lyme -kór áll az első helyen, és 2005-ben kb. 1500 Lyme-kóros beteget jelentettek Magyarországon, de számuk ennél biztosan több. A második, harmadik helyen a kullancsencephalitis és a tularemia (nyúlpestis) áll száz alatti betegszámmal.

A kullancs terjesztette betegségek kellő körültekintéssel elkerülhetők. Ehhez meg kell ismerni a kullancsok viselkedését, előfordulási helyét, a védekezés módjait Nem állunk tehetetlenül e betegségekkel szemben: a kullancsencephalitis védőoltással megelőzhető, a többi betegség pedig jól gyógyítható antibiotikummal. A védekezés lehetőségei: a kullancscsípés elkerülése, a bőrbe fúródott kullancs eltávolítása és a védőoltás. Ahogy melegedik az idő, a kullancsok mozgása felgyorsul. Főleg a lombos erdőkben, bokros, füves, csalitos területeken, de városi parkokban, kiskertben is előfordulnak. A levelek fonákján, a fűszálakon várakoznak, innen sodorjuk le ruházatunkkal. A megfelelő öltözék (szellős ruházat vagy zokni alá gyűrt nadrágszár, betűrt ing) megnehezíti, hogy a kullancs a lábszáron vagy az övtájon a ruha alá jusson. A kullancsriasztó szerek távol tartják a kullancsokat, de használatukat 3-4 óránként meg kell ismételni. (Figyelem! Tévhit, hogy a polybé vitamintabletta alkalmas a kullancsok távoltartására.) A szabadban végzett munka vagy kirándulás után érdemes alaposan átnézni a testünket, így időben felfedezhetjük nem csak a befúródott, hanem a bőrön mászó és minden nehézség nélkül eltávolítható kullancsokat is.

A KULLANCS ELTÁVOLÍTÁSA

A ruhában megkapaszkodó kullancs a fénytől védett testtájak felé mászik (hajas fejbőr, testhajlatok, ruha alatti területek). A számára megfelelő helyen a bőrbe fúrja magát, és néhány óra múlva már vért szív. Ez a pár óra áll rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk és eltávolítsuk a kullancsot. A kullancs időben történő eltávolításával valamennyi kullancs terjesztette betegség eredményesen megelőzhető. A kullancs kivétele nem orvosi feladat, mindenkinek értenie kellene hozzá, ugyanúgy, mint az lsősegély nyújtásához. Használhatunk speciális csipeszt, kullancskiemelő kanalat, de van, aki kézzel is kiveszi. Az erdei dolgozók, vadászok kés hegyével is ügyesen kiemelik a kullancsot. Legkönnyebben egy minden háztartásban található finom csipesszel ragadható meg. Fogjuk meg a potrohát –minél közelebb a bőrhöz- és finoman, egyenletesen húzzuk. Ha a feje bennszakad a bőrben, ne ijedjünk meg. A bennmaradt fej egy-két hét alatt idegentestként kilökődik. Ne próbálkozzunk a fejrészek kiszedegetésével, és sebészt se kérjünk meg erre, mert szinte biztosan gennyes felülfertőződés lesz a következménye.

A kullancscsípés helyén az első 2-3 napon jelentkező bőrpír nem Lyme -kór, hanem általában a kullancs nyála által okozott allergiás reakció, illetve ha láz kíséri, akkor orbánc vagy flegmone. Az allergiás reakció 2-3 nap alatt magától elmúlik, az orbáncot és flegmonét antibiotikummal kezelni kell. A kullancscsípés helyét legalább két hónapig tanácsos figyelemmel kísérni.

KULLANCSENCEPHALITIS ELLENI VÉDŐOLTÁS

A kullancsencephalitis védőoltással biztonságosan megelőzhető. Az oltás minden évszakban elvégezhető, de a tél vége különösen alkalmas időpont rá. Mire megérkezik a tavasz, és felélednek a kullancsok, már mindenki rendelkezhet friss vagy felfrissített védettséggel. Kullancsencephalitis ellen egy éves kortól kezdődően lehet oltani. Tizenkét éves korig a gyermekek számára gyártott, az idősebbeknek a felnőtt oltóanyag adandó. A vakcinát a háziorvos térítésköteles vényen rendelheti. A szokásos oltási menetrend: egy hónap alatt két alapoltás, egy év múlva emlékeztető oltás, majd háromévenként emlékeztető oltások (0, 1 hónap, 1 év, 3 évenként). Gyorsított oltási séma akkor alkalmazható, ha nem maradt elegendő idő a hagyományos oltási menetrendre (pl. a gyermek 3 hét múlva táborozni megy). Ilyen esetben egy hét alatt jár két alapoltás, majd a második után két héttel egy harmadik, egy év múlva emlékeztető oltás és utána háromévenként emlékeztető oltások (0, 1 hét, 3 hét, 1 év, 3 évenként). Az oltási reakciók enyhék. Az első ízben oltott személyek kis részében az oltás napján hőemelkedés, néhány óráig tartó fejfájás előfordul. Az újraoltás után gyakorlatilag nincs oltási reakció. A védőoltás természetesen nem teszi fölöslegessé ezeknek a „miniatűr vámpíroknak” a mielőbbi eltávolítását, hiszen csak egy betegség ellen nyújt védelmet.

A kullancsok ellen háziállatainkat is óvni kell! Elsősorban kijáró macskáknak – főleg olyan területeken, ahol sok a zöld – és kutyáknak ajánlatos állatorvossal kullancs elleni védőoltást adatni. Ha ugyanis a kullancs fertőzött, súlyos betegséget, sőt az állat pusztulását is okozhatja. Aki kirándulásokra is jár kedvenceivel, annak az oltás elmulasztás enyhén szólva is nagyfokú könnyelműség!


Készült: dr.Schneider Ferenc infektológus, osztályvezető főorvos
/Vas Megyei Markusovszky kórház, Szombathely/ információi alapján

Írta: Lovas Éva 

 Szerző: Lovas Éva
Forrás: Virtus.hu

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum