Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. július 05. kedd, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Viva la Riva - nekem sikerült az élet!
2007-07-05 12:43:28


Első személyes találkozásom egy igazi RIVA-val, a budapesti Deák Palota előtt volt, 2007. nyarán. Ott jelentette be ugyanis a patinás olasz hajómárka, hogy a vizek királynőjének is nevezett hajók gyártója hivatalosan is képviselteti magát hazánkban. Akkor, a RIVA EST apropójából beszéltem a hazai RIVA képviselet igazgatójával Csőregh Zoltánnal, aki a beszélgetést követően meghívott, hogy a hajó vezetése utáni személyes tapasztalatok, reális képet adjanak, a még Olaszországban is kuriózumnak számító hajóról. 
 
Nekem sikerült az élet!
 
Eljött a nagy nap, június 6-a. Bár kegyesek lennének hozzám az égiek, mert kisebb szünetekkel, de egész nap ömlik az eső. Nem tudom, hogy mi és, hogy lesz, de szakadó esőben hajózni nem jó! Mekkora balszerencse. Egy RIVA rajongó első lehetősége, hogy vezethesse a favorizált hajóját, és szakad az eső! Alig győzi az ablaktörlő a rengeteg vizet. De mintha valami ...

Láss csodát, amikor megálltam az autóval a Prestige Marina bejáratánál, már sütött a nap, és vagy 30 fokra ugrott fel a hőmérséklet! Lenéztem a vízre, és ott állt kikötve a hajó, a maga 10 méteres valójában. A lágy, kizárólag ívelt vonalakkal tervezett hajót, jelenleg még egy hatalmas, bézs színű ponyva takarta a vizslató szemek elől. A takaró ponyva oldalán diszkrét, mégis jól látható felirat: RIVA! Mivel Zoli, a vendéglátőm még nem volt jelen, úgy döntöttem, hogy sétával ütöm el a várakozás idejét a kikötő környékén. 

Mire visszaértem, már javában szedte le a 33 láb hosszúra épitett hajó ponyváját! KIcsit meggyorsítottam lépteimet. Pillanatok alatt ott álltam a hajó mellett, majd a kötelező protokoll után, nekiláttam fényképezőgépem bősz kattogtatásához. Mennyivel más így, a saját közegében látni ezt a csodát, mint alábakolva, és kiállítva a belváros közepén! A hullámok lágyan mozgatják a méltóságteljes hajótestet, miközben az elegáns króm- és farészeken megcsillan a nap fénye. Az orr-rész egységes tikfa borításán, a természetes fény teljesen másként érvényesíti a fa erezetét, mint ahogy azt a mesterséges világítás teszi. Amikor első alkalommal láttam kiállítva, akkor szép volt, de így úszva a vizen, a RIVA egyszerűen álomszép!
 
Nekem sikerült az élet!
 
Cipőt le, és irány a fedélzet! Végre! Egy valódi RIVA padlózatán állok. Pontosabban az egyedi, Fashion Street névre keresztelt Aquariva fedélzetén. Jó érzés a hullámok által finoman mozgatott hajót érezni a lábam alatt. Zoli szól, hogy indulunk és beindítja a két dízel motort. A tatból feltörő tompa morajlás tudatja velem, hogy életre keltek az erőművek, majd pedig a talpam alatti enyhe remegés "jelzi", hogy a hajó megindult. A lágy vonalvezetésű hajótest alól érkező apró csobbanások, már a védett öböl elhagyására utalnak. És akkor hajrá! "Házigazdám" egy lezser mozdulattal rátolja a gázkarokat, és a hatalmas jármű bámulatos energiával tör ki, és győzi le a víz ellenállását. A meglódult RIVA által életre keltett nehézségi erő, komoly próbának teszi ki a lábizmaimat. Próbálok állva maradni, mert készíteni akarok még pár fotót, de ez nem is olyan egyszerű! Jobbra, balra, jobbra, balra… így, kb. ebben a sorrendben kanyargunk, a valaha még kék Duna vizén. Mögöttünk vagy 10 méteres távolságban, Y formában csapnak össze a két propeller által generált hullámok. Szép látvány! Mint kés a vajban, úgy megyünk előre! Nem foglalkoztat az óránkénti 50 liter üzemanyag sem, amit a hajó ebben a tempóban elhasznál. A piros fénnyel megvilágított régimódi hatású, de modern kijelzők, precíziós műszerekként mutatják az irányításhoz szükséges adatokat. Már a Parlament épülete előtt hajózunk. Mennyivel szebbnek és gondtalanabbnak tűnik innen a világ. Egy ilyen hajóból! A Margit hídon sétálgató emberek ahogy észrevesznek minket, mutogatnak a hajó felé. Mosolyogva integetek amíg be nem hajózunk a híd alá, ahol már nem láthatják a világ- és az olasz "nagyságok" hajóját..
 
Nekem sikerült az élet!
 
Éles fordulóval vesszük irányba az Árpád hidat. Ekkor Zoli szól, majd átadja a 450.000,- eurós hajó kormányát! Ahogy elfoglalom a helyem a bőrrel bevont kapitányi ülésében, a fejemre azonnal kiült a hülye vigyorom, és mint valami debil tekergetem a hajó kormányát jobbra-balra. Igen hölgyeim és uraim, megéreztem azt a zsigerekig hatoló érzést, amit nem is lehet igazán elég jól kifejezni. Azt a különleges érzést, ami csak a nagyoknak, a híreseknek, a „szupergazdag” és a kiváltságos emberek közül is csak néhánynak adatik meg! Egy, amolyan „semmi sem számít - mi bajom lehet?” érzésről beszélek! A tehetősség adta hanyag elegancia, az eufória és a magabiztosság érzésének összepárosítása a magas szintű, precízen gyíártott technikával, a kiváló minőséggel és stílussal! Valami ilyesmi lehet ... a bizonyos RIVA életérzés.
 
Nekem sikerült az élet!
 
Csak hajózunk és hajózunk, kiélvezve minden pillanatot. De az óra jár, és az idő múlik. Lassan irány a kiindulási pont, mert ma még dolog van. Vissza az öbölhöz. Bemanőverezünk a kikötőbe, majd hátrameneti fokozatba kapcsolva, szépen betolatunk a helyünkre. Kikötés után sajnálattal veszem tudomásul, hogy vége a napnak, "vége" egy, de megvalósult álomnak. Még az ég is sírni kezd, mert ismét elkezd szemerkélni az eső. Mire beindítom az autót, már ömlik...de az élményt, azonban már senki és semmi sem veheti el tőlem!
 
Nekem sikerült az élet!
 
 
Írta: cézé


Forrás: szabadban.hu


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum