Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. július 03. vasárnap, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Önkéntesek olimpiája
2015-08-18 10:00:03
Kategória: Olimpia


Nem kérdés, hogy 2016 augusztusában az olimpia miatt Rio de Janeiró-ra figyel majd az egész világ. A nyári játékok sikeres megrendezésének nagyon sok összetevője van. Humán szempontból meghatározó a versenyt lebonyolító háttércsapat. Talán kevesen tudják, hogy ők zömmel önkéntesek.

Az önkéntesek szerepe sokkal fontosabb, mintsem „olcsó munkaerőként” tekintsenek rájuk. Ők azok, akik a sportesemény szépségéhez és különleges légkörének megteremtéséhez leginkább hozzájárulnak. Az olimpia szervezői ezért nagy körültekintéssel járnak el a kiválasztásuknál és a szakmai felkészítések során. Egy önkéntes fiatal nyilatkozta, hogy a játékok kulisszái mögött szinte csak önkéntesek mozognak. Amit a tv-nézők a közvetítéseken láthatnak az eseményekről, az nagyrészt az önkéntesek munkáján múlik. A rió-i toborzásnál is sokféle munkára várták a jelentkezéseket: ügyfélszolgálati teendőkre, a sportmérkőzések lebonyolításához, sajtó- és kommunikációs tevékenységhez, jegyzőkönyv vezetésre, tolmácsolásra, egészségügyi szolgáltatásokra, szállításra és sok egyébre. S hogy milyen személyiségű önkéntesekre számítanak Rióban? A kiírás szerint eltökélt, jó alkalmazkodó készségű, pozitív energiáival bíró csapatjátékosra. Fontos a nyelvtudás is. Az olimpiai játékok hivatalos nyelve az angol, a francia és a mindenkori rendező ország nyelve. Vagyis minden nyilatkozat és kiáltvány, a versenyszámok előtti, alatti bemutatók, a díjkiosztási ceremóniák és háromnyelvűek. Az önkéntesek egyik alapkritériuma, hogy ezen nyelvek valamelyikén tökéletesen kommunikáljon.

Az első fecskék
Közel ezer olimpiai önkéntes már elkezdte a munkát. A Rio de Janeiró-i, Sao Pauló-i és Belo Horizonte-i központokban végzik a képzéseket és egyéb előkészítő munkákat. Egy speciális roadshow-t is szerveznek számukra, hogy a sporthelyszíneket és Brazília kiemelt látványosságait megnézzék. A 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia és paralimpia szervezői összesen 70 ezer önkéntes helyet hirdettek meg – az olimpiára 45 ezer, a paralimpiára 25 ezer segítőt várnak. Csalódást okozott, hogy a jelentkezők száma nem érte el a 300 ezret. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a helyiek viszonylag passzívak maradtak. Brazíliában nincs hagyománya az önkéntességnek, mert sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy ingyen dolgozzanak. Közel 200 országból érkeznek majd külföldi önkéntesek. A legtöbben az USA-ból, de Kínából, Oroszországból, és Nagy-Britanniából is sok a pályázó. A kiválasztás már márciusban elkezdődött, és kb. egy éven keresztül tart majd. A szerencsések több mint 500 különböző beosztásban, fizetés nélkül dolgoznak az olimpia ideje alatt.

Téves elképzelések
Az olimpiai önkéntesség nem „ingyen” nyaralást jelent, hanem komoly áldozatok igénylő tevékenység. Az önkéntes saját munkáját, és a szabadidejét áldozza fel, és saját zsebből fizeti az utazást és legtöbbször a szállást is. A szervezők biztosítják az önkéntes formaruháját, a munkavégzés ideje alatt az étkezést, és ingyenesen használhatók a rendező város tömegközlekedési eszközei. S hogy mégis mi vonzza a több százezer jelentkezőt?  Az a páratlan hangulat, ami az olimpiákat körbelengi. Aki egyszer részese lesz, feledhetetlen élménnyel gazdagodik.

Szocsi – az önkéntesek álma
A 2014-es szocsi téli olimpián 25 ezer önkéntes dolgozott. A 13 ezer általános önkéntes mellett 8 ezer szakmai tudással rendelkező (pl. orvos, tolmács), és négyezer sportolói múlttal rendelkező önkéntes segítette a munkát. Sokat lehetett olvasni arról, hogy milyen nagyszerű munkát végeztek, és emellett milyen jól érezték magukat. Zömmel Oroszország különböző szegleteiből érkeztek, és csak 7 százalékuk volt külföldi. A rendező államon kívül 66 országból voltak jelen önkéntesek. Érdekesség, hogy a segítők 82 százaléka 18 és 30 év között mozgott – az átlagéletkor 23 év volt. Ez majdnem fele a szokásosnak! A londoni olimpia 70 ezer önkéntesének átlagéletkora 44 év volt. Szocsiban az olimpia ideje alatt az önkéntesek teljes körű ellátást kaptak, beleértve az élelmezést, a szállást és minden egyéb szabadidős programot. Sőt, speciális szabadnapokat is kínáltak a fiataloknak, amikor ingyenesen megtekinthették a számukra legérdekesebb sporteseményeket.

Kilátások
Aki önkéntesként szeretne részt venni az olimpián, és lemarad Rió-ról, szurkoljon azért, hogy hazánkra szavazzon a NOB. Mert mint tudjuk, Magyarország szeretné elnyerni a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezését. Hogy lesz-e a Budapesten olimpia, az csak 2017-ben derül ki. De az önkéntességre aspirálóknak 9 év múlva biztosan valóra válik az álma, mert várhatóan rekord mennyiségű önkéntes is kell ahhoz, hogy a nagy bevállalást sikeresen tudja teljesíteni Magyarország. És ha már olimpia: ne csak a hazai versenyzőkért szurkoljunk, hanem igyekezzünk mi is minél többet mozogni. Hisz az csak egy dolog, hogy a sport remek szórakozás a karosszékből nézve. De a valódi célja, hogy mindannyiunkat megajándékozzon a mozgás örömével.

www.zoldujsag.huSzerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum