Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. február 26. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
14-én rajtol a Budapest-Bamako
2012-01-12 13:25:13
Kategória: Budapest-Bamako


Most szombaton rajtol a Budapest-Bamako

Harmincöt országból több mint 400 induló a fapados Dakaron

2012. Január 12. Budapest – Hetedik alkalommal ismét Budapestről rajtol a világ legnagyobb amatőr rallyja, a Budapest-Bamako. Most szombat reggel a Hősök teréről 35 ország 400 indulója száll autóba, motorra, kuadra, robogóra, hogy megbirkózzon a zord szaharai utakkal és a közel 9000 kilométeres távval. A futam történetében először a verseny nem a Mali Köztársaság fővárosában, hanem a nyugat afrikai Bissau-Guineában ér véget. “Rengeteg felfedezetlen, kalandos földút és vendégszerető, barátságos kis ország van Budapesttől két hétnyi autózásra” - mondta a futam alapítója, a volt rádiós Villám Géza. Az idén a szervezők választása Bissaura esett.

A 2012-es Bamakon 35 csapat szál majd ringbe a verseny kategóriában. A többiek a pontverseny nélkül “túra” kategóriában kell, hogy megbirkózzanak az idővel és a távolsággal. A verseny nagy esélyesének az idén is a háromszoros Bamako bajnok, szlovák Juraj és Daniela Ulrich-ot valamint a tavalyi nyertes magyar duót, a Nagy Miklós, Turjányi János kettőst. Az elmúlt években mindkét csapat remek felkészültségről és ádáz küzdőképességről tett tanúbizonyságot. A 2009-es futamon Daniela Ulrichova egy elszakadt térdszalaggal tette meg a futam jelentős részét minden orvosi intés ellenére. Nagyék pedig Bamakos legendák szerint az Atlasz hegységben órákon keresztül havat lapátoltak tavaly, hogy le tudjanak vágni egy jelentős kerülőt. Egy másik alkalommal pedig egy folyón átúsztatták az autójuk, hogy a hivatalos határátkelőn ne kelljen sorba állniuk. “Egész évben a Bamakóra készülünk. Ulrichék komoly ellenfelek és nagyon jól autóznak. Mi elsősorban az afrikai helyismeretünkre számítunk. Bissau-Guineában még egyikünk sem járt, de reméljünk a kupa az idén is Magyarországra kerül majd” - nyilatkozta Nagy Miklós.

A versenyben továbbra sem a sebesség a döntő tényező. Minden etap időre teljesítésért pont jár. Az etapokon elrejtett navigációs pontok és geoládák (geocache) érintéséért és megtalálásáért további pontokat kapnak az indulók. A versenyt a legtöbb pontot elérő csapat nyeri.

Az idén elsőször quad kategória is indul a Budapest-Bamakon. Két norvég és két magyar csapat száll versenybe. Nekik különösen nehéz dolguk lesz. Sok etapon nem áll kellő üzemanyag majd a quadosok rendelkezésére. A fapados Dakaron minden csapat maga kell, hogy gondoskodjon üzemanyagról, szállásról és élelmiszerről. “A Budapest-Bamako célja a kezdetektől az volt, hogy a klasszikus afrikai kalandokkal járó kiszolgáltatottság érzését adja át az indulóknak” - mondta Villám Géza a minimál asszisztenciás versenyről.

A 2012-es Bamakon a furcsa és olcsó járművekből sem lesz hiány. Akárcsak az elmúlt években, a roncs derbi szekció ismét nekivág az embertelen távnak. A lengyel és észt résztvevőkből álló East Infection nevű csapat egy 35 éves 105-ös Skodával vág neki a távnak. “Többen próbáltak meggyőzni, hogy GPS nélkül ne induljunk el a Bamakon, de nem tartottam volna ildomosnak, hogy az autóban legyen egy olyan szerkezet, ami többet ér, mint a kocsi. Így marad a térkép, az iránytű és a kérdezősködés” - mondta a 154-es autó pilótája, Wojtek Stec. Csehországból egy Trabant és egy kis Polski is versenybe száll. “Verseny kategóriában indulunk, hogy megmutassunk a világnak, hogy nem drága terepjárókra, hanem elszántságra és kitartásra van szükség a Bamakon.” - mondta Michal Kacenka. “Szeretnénk a legjobb 20 közé kerülni” - tette hozzá a cseh elektromérnök.

De nem csak kelet európai csodákkal lesz tele az idei Bamako. A furább vállalkozások közt szerepel egy rabszállító autó, egy Ikarus busz, egy szlovén Renault 4-es, Villám Géza 1971-es Peugot 504-ese és több robogó is. A “Bamako By Vespa” névre hallgató norvég trió három darab húsz éves Vespával kíván lejutni Bissauig. “Egy 1981-es Dakar fotó adta az ihletet. Valaki egy Vespával indult az algériai Szaharán Párizstól Dakarig. Neki, akkor nem sikerült. Reméljünk, mi gond nélkül lejutunk Bissauig” - mondta Joachim Gjolberg. A leglehetetlenebb küldetést mégis csak az a két angol fiatalember vállalta be, akik egy-egy londoni pizza futár robogóval vág neki a Budapest-Bamakonak. “A kérdés nem az, hogy oda fogunk-e érni, hanem az, hogy milyen lesz az angol pizza Bissauban két hét után” - mondta teljes komolysággal Henry The Brain (Henry Az Agy), a csapat kapitánya. A pizza futárok másik célja, hogy legalább 10,000 fontot gyűjtsenek jótékonysági célokra. A weboldaluk szerint eddig sikerült 750 fontot begyűjteniük valamint a csapat egyik tagja egy promóciós videon a futam előtt eltörte a bokáját. A robogós csapatok egyetlen nehézséget hagynak ki az idei Bamakoból: az európai telet. Mindkét csapat Malagából rajtol.

A hetedik Budapest-Bamako indulóinak 60%-a külföldi. A környező országokon kívül Angliából, Svédországból, Portugáliából, Norvégiából, Katarból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Dél Afrikából, Hawaiiról, de meg Bermudáról is érkeznek csapatok. Az idei évben a szokásosnál is több benevezett magyar csapat mondta le indulási szándékát. A végtörlesztésekkel és a gyenge forinttal járó gazdasági nehézségek több magyar csapatot tántorítottak el a Bamakotól. Novemberben csak 15 magyar csapat lépett vissza az indulástól.

Az idén közel 700,000 euro értékű jótékonysági adományt gyűjtöttek össze a csapatok. A Norvég Bamako csapat befejezte annak az afrikai iskolának az építését, amit Kourmikoro mellett kezdtek el építeni három éve. A Timbuktu közelében lévő iskolában így már 500 gyerek tanulhat. A magyar Charity March segélyszervezet 4 mentőautót küld Bissauba, köztük egy maximálisan felszerelt rohamkocsit. “Az ország történetében ez lesz az első mentő, amiben újraélesztő készülék is van.”- mondta Wellsz Tamás a Charity March igazgatója, aki saját maga is egy mentő fedélzetén vág neki a távnak.

Sincem Boce faluban, Bissau-Guineában egy új iskolát rendeznek be a Bamakosók. A faluban élő 800 gyerekből eddig csak 30-an járhatnak iskolába. Iskolapadokkal, táblákkal, tanfelszerelésekkel és orvosi szerekkel indul útjára az a konténer, amit az Afrikai Magyar Egyesület szakemberei juttatnak el a világ egyik legszegényebb országába. Az összes magyar Afrikával foglalkozó segélyszervezet kivette a részét a futam karitatív munkájából. “Példamutató volt az összefogás a civil szervezetek közt” - mondta a futam alapítója Szabó Gál András.

A Budapest-Bamako, Nagy Afrikai Futam szombat reggel 8-kor indul az 56-osok teréről jelmezes rajttal. Szlovénia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Szenegál érintésével 15 nappal később érkeznek az indulók Bissau-Guineába. A táv 8095 kilométer lesz. Afrikában a Dakar egyetlen szellemi örökösének tartott versenyt az idén hetedik alkalommal rendezik meg.Szerző: szabadban
Forrás: B2 Sajtó

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum