Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. szeptember 23. szombat, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Tanácsok a kerékpár védelmére
2013-07-03 18:31:42


Ne legyen a biciklilopás hungarikum! - Hasznos tanácsok kerékpárod védelmére

Egy szólás szerint kétféle ember van: akitől loptak már el biciklit, és akitől majd fognak. Vajon tényleg ennyire drámai a helyzet?

Ahogy beköszöntött a jó idő, sajnos a biciklistákkal együtt a kerékpártolvajok is felbukkantak. Palágyi István, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának főtitkára szerint nem egyedi eset Magyarországon a magas számú biciklilopás, ugyanis tőlünk nyugatabbra is ismerős a probléma. Hollandiában, ahol talán a legtöbb bicikli található a kontinensen, szintén nehézséget okoz az állandó kerékpárlopás, ott már olyan komoly lakatokkal és felszerelésekkel védekeznek az emberek, amiket gyakran külön csomagtartóban szállítanak több kilós súlyuk miatt.

Bár a bicikli felszereltségében még nem járunk a holland szinten, az elmúlt években a hatásos propaganda nyomán itthon is szignifikánsan megnőtt a biciklisták száma, ezzel párhuzamosan pedig a kerékpárlopások száma is.

Általános tapasztalat, hogy vidéken, a kisebb falvakban, községekben kevesebb biciklit lopnak, ezért ott kevésbé ügyelnek a biztonságra még az emberek. A rendőrség tapasztalatai szerint minél nagyobb városban élünk, annál inkább problémát jelentenek a bringa tolvajok. Ez a kettősség Budapesten is megfigyelhető, az ORFK adatai szerint a kertvárosokban kevesebb a kerékpárlopás, mint a belvárosban.

Mit tehetünk tehát a tolvajok ellen? Bár nincs teljesen biztos megoldás, ha néhány szabályt betartunk, jó eséllyel lecsökkenthetjük a lopás valószínűségét.

Hasznos tippek a bringa tolvajok ellen

Először is mindig lakatoljuk le a bringánkat! Akkor is, ha csak 5 percre beugrunk a boltba vagy a postára! Sokszor csak alkalom szüli a tolvajt, és az ő esetükben az a jellemző, hogy inkább feltűnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit és nem céljuk a legértékesebb jármű eltulajdonítása. (Hozzá kell tenni, hogy ma már a biciklik között sem ritka a több százezres vagy milliós értékű darab.)
A legtöbb bicikli tolvaj hosszúnyelű vágóval indul vadászatra. Elsősorban azokat a bicikliket keresik, amiket csak egy vékonyabb dróttal vagy egy egyszerű kis számzáras lakattal biztosítottak ki. Ezeket egy másodperc alatt átvágják és hűlt helye a járműnek. Hogy felvehessük a harcot, célszerű minél vastagabb láncot vásárolni, de már a komolyabb U-alakú lakatok is elegendő védelmet biztosítanak. Figyeljünk oda arra is, hogy mihez kötjük oda a biciklit! Lehet, hogy a lakatunk erős, de ha könnyen átvágható a korhadt kerítés vagy kiszedhető az oszlop, ami köré odaerősítettük a bringát, akkor hiába költöttünk a drágább lakatra.

Bár a biciklilopások többsége a belvárosra koncentrálódik, nem mindegy, hogy azon belül hol parkolunk le. Keressük a forgalmas helyeket, ahol sok a gyalogos. Általában a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat. Lehet, hogy kicsit tovább kell köröznünk, hogy a legfrekventáltabb részeken szabad helyet találjunk, de sokkal jobban járunk, mint ha egy elhagyatottabb utcán hagyjuk a kerékpárt, ahol akár percekig háborítatlanul babrálhatják a tolvajok. Sajnos még csak elvétve találkozhatunk bekamerázott nyilvános biciklitárolókkal. Egy-két ilyen B+R parkoló már épült a külvárosokban, de sajnos még nem ez a jellemző, bár kétségkívül ezek a legbiztonságosabbak.

Hogyan lehet kerékpárunk megfelelő biztonságban?

Aki családi házban él annak legalább az otthoni biciklitárolás nem okoz gondot, mivel kényelmesen elhelyezheti a kertben, vagy a garázsban, de azért itt sem árt körültekintőnek lenni, mert a bicikli tolvajok leleményesek. A társasházi lakásokban ez már problémásabb kérdés. Akinek nagyobb a lakása, akár bent is elhelyezheti bringáját, viszont sokan a közös kerékpártárolót használják. Egy kisebb lépcsőházban még ezzel sincs gond, de egy 20-40 vagy még több lakásból álló lépcsőházban, ahol a lakók nem is ismerik mind egymást, nem biztos, hogy feltűnik egy ólálkodó idegen. Vigyázzunk a tárolóra, sose hagyjuk nyitva az ablakát-ajtaját, ha van rá lehetőség, akkor tegyünk rá rácsot, zárjuk mindig kulccsal és próbáljunk meg figyelni egymás értékeire is.

Egy jó lakat sok mindenre megoldást nyújthat, megmentheti a biciklit, viszont az olyan kiegészítőknek, mint egy jó lámpa vagy sebességmérő már nem nyújt védelmet. Sajnos sok tolvaj, ha nem tud hozzáférni a biciklihez, már a hozzá tartozó kiegészítőkkel is beéri, ami ugyanolyan kellemetlen lehet, sőt veszélyes is, ha például este maradunk lámpa nélkül. Városi hobbi bringázáshoz tanácsos a kiegészítőkből az olcsóbb termékeket választani, ha viszont komolyan foglalkozunk a kerékpározással és profi felszerelésünk van, akkor a biztonság kedvéért inkább szereljük le őket és vigyük magunkkal a táskánkban.

A sok lehetséges megoldás mellett érdemes megfelelő biztosítással is védelmezni kedvenc biciklinket. A Groupama Garancia Biztosító biztonságos megoldást kínál a bicikli tulajdonosoknak, ugyanis mindhárom lakásbiztosítási csomagja kiterjed a kerékpárlopások elleni biztosításra is. Az alapbiztosítás részeként, a bicikli, mint háztartási ingóság is a lakásbiztosítás fedezeti körébe tartozik, így a Groupama mindhárom lakásbiztosítási csomagja védelmet nyújt betöréses lopás és besurranás ellen. A biztosítás fedezete ezen felül kiterjeszthető Magyarországra, Európára vagy a világra is, így bármerre jár, a Groupama biztosítja a tulajdonos kerékpárját, ugyanolyan feltételekkel, mint ha otthonában tárolná.

A kerékpárosokra más veszélyek is leselkednek. A biztonságos kerékpárutak száma kevés, gyakoriak a kerékpáros balesetek nemcsak a sűrűbb forgalmú városokban, hanem a vidéki országutakon is. Ennek során nemcsak személysérülést szenvedhetünk, hanem kerékpárunkban is komoly károk keletkezhetnek.

A Groupama Garancia Biztosító a kerékpáros balesetek sérültjeinek is segítséget nyújt, ugyanis mindhárom lakásbiztosítási csomagja kiterjed az egy háztartásban élők kerékpáros baleseteire is, függetlenül attól, hogy ez a baleset túrázás, hegyi kerékpározás vagy csak hobbi kerékpározás közben történt.

Az utakon is szemmel látható a kerékpározás népszerűségének növekedése és sajnos az emiatt bekövetkező közlekedési balesetek száma emelkedik, amelyben nemcsak sérültek, hanem a közlekedési baleset okozói is lehetünk. A Groupama Garancia Biztosító lakásbiztosítási csomagjainak része a felelősségbiztosítás, amely kiterjed a kerékpáros által okozott közlekedési baleseti károkra is.
Emellett választható kerékpár casco biztosítás is, ami garantált védelmet biztosít és segítségével a tulaj megkímélheti magát a váratlan anyagi nehézségektől. A kerékpár casco töréskár ellen is védi a bringát, így ha a biciklit külső erő hatására maradandó alakváltozás éri Magyarországon, a Groupama Garancia állja a kiadásokat.Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum