Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. december 04. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Dreher 24 Everest 2010 / 13-16 nap
2010-04-10 18:48:26


2010. 04. 07.

Mint a Holdra szállás… Egy barátságtalanul korai reggelit követően elfoglaljuk helyünket a jó öreg terepjáróban. Ma utoljára. A lekerekített dombok, hegyek között kanyargó földút óráról-órára közelebb visz minket Alaptáborunkhoz. Dél körül érkezünk, és igen, olyan mint a Holdra szállás: felettünk az Everest mindent lebíró tömbje, előttünk a Rongbuk-gleccser áttörése, körülöttünk pedig hideg kövek, kavicsok és a hideg szélben úszó por.

Egykettőre elfoglaljuk sátrainkat. Ezek a narancssárga orkán-buborékok lesznek otthonaink a következő több, mint egy hónapban. Egyelőre kótyagosak vagyunk, fejfájással, gyomor panaszokkal, szédüléssel küszködünk. Ez a magasság, ez az akklimatizáció. Konyival meglátogatjuk Gárdos doki (dr. Gárdos Sándor) emléktábláját és fejet hajtunk a 2001-ben elhunyt bajtárs előtt. Holnap talán már jobban leszünk. Ma még sátraink mélyén gubbasztunk és várjuk, hogy szervezetünk termelje a vörös vértesteket.

2010. 04. 08.

Ma már határozottan jobban vagyunk. Főleg Konyi. Az én szaturációs értékeim még mindig gyengék, de lelkiismeretesen sokat iszom (néha vágyakozva bedugom a fejem a hordóba, amiben értékes Dreher 24-es palackjaink vannak, majd megacélozom magam – egy hónapig kell kitartaniuk – és iszom egy teát), sétálgatok, és várok. Konyi rendbe teszi Gárdos doki emléktábláját.

Tamással sikerült egy Alaptáborba kerülnünk. (Rajtunk kívül még 4 mászóval osztozunk majd az alaptábori logisztikán.) Tamás nagyon jó kedélyű és a magasságot is jól bírja. Ma akklimatizációs sétára indult. Drukkolunk neki.

Vacsoránál inspirációm támad: a holnap reggelit bevállalom. Megállapodom a szakácsokkal. Közben elballagok a kínai összekötő tiszthez is és megállapodunk: 10-én érkeznek a jakok.

2010. 04. 09.

Tegnapról mára végre aludtam. Az akklimatizációm kezd felpörögni: a gondolataim már nem olyan tompák, a mozdulataim élénkebbek és pontosabbak. Azért még van hová fejlődnöm, de ma először érzem úgy, hogy – bár meg fogjuk szenvedni – de készen állunk az első „felköltözésre”: holnap, 10-én, ha tényleg megjönnek a jakok, akkor 2 nap alatt felvonulunk a 6400 méteren fekvő Előretolt Alaptábor szokásos helyére és ott kiépítjük a magunk „állásait”.

De előre szaladtam és elfelejtettem elmesélni a reggelinket: ahogy megígértem, reggel átvettem az uralmat a konyhasátorban (Pasangnak, az alaptábori szakácsnak nagy ijedelmére) és Eördögh Andrástól kapott házi mangalica kolbászból készítettem egy kiadós hagymás-kolbászos rántottát. (András, köszönjük!)

Később úgy ítéltem, hogy már elég jó erőben vagyok, hogy egy akklimatizációs túrát tegyek. 10:30-kor indultam és 13:00-ig óvatos tempóban 320 métert emelkedtem. Közben Konyival rádióztunk, hogy új készülékeinkkel is összeszokjunk. A tempóm természetesen még lassú volt, a légzésem fel-fel pörgött, de összességében elégedett voltam. (Azért 14:30-kor, amikor visszaértem, eléggé el voltam fáradva és az ebédet is lekéstem.)

Vacsora előtt fotókat készítettünk és pakolásztunk. Nagy az izgalom. Vajon tényleg megjönnek a jakok és elindulhatunk holnap felfelé?

2010. 04. 10.

Felébredünk. Sehol semmi. Aztán kolompolást hallunk és Konyi sátrába beköszönt egy jak busa feje, az Alaptábort pedig elfoglalják a kedves, kurjongató jakhajcsárok. Természetesen a várakozásoknak megfelelően időről-időre megjelenik ügynökségünk ijedt szemű embere és bejelenti, hogy 12, 2, vagy 5 jakkal többre van szükség. Mi pedig minden alkalommal sajnálkozásunknak adunk kifejezést, miszerint az ügynökség által meghatározott súlykeretbe táncolva beleférünk, így innentől ez az ő problémájuk. A kötött táncrend szerint folyó alkudozás és csomagméricskélés karos mérleggel délig tart (minden alkudozó fél tudja, ez a legkésőbbi időpont, amikor még elindulhatunk). Végül az ügynökségünk embere valószínűleg megalkuszik a fő jakásszal (valószínűleg sajnálja, hogy ezt az baksis összeget nem tudta áthárítani ránk) és megindulunk.

Óvatosan lassú, kimért, folyamatos mozgásra állítjuk rá szervezetünket. Mindenki saját tempóját követi, kétóránkénti rádió időpontokban állapodunk meg. Testünk legapróbb rezdüléseire is figyelnünk kell: ha túl gyorsan haladunk, felpörög a pulzus, szájon át kezdünk belélegezni és a hideg, száraz levegő véresre marhatja torkunkat. Konyinak plusz gondot jelent, hogy – valószínűleg egy Alaptáborban megivott és elégtelenül forralt tea miatt – még gyomorpanaszokkal küzd.

Végül sötétedésre elérjük a tábornak alig-alig nevezhető IBC-t. (Intermediate Base Camp, azaz Átmeneti Alaptábor.) Én gyakorlatilag a jakokkal együtt érem el ezt az önkényesen kijelölt pontot a Rongbuk-gleccser középmorénáján. Hideg van. Körülöttünk és alattunk jég, amit sávokban aprózódott kőréteg fed. Ezen töltjük az éjszakát. Felállítok egy sátrat egy vízszintesnek egyáltalán nem nevezhető placcon, és kiszaladok, hogy fényjelekkel segítsem Konyit a tábor pontos belövésében. Ugyanis időközben besötétedett. Nagyon fáradtak vagyunk, és – bár nekem a magasságtól fáj a fejem és szédülök – mégis sikerül (némi gyógyszeres rásegítéssel legyűrve s a fejfájást) hamar elaludnunk. Furcsákat álmodom.

Klein Dávid,
Everest Átmeneti Alaptábor (5900 m)
Dreher 24 Everest Expedíció (2010)
EDGE 8000 – Eseményhorizont


Szerző: szabadban


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum