Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2018. április 20. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk 
 
Monosí
2007-03-20 00:23:34A mono-sí speciális ülőalkalmatosságot egy rugós-hidraulikus áttéten keresztül rögzítettek normál kötéssel ellátott síhez találékony szakemberek, amivel megteremtették a lábukat használni nem tudó sérültek síelési lehetőségét. Ez a szerkezet helyettesíti és egyesíti  a síbakancsot, a lábszárat, a térdet és a combot. Ezáltal a sízés technikája megegyezik a hagyományos sízéssel. A mono-sível a lábukat bármilyen oknál fogva használni nem tudó emberek számára teremt téli sportolási és versenyzési lehetőséget. A mono-sí használható húzó- és ülőszékes lifthez egyaránt. Így gyakorlatilag bárhol, bármilyen pálya megközelíthető és használható a mozgáskorlátozott sízők számára.

 

Magyarországon e sportág úttörője Navratyil Sándor, aki autóbalesetét követően ausztriai rehabilitációja alkalmával ismerkedett meg többek között a mono- sízéssel is. Ö már négy éve űzi amatőrként a mono-sízést. Szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni és oktatni a sízés e műfaját, az így kialakult bázisból pedig az arra alkalmas sportolókból versenyzőket nevelni.

Kerekesszékes teniszezőként, amit szintén ő sajátított el először hazánkban, eredményei révén ott lehetett az Atlantai Paralympiai Játékokon. A monosízést tekintve sem szeretné alábbadni, célja minél előbb versenyeken indulni és a következő téli Paralympián első magyar résztvevőként kvalifikálnia magát. Ebben segítséget nyújt neki a HOLTPONT SE, ahol igazolt versenyzőként jogosult hazai és nemzetközi versenyeken való indulásra. Az egyesületben edzőjével, Fábián Attilával megkezdték a felkészülést a hazai és nemzetközi szereplésre, a tréningezést az ausztriai St.Lambrecht-ben tartják a mostoha hazai viszonyok miatt. Itt nem elsősorban a hóviszonyok a döntőek, hiszen hazánkban évente átlagosan mintegy 100 sízhető nap van, hanem a síliftek és a pályák állapota. Ausztriában a sípályák mindennapi előkészítettsége és minősége, a húzóliftek nyomvonalának karbantartottsága mind-mind hozzátartozik a sikeres felkészüléshez. A siker záloga a felkészülés minősége és időtartama. A minőséget elkötelezett és magas fokon képzett edzők biztosítják. Az edzők és segítők hatékony támogatásával teljesen veszélytelen e sport.

 

A sikerek eléréséhez szükség lenne éves szinten legalább 90-100 nap havas edzésnapra, naponta közel 6 órás intenzív edzéssel a versenyző felkészültségi szintjének megfelelően. Megfelelő anyagi háttérrel lehetőség nyílna nemzetközi edzőtáborokban való részvételre, így a szakmai előrelépés meghatározó lehet a versenyeken való indulásokon. Ráadásul ez még mindig csak egy része a felkészüléshez szükséges eszközök tárházának. A versenyzők, az edzők és kísérők (szakmai! tehát nem örömsíző családtagokról van szó!) edzőtáboroztatása, a felszerelések beszerzése és karbantartása igen nagy anyagi terhet jelent a résztvevők és az egyesület számára egyaránt. Megfelelő felszerelések nélkül mindezek a lehetőségek csak részben segítik a felkészülést. Emellett szükség van szakmai szempontból olyan eszközökre, melyek a mindennapos edzések alkalmával használ a versenyző és edzője. A speciális eszközök igen jelentős összegbe kerülnek a felkészülés folyamán. Mindehhez azonban támogatókra van szükség, hiszen a megfelelő minőségű felszerelés és a felkészülés sokba kerül, amit nem tudunk önerőből finanszírozni.

A hazai sportszervezetek úgy, mint a Magyar Sí Szövetség, Mozgáskorlátozottak Sport Szövetsége, a Paralimpiai Bizottság elfogadják és elismerik a sportág létjogusultságát, de erkölcsi és szakmai segítségén túl nem tudnak részt vállalni a felkészülésben.

 

Sándor szeretné az érdeklődő sorstársait is segíteni megszerzett tapasztalataival. Jelenleg is kapcsolatban áll néhány olyan sérülttel, akik már rendelkeznek az alapfelszereléssel, részben az ő segítségével. Elkezdte a lehetőség ismertetését különböző fórumokon, valamint a sportkapcsolatok és információk gyűjtése elkezdődött. A csapatépítés első lépése volt 1999.évi Hó Show-n tartott videó vetítéssel tarkított élménybeszámoló. Ennek hatására már többen is érdeklődtek a sízés ezen ága iránt. Úgy ítéljük meg, hogy ennek a sportágnak Magyarországon is helye van a magyar mozgáskorlátozottak sportjában. A mozgásban bármilyen szinten korlátozott emberek ne zárkózzanak be télen sem!

Büszkék vagyunk arra, hogy sikeresen zártuk a Paralimpiai szereplést és a 2003-as év után 2004 januárjában megrendezésre került a Mozgáskorlátozottak II. Alpesi Sí Bajnoksága immáron magyar helyszínen. Eddigi négy éves munkánk alatt sikerült több érdeklődőt is megtanítani sízni és egyre nagyobb érdeklődés kíséri munkánkat.

 

 


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum