Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2022. augusztus 08. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
10 dolog a ritmikus gimnasztikáról
2017-06-09 16:27:53
Kategória: Atlétika - Torna


Tíz dolog, amit (eddig még) nem tudtál a ritmikus gimnasztikáról

Egy ritmikus gimnasztikázónak ritmikus gimnasztikáról érdekességet mondani kicsit olyan, mint homokot hordani a sivatagba – úgyis tudnak (majdnem) mindent –, viszont a világ legszebb és legnőiesebb sportjának vannak olyan kulisszatitkai, amik ismeretlenek a nagyközönség előtt. Nézzünk tízet!

1. A RITMIKUS GIMNASZTIKÁZÓK TÖBBET DOLGOZNAK, MINT BÁRKI MÁS. Ha összehasonlítjuk ritmikus gimnasztikában az edzésmunka és a szőnyegen, versenyzéssel töltött idő arányát, elképesztő differenciát találunk. Egy elit rg-s minimum heti 24-36 órát edz, vannak, akik ennél is többet. Ezzel szemben a szőnyegen versenyzéssel töltött idő évi 2, legfeljebb 3 óra. Egy ritmikus gimnasztikázó sportkarrierje nagyjából 99.9 százalékát edzéssel, 0.1 százalékkal versenyzéssel tölti. Ezer óra edzésre jut egy óra verseny. Mivel ebben a sportban a szertornával szemben nincs szerspecializáció, mindenki dolgozik az összes szerrel, és ez rendkívül idő-, valamint munkaigényes tevékenység.

2. A TESTKONTROLL ABSZOLÚT MESTEREI. Az összes sportoló közül a ritmikus gimnasztikázók a leghajlékonyabbak, leglazábbak, és alighanem a szem-kéz koordinációban is a legjobbak. Sőt, az elmúlt évtizedben még sokkal erősebbek és atlétikusabbak lettek, mint korábban: érdemes megnézni, mennyire tökéletesen kidolgozott izomzata van sok versenyzőnek, például az izraeli Viktoria Veinberg Filanovszkinak vagy az orosz Alekszandra Szoldatovának. A lazaságra meg csak egy példa: a legtöbb ember arról is csak álmodik, hogy valaha lemegy spárgába, a ritmikus gimnasztikázók békésen ellazítgatnak székek között spárgában. Ne próbálják ki otthon.

3. RENDKÍVÜL BEMELEGÍTÉSIGÉNYES A SPORTÁG. Az extrém ízületi megterhelés miatt nagyon fontos az rg-seknek a hosszú és alapos bemelegítés, amely akár 3 óráig is eltarthat. Az Európa-bajnokságon a versenycsarnokban 120 percük van a tornászoknak melegíteni, majd átmennek a szólító zónába – és ezelőtt dolgoztak már az edzőcsarnokban is!

4. NEM JÓ HAMUPIPŐKÉNEK LENNI. Az egyik legkellemetlenebb baleset, ami versenyen érhet egy rg-st az, hogy leold, lerepül vagy elszakad a forgócipője. A forgócipő csak a lábujjakat és a talppárnát takarja, feladata a forgások gyorsítása és persze a láb védelme az óriási dinamikával végrehajtott mozdulatoknál. Ha egyszer elveszti a tornász, már csak egy dolognak drukkolhat: hogy ne a forgó lábáról repüljön le a cipő. Az elmúlt olimpiákon mindig volt egy „Hamupipőke", ráadásul általában nagy sztárok jártak pórul (Rióban az ukrán Anna Rizatdinova, Londonban a dél-koreai Szon Jon Dzse). A forgócipő egyébként nem kötelező, de igen hasznos.

5. A DRESSZEK ANNÁL IS DRÁGÁBBAK, MINT GONDOLNÁK. Meglehetősen messze kerültek a dresszek a régi, egyszerű tornaruháktól: csillogás, kristályok mindenhol, gyakran divatbemutatókon látott ruhák „átszabásai" ritmikus gimnasztikára. Egy tornásznő dresszkollekciója a magyar versenyzők esetében is sok százezer forintos érték, az oroszok akár milliós dresszeket is használhatnak. A ruhák magas ára miatt a csapatok gyakran házon belül adják tovább a dresszeket vagy nemzetközi börzén adják el őket. A versenyszőnyeg egy nap végén rendszeresen csillog a leeső kövektől.

6. NEM KIZÁRÓLAG NŐI SPORT. Bár a ritmikus gimnasztika hivatalosan exkluzív női sport (az olimpiai programban csak a szinkronúszás és az rg nem koedukált sport), több országban van kultúrája a férfi rg-nek is. Spanyolországban férfi bajnokságot is rendeznek, Japánban pedig a helyiek kifejlesztettek egy akrobatikus elemekkel „felturbózott" sportágat, amelyet férfi ritmikus gimnasztikának neveznek. Inkább a szinkrontorna lenne a legjobb kifejezés rá, egy viszont biztos: elképesztően látványos!

7. EZ A KELETI BLOKK SPORTJA. A ritmikus gimnasztika őshazája a Szovjetunió, nem csoda, hogy az egykori keleti blokk országaiban van a legnagyobb kultúrája és elismertsége a sportnak. Egy orosz ritmikus gimnasztikázó sztár valódi hírességnek számít hazájában, hisz a sportág társadalmi elismertsége igen magas. Eddig 207 felnőtt aranyérmet osztottak ki rg Eb-ken, 203-at volt keleti blokkbeli ország vitt el. A kivételek: egy-egy Európa-bajnoki címet szerzett Görögország, Franciaország, Spanyolország és Izrael. Magyarországnak 3 bronzérme van eddig az Európa-bajnokságokon.

8. VAN EGY NAGYON IS FÉRFIAS SZURKOLÓTÁBOR. Az rg-szurkolótáborok híresek fülrepesztően magas hangú buzdításuktól – aki hallotta már a spanyolokat vagy az olaszokat teljes hangerővel szurkolni, aligha felejti el ezt. Azerbajdzsán felbukkanását viszont mindenhol mély férfi szurkolás kíséri: az azerieket ugyanis népes férfi tábor buzdítja a versenyeken, futballszurkolói stílusban. Sok csapatnak szervezett, egyenpólós szurkolótábora van, az olaszok meg a futballultráktól tanulták a drukkolást: transzparensek, gázdudák, kereplők, az élőképek és a pirotechnika azért még várat magára.

9. AZ ÖRÖK KONTY BIRODALMA. Szinte minden ritmikus gimnasztikázó szoros kontyban viseli a haját, bár a díszítő elemekből és fonásokból rendkívül sokféle van. A szabálykönyv annyit ír elő, hogy a hajviseletnek „ rendezettnek és ápoltnak kell lennie" – tehát elvileg akár rövid frizura is lehetne, de olyat régen nem láthattunk nemzetközi versenyen. Tilos a tornászt potenciálisan veszélyeztető testékszerek és ékszerek használata. Érdemes megfigyelni, hogy egyre több tornásznak van tetoválása – a leggyakoribb talán az olimpikonokon az ötkarika, de sokan a sportággal kapcsolatos szimbólumokat tetováltatnak magukra.

10. A HELY, AHOVÁ MINDEN TORNÁSZ VÁGYIK. A ritmikus gimnasztikázóknak az egyik legnagyobb álom eljutni a baszkföldi Euskalgym gálára, melyet Vitóriában rendeznek meg minden évben. Nincs verseny, csak gála: kizárólag a legjobb és legszórakoztatóbb versenyzőket, a legnagyobb közönségkedvenceket hívják meg. A rajongás döbbenetes: 8-9000 néző tombol minden nap, a tornászokra testőröknek kell vigyázni. Egészen elképesztő videókat és történeteket szoktak megosztani a versenyzők, akiket Vitóriában rocksztárokként rajonganak körül. A jegyekért akár 50 000 forintnak megfelelő összeget is kiadnak.Szerző: szabadban
Forrás: RG Media

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum