Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. június 02. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
A kutyakiállítás
2005-04-01 05:53:12
Kategória: Kutyák


A kutyakiállítás

Nyárom majdnem minden hétre jut egy kutyakiállítás vagy egy tenyészszemle. Sok gazdi szeretné kedvencét benevezni ezekre a kutyakiállításokra, tenyészszemlékre, de nem ismeri igazán az útját-módját (nevezési feltételeket, osztályokat, az elérhető eredményeket). Olvashattok a kiállításokra való felkészítésről, illetve a kiállítási szabályzatról is. Ha nincs fajtatiszta kutyátok, akit el tudnátok vinni a kiállításra, akkor is remek szórakozás egy kutyabarát számára ellátogatni egy ilyen rendezvényre. A kiállításokon, a kutyafajták legszebb példányait láthatjátok, így ha még nincs kutyátok, kiváló alkalom nyílik a fajtaválasztásra is. A kutyakiállításokon különböző programok várják az érdeklődőket, agility bemutató, gyermekeknek játszóház, arcfestés, így minden korosztály megtalálhatja magának az ideális időtöltést. A kiállítás fénypontja a "Best in Show" program, ahol a különböző fajtaosztályok nyertesei vonulnak föl, és közülük választják ki a kiállítás legszebb kutyáját.

Kiállításokon való részvétel

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) vagy szervezetei által rendezett kiállításokra kizárólag az FCI által elismert származási lappal rendelkező kutyák nevezhetők be. A kiállítás területére csak az adott kiállításra benevezett és érvényes állatorvosi oltási könyvvel rendelkező kutya vihető be, amit a belépésnél az állatorvos ellenőriz. A harapós kutya csak "harapós" jelzéssel és szájkosárral és rövid pórázon tartható a kiállításon. A kiállítás területén a kutyákat szabadon engedni tilos.


Nevezési feltételek

A kutya tulajdonosa a nevezési határidő lejártáig (beérkezés dátuma) jogosult a kutyát benevezni. A nevezéshez csatolni kell:

    • a pontosan kitöltött és aláírt nevezési lapot
    • a származási lap másolatát
    • a nevezési díj befizetését igazoló csekk másolatát
    • a munkaosztályba történő nevezéshez a munkavizsgát igazoló bizonyítvány másolatát
    • a Champion osztályba történő nevezéshez előírt igazolást

Minden kiállításra csak tetovált kutyákat lehet benevezni, ha a kutya 1989. január 1. napja után Magyarországon született. Nem nevezhetők és nem bírálhatók a kiállításokon a rejtett- egyheréjű vagy heresorvadásban szenvedő beteg, nyomorék kutyák, tüzelő szukák, valamint a láthatóan vemhes (kb. 40 napos), szoptatós vagy almos kutyák. A kiállításokon -kivéve a tájjelegű kiállítást- helyszíni nevezés nem lehetséges. Minden kiállító köteles magával vinni a kiállításra a kutyája származási lapját és teljesítményfüzetét abból a célból, hogy a kiállításon elért eredmény rávezethető legyen. A bírálat alkalmával a bíró jogosult a bírálatra felvezetett kutya tetoválási számának ellenőrzésére.

Kiállítási osztályok

1.BÉBI osztály:
Ebbe az osztályba a 3-6 hónapos kutyák nevezhetők
2.KÖLYÖK osztály: 6-9 hónapos korig
Ebben az osztályban a kutyák csak leírást kapnak, és több kutya esetében a bíró sorolást végez I-IV. besorolással. A kutyák fehér szalagot kapnak, ígéretes illetve nagyon ígéretes differenciálás lehetőségével.
3. FIATAL osztály: 9-18 hónapos korig
Ebben az osztályban a kutyák leírást és minősítést kapnak. Több kitűnő minősítés esetében a bíró sorolást végez kitűnő I-IV. besorolással. A kitűnő I. minősítésű kutya megkaphatja a Hungária Príma Junior (HPJ) címet, amelyhez egy kék-fehér szalag és egy HPJ kártya jár.
4.NÖVENDÉK osztály:15-24 hónapos korig
Nevezhető minden 15 hónapos kort meg nem haladó kutya, tekintet nélkül eddigi minősítéseire és címeire. Ebben az osztályban a kutyák leírást és minősítést kapnak. Több kitűnő minősítés esetében a bíró sorolást végez kitűnő I-IV. besorolással.

A kitűnő I. minősítésű kutya, megkaphatja a CAC címet, amelyhez egy nemzeti színű szalag és egy kártya jár.
A kitűnő II. minősítésű kutya megkaphatja a Res. CAC címet (kártyával).
5. NYÍLT osztály: 15 hónapos kortól. Nevezhető minden 15 hónapos kort betöltött kutya, tekintet nélkül eddigi minősítéseire és címeire. Ebben az osztályban a kutyák leírást és minősítést kapnak. Több kitűnő minősítés esetében a bíró sorolást végez kitűnő I-IV. besorolással. A kitűnő I. minősítésű kutya megkaphatja a CAC címet egy nemzetiszínű szalaggal és egy kártyával. A kitűnő II. minősítésű kutya megkaphatja a Res.CAC címet (kártyával).
6. MUNKA osztály: 15 hónapos kortól
Nevezhető minden 15 hónapos kort betöltött kutya, amely rendelkezik a fajtára kötelezően előírt, érvényes munkavizsgával. Ez az osztály csak azoknál a fajtáknál, lehetséges, amelyeknél az FCI a nemzetközi szépségchampionátushoz megköveteli a munkavizsga teljesítését. Munka osztályba való induláshoz a nevezési határidőig kell megszerezni a munkavizsga bizonyítványt. Ebben az osztályban is a kutyák leírást és minősítést kapnak. Több kitűnő minősítés esetében a bíró sorolást végez kitűnő I-IV. besorolással. A kitűnő I. minősítésű kutya megkaphatja a CAC címet egy nemzetiszínű szalaggal, és egy kártyával. A kitűnő II. minősítésű kutya megkaphatja a Res.CAC címet (kártyával).
7. CHAMPION (győztes) osztály:
Nevezhető minden olyan kutya, amelyik a nevezési határidőig megszerezte a nemzeti vagy nemzetközi szépségchampionátust. Ebben az osztályban is a kutyák leírást és minősítést kapnak. Több kitűnő minősítés esetében a bíró sorolást végez kitűnő I-IV. besorolással. A kitűnő I. minősítésű kutya "Champion osztály CAC" címet kaphat, amelyhez egy nemzeti színű szalag és egy kártya jár. A kitűnő II. minősítésű kutya megkaphatja a Res. CAC címet (kártyával).
8. ÉRETT osztály: 7 éves kortól
Nevezhető minden olyan kutya, amelyik betöltötte 7. Életévét, tekintet nélkül minden eddigi minősítéseire és címeire. Ebben az osztályban is leírást kapnak a kutyák és több kitűnő esetében a bíró sorolást végez kitűnő I-IV. besorolással. A kitűnő I. minősítésű kutya "Érett osztály győztese" címet kaphat, amelyhez nemzeti színű szalag és kártya jár, valamint CAC, illetve Res. CAC címet kaphat kártyával.

Egyéb feltételek: Minden kutya csak egy osztályba nevezhető. Kor szerinti nevezésnél minden esetben a bírálat napja az irányadó.

Kutyák felkészítése a kiállításra

Ha sikerült egy szép küllemű kutyát beszerezned a kiválasztott fajta jeles képviselőjétől, legfőképpen rajtad múlik, hogy helyes felkészítéssel a kutya milyen sikerrel szerepel a kutyakiállításon. A kutya kiállításra való felkészítése következetes, rendszeres foglalkozást igényel mind a megfelelő ringdresszúra, mind pedig a szőrfelkészítés tekintetében. A kiállításon nagyon sok függ a kutya viselkedésétől, ami nagyban azon múlik, mit tanítottál meg neki. A kutyának a bírálat perceiben a legjobb formáját kell mutatnia. A küllembíró a fajtastandard alapján elbírálja a kutyát, ellenőrzi a fogazatot, kanoknál a heréket. Amikor a kutya mozgásáról formál véleményt a bíró, fontos, hogy a kutya úgy mozogjon pórázon, hogy forduláskor se törjön meg a mozgás üteme. Mindvégig szoros kontaktusban legyen a felvezetővel, már az örömmel és természetesen mozgó kutya is félsiker. A helyes beállítás szintén döntő fontosságú lehet, a végső bírálat szempontjából. Egyes szőrtípusú kutyák kiállítási felkészítése egyszerű, otthon is elvégezhető. Ilyen rövid szőrű fajták például a boxer és a dobermann is. Fürdesd meg őket, magas fényt adó, rövid szőrre kifejlesztett samponnal. Szárítás után szőrfénnyel még csillogóbbá teheted a szőrt. Hosszú szőrű fajták esetében szét kell választani a napi kondicionálást a kiállítási szőrfelkészítéstől. Itt a cél a jó tartású, telt szőrzet elérése.
Nélkülözhetetlen a megfelelő ápolási eszközök kiválasztása, ami szőrtípusonként változó.
A szőrzet felkészítése kellemes időtöltés a kutya számára is, ha kíméletesen végzed, és már a kezdetektől hozzászoktatod az ebet. Bizonyos fajták szőrét a standardban meghatározott fazon szerint nyírni (pl.uszkár) vagy trimmelni (pl.schnauzer) kell.
Az érett, elhalt szőrszálakat időszakonként el kell távolítani, amely folyamatot trimmelésnek nevezünk. Az adott fajta kiállítási felkészítését magas fokon végző kutyakozmetikus szaktudását vegyük igénybe, legalábbis a kezdetekben.

Küllembírálat

A küllembírálat lényege, hogy a bíró megállapítja, hogy a kiállított eb külleme mennyire közelíti meg a fajtastandard-et, tehát az ideális megjelenést. A bíró a kutyákat mozgás közben és álló helyzetben is szemügyre veszi. Először az egyes testtájakat részletesen, egymástól függetlenül vizsgálja, utána pedig az összhatást szemléli. A bíráló, elölről szemügyre veszi a kutya fejét, szemeit, orrhátát, a homlok domborulatát és szélességét, a harapását, a füleit valamint a mellső végtagok állását. Oldalról bírálja a kutya típusát, a testarányosságát, a hátvonal lefutását, a mellkas mélységét, a végtag szögellését és izmosságát, a fülek tűzését, a far alakulását és a faroktartást. Hátulról a kutya hát és ágyékszélességét, a váll kötését, a mellkas dongásságát, a far szélességét, a hátulsó végtagok állását vizsgálja. A legtöbb figyelmet a fej bírálatára fordítják, hiszen a fajtajelleget leginkább az fejezi ki. A fajtákra jellemző a testtömeggel megfelelő arányban álló fejforma. A testalkat bírálata legalább annyira fontos, mint például a fejé. A jó mozgásnak előfeltétele a megfelelő csontfelépítés, az erőteljes inak és a jól fejlett izmok. Járás közben a hátnak és a hátulsó résznek nyugalomban kell maradnia. A rossz ágyékú kutya járása bizonytalan. Ezek a hibák ügetés közben még inkább megmutatkoznak, azonban vágtában kevésbé venni őket észre. Ideális esetben, a kutya mozgásban nem fárad el, mozgása azonban erőteljes.

Kiállításokon elérhető minősítések és címek

Az egyes osztályokban elérhető minősítések

kitűnő

->

kék szalag

nagyon jó

->

piros szalag

->

sárga szalag

megfelelő

->

zöld szalag

Egyéb kiadható címek

CACIB

->

nemzeti színű zsinór arannyal és kártya

Reserve CACIB

->

nemzeti színű zsinór ezüsttel és kártya

Hugária Fajtagyőztes
(HFGY)

->

arany zsinór és kártya

Hungária Derby Győztes
(HDGY)

->

piros-fehér zsinór

Fiatal klubgyőztes

Klubgyőztes

Tenyésztési nagydíj

Fajtacsoportgyőztes

A nap legszebb kutyája-Best of Day

A kiállítás legszebb kutyája-Best in Show

 

A http://www.hazikedvencek.hu/kutya/kiallitas_elerheto.php alapján!

 


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum