Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 21. vasárnap, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
VI. Oldtimer Expo
2012-04-24 08:23:54


VI. Oldtimer Expo
2012. április 27-30.
Idén már a Hungexpón

Most sem telhet el az április - Oldtimer Expo nélkül! Csakhogy ezúttal a Hungexpo B pavilonjában várjuk a veterán gépek szerelmeseit. Szokásunkhoz híven tisztelgünk születésnapos márkáink előtt, de olyan autónk is lesz, ami miatt garantáltan kihozzák fiaikat a mesekedvelő apukák! Április 28-án, szombaton az Oldtimer Sokadalomnak köszönhetően a fővárost is ellepik a csodálni való járgányok, május elsején pedig a Velodrom Millenárisra - korhű ruhában - érdemes kilátogatni egy benzingőzös múltidézésre. A VI. Oldtimer Expo egy szerencsés látogatója egy klasszikus Minivel mehet haza.

Ki ne ismerné Hudson Hornet-et, a Verdák című mesefilm közkedvelt Dokiját? A VI. Oldtimer Expón személyesen találkozhatnak kicsik és nagyok a legendás kék autóval! A mi Dokink 1951-ben született az Egyesült Államokban. 145 lóerőt adtak neki egy 5051 köbcentis motorhoz. Repülni csak majdnem tud, 1647 kilója ugyanis a földön tartja. 160 km/órás sebességre képes, százon 24,3 liter benzint eszik. Nem csak a mesében volt nagy sztár! Ez a típus a valóságban is 3 évig veretlennek bizonyult az amerikai versenyeken. 1952-ben 34-ből 27-et, 1953-ban 22-t, 1954-ben 17 versenyt nyert meg.

Természetesen idén is jelöltünk ki főbb iránycsapásokat, amelyek köré a rendezvényt szerveztük. Például itt van rögtön egy szülinapos…

85 éves a Volvo.
A Veterán Volvo Klub Magyarország standján mutatkoznak be a svéd márka különféle, ismertebb és ritkább oldtimer modelljei. Például egy 1965-ös,gyönyörű állapotú 122S „Amazon”. Az autó 1965-től egy svájci hölgy tulajdona volt, ő 1990-ig használta, és gyakorlatilag teljesen eredeti állapotban maradt fenn. 2009-ben részleges felújításon esett át. A szép nevű kocsitmenetteljesítményei és jó alkatrészellátása akár napi használatra is alkalmassá teszik. Keményebb vonalon is dolgozott a Volvo. A svéd hadseregnek is gyártott járműveket. Ilyen az 1956-ból ránk maradt „Sugga”. Ezt a típust 1953-58 között készítették, mindössze 710 darab született belőle. A Volvo magyar vérvonala. A VI. Oldtimer Expón kiállított 1979-es Laplander igazi érdekessége, hogy svéd alkatrészekből Csepelen szerelték össze a ’70-es - ’80-as évek fordulóján, de csupán pár tucat legyártása után abbamaradt a történet.

Autósport a Vasfüggöny mögött
Bemutatkoznak a „Keleti Blokk” egykor vágyott és csodált, mára klasszikussá érett versenyautói. A KGST-n belül is volt olyan gyártmány, melyből kiváló versenygépet lehetett faragni.A legendás Lada VFTS-ek is ott lesznek, sőt eljön a konstruktőr és egyben híres versenyzőként ismert Stasis Brundza is, akinek gyűjteményéből két kocsi is látható lesz. A Szovjetunióban is felismerték az autósport szerepét.Komplett versenyrészleget hoztak létre a litván fővárosban, Vilniusban, ahol Brundza úr útmutatásai alapján dolgoztak a rettegett Ladák fejlesztésén. Egy kis típustörténet: a VFTS a„Velnyujszkaja Fabrika Transzportnyih Szredsztv” szavakból, azaz a Vilniuszi Közlekedési Jármű Üzem eredeti alakjának kezdőbetűiből áll össze. A kiállítás hétfői napján régi versenyzőkkel lehet találkozni, korabeli filmeket nézni, riportokat hallgatni.

A Renault gyöngyszemei
A francia gyártó modelljeinek széles palettája vonul fel – igazi nemzetközi összefogásban, hiszen a magyar kiállítók mellett osztrák, szlovák és román klubtól is érkeznek autók.
• Renault Caravelle (1964): a Nagybányai Veterán Baráti Kör hozza el ezt az autót
• Az osztrák Renault-Club két vérbeli versenyautóval érkezik: Alpine A310 V6 (1977) és R17 Gordini (1973), a versenypályák egykori bajnokai.
• A pozsonyi Renault Classic Club egy ritka Renault 4 JP4 (1983) kabrióval képviselteti magát
• A magyarok is kitesznek magukért: egy, az alapjaitól újjáépített, gyönyörű Renault R10-t mutatnak be 1966-ból. Ez a legendás R8 leváltómodellje volt. A '60-as évek végén sokan kedvelték ezt a típust megbízhatósága és alacsony üzemanyagfogyasztása miatt.

Láthatunk egy igazi háború előtti ritkaságot, egy 1937-es Renault Celtaquatre-ot is. Ez volt az első gömbölyű karosszériás Renault. A versenyautó-vonalat pedig egy R5 Alpine Gr2 (1979) erősíti – akinek elsőre nem ugrik be a típus, annak megemlítjük Ferjáncz Attila nevét, aki egy ilyen autóban nyerte sorra a magyar rali bajnoki címeket és EB-futamokat a ’70-es,’80-as évek fordulóján.

Magyar autóritkaságok.
Bemutatunk 3 db Unitas-Tatrát, a két világháború között cseh-magyar együttműködésben készült autókat – közülük az egyik teljesen működőképes. A Tatra Múzeum tanúsítványa szerint 1930 novemberében küldték a kocsi alvázát Budapestre, ahol a kor szokásai szerint az Unitas nevű cégnél kapott karosszériát.

Amerikai autók
A tengeren túlról származó veteránok széles skáláját vonultatjuk fel idén is. Igazi meglepetés: egy 1926-os Nash 233 Special Six Sedan. Ráadásul igen ritka is, a Nash Car Club of America mindösszesen 2 példányt tart számon, egyikük ez az autó, így nagyon valószínűtlen, hogy egy másik jönne szembe az úton.

A repülés szerelmesei sem maradnak látnivaló nélkül
Kállítjuk Rubik Ernő első komoly teljesítményű vitorlázógépét, az 1948/49-es gyártású R-22 Futárt is. Ez a repülőgép az egyetlen példány, ami megmaradt az 1950-es évek után. A gép minden porcikája fából van, és máig repülőképes.

Igazi látványosságot jelent Erdős Csaba Stunt Show-ja!
A világszínvonalú motoros produkciót Budapesten még soha nem mutatták be. A négyfős team a fizika és a fantázia határait átlépve mutatja be tudását a pavilon előtti betoncsíkon. A félórás műsort a VI. Oldtimer Expo szombati, vasárnapi és hétfői napján lehet végignézni, naponta kétszer, 12.30-kor és 16 órakor. A szombati nap különlegessége az Oldtimer Sokadalom, amely már sokadik alkalommal mozgatja meg a veterán járművek büszke tulajdonosait. Reggel a Biatorbágyi Premier Outlets-nél van a gyülekező, aztán hagyományosan a pesti alsó rakpart Dráva utcai végénél van a Sokadalom Pont, a végcél az Oldtimer Expo!

A VI. Oldtimer Expo egy szerencsés látogatója egy Klasszikus Minivel mehet haza!
Az utolsó napon a látogatók között sorsolják ki az 1989-es Mini Mayfair-t. Mielőtt harsány kacajban tör ki bárki is, tudni kell, hogy ez az autó, ami nincs, hiszen ez az autóépítők és farigcsálók-tuningolók legkedveltebb alanya. Az utolsó csavarig felújított, makulátlan állapotú autó, melyet egy szerencsés látogató - nevére forgalomba helyezve - hazavihet. És ez nem minden! A boldog nyertes a nyereményautóval együtt ingyenes részvételt nyer a Mini Világtalálkozóra, amely 1000-nél is több Mini részvételével zajlik Pünkösd hétvégéjén, Balatonfüreden.(részletek:
www.miniclub.hu).

Közvetlenül az Expo után, vagyis május 1-én rendezzük meg az utóbbi évek egyik leghangulatosabb eseményét a Velodrom Millenáris ovál-pályáján. A korhű ruhában érkezők nem egészen fél áron vehetik a belépőt (1200 forintért). Érdemes jól körbe nézni a nagyszülők cuccai között, mert egy kalap vagy egy sál nem győzi meg a kapuőröket. 10 órakor kezdődnek a programok, melyek délután 3-ig tartanak.  Sok, az Oldtimer Expón kiállított veterán is ott lesz a majdnem elfelejtett bringapályán, hogy vidám, színes és benzingőzös légkörben körözzön a 45°-os kanyarokban. Csehországból, Ausztriából, Svájcból, Romániából, Németországból és Szlovákiából is érkeznek részvevők. (részletek:
www.velodrom-millenaris.eu)

Részletek:
www.oldtimerexpo.hu
www.otexpo.huSzerző: szabadban
Forrás: Prenews.hu

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum