Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 21. vasárnap, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
10. PEPSI MAX EVEREST EXPEDÍCIÓ (2008) avagy egy zászló utazása ...
2008-05-14 01:50:57


05. 07.

 

Reggel 8-kor megérkezik Tara (csillag) és gazdája. Rögtön megkedvelem a határozott fellépésű, rakoncátlan, ötéves, alacsony marmagasságú, szürke heréltet. Könnyű, fémvázas nyereg pihen rajta, díszes szerszám, csengettyű a nyakában, sőt, a nyeregre még egy színes szőnyegdarabot is terítenek errefelé. Sajnos Tara eddig csak kétféle tevékenységet ismert: vagy a gazdája lovagolta, vagy egy magashegyi beteg, életéért rettegő turista kalimpált rajta, miközben ő vezetéken poroszkált gazdája mögött fél méterrel. Amint magunkra maradunk, kezdődnek a játszmák: néhányszor nekiken a falnak, és átgázolunk néhány tüskés bokron. A terep rendkívül meredek, az ösvény keskeny, és jórészt sziklalépcsőkből áll. Nincs lehetőségem rá, hogy kihajtsam.

Pangboche előtt még döntetlenre áll a meccs, bár miután kiskörre veszem (ami elég látványos a keskeny hegyi ösvényen, egy 150 méteres szakadék felett), tovább tudom noszogatni. Uzsonna után smst kapok budapesti őrangyalomtól. A tipp, hogy ha bele akar kenni Tara a löszfalba, vigyem bele párszor a fejét. A trükk működik. Még kétszer kiskörre veszem, és csudák csudája: barátok vagyunk.

 

A következő néhány órában nem győzöm csodálni új pajtásom képességeit. A mókus marmagasságú szürke szédítő meredekségű köves ösvényen kaptat fel s le velem, miközben az emelkedőkön néha szinte egymás mellett van a fejünk, annyira rá kell dőlnöm.

Ahogy a völgy kinyílik, lélegzetelállító látvány fogad: virágzik a rododendron, illata összekeveredik az orromban a boróka csípős illatával és a Tara tajtékos hátáról felszálló párával. Délután 2 körül érjük el Pangbochét.

Konyi fantasztikus időt futott (!), minden sherpát lehagyott, már itt van!

Lenyergelek és kikötöm Tarát száradni, inni adok neki, és nekiadom az utolsó almám.

Én csirkét eszem, Konyi salátát, paradicsomlevest, majd széles mosollyal öblítjük le az út porát egy Pepsi Max-szal.

 

Klein Dávid

Pepsi Max Everest Expedíció (2008)

Pangboche, 2008. május 7.

 

05. 08.

 

Ma elkopott egy acélbocskorom, miközben az Égigérő Fára kapaszkodom, lemállott rólam egy életem.

Azt már tegnap sejtettem, hogy Tarával megint tisztáznunk kell majd a rangsort. A terep ma sokkal egyenletesebb, igaz, végig meredek hegyoldalban, szakadék felett vezet az ösvény. Az első órában még jól megvoltunk, aztán Tara magára talált, és összeakasztottuk a bajszunk.

 

Az erőpróbára nem éppen szerencsés helyen került sor: ahogy kiskörre próbáltam venni, lovacskám belehátrált a szakadékba. Az első pillanatban – amikor éreztem, hogy a fara eltűnik a mélységben – úgy döntöttem, nyeregben maradok. Előredőltem, hogy kiugrassak, miközben alattunk elvált a meredély széle. Ekkor már persze mindketten ugyanazt akartuk, a homokos-kavicsos támfal azonban elengedte magát. A folyót hozzávetőleg 80 méterre éreztem magam alatt, amiből az első 20-30 méter közel függőleges letörés. Ahogy éreztem, hogy a ló hátrahanyatlik, és megpördül hosszabbik és rövidebbik tengelye körül, szabadulni igyekeztem a kengyelből és tőle.

A ló átrepült rajtam és felettem, miközben zuhantunk, és többször a falnak ütődtünk, ami nagy darabokban mállott-zúgott körülöttünk. Az első megpattanásunkkor a bal kengyelemtől még nem tudtam megszabadulni, így hiába kapaszkodtam meg, a ló továbbrántott, átrepült felettem. Talán harmadszorra pattantam meg, amikor alkarjaimra támaszkodva, lábaimat szétterpesztve, hasmánt sikerült lefékeznem. (Géza: Köszönöm, hogy annyit hajigáltál dzsúdó edzéseken!) Az ösvény 20 méterre volt felettem. – Élek! – gondoltam, és módszeresen átvizsgáltam magam. Csodával határos (avagy egyenértékű) módon nem tört el – vagy le – semmim. Dioptriás gleccserszemüvegem 5 méterre találtam meg. Rengeteg sebből, horzsolásból véreztem, és fájt a bal térdem. A fal tetején elképedt nepáli népek sopánkodtak. Később megérkezett Konyi is, és érdeklődve vizsgálta, mi a helyzet.

Tara? – Él! Jó 10 méterre alattam, egy hatvanfokos lejtőn álldogált, félrecsúszott nyereggel és igencsak megszeppenve, de sértetlenül!!!

Felnézek az égre, és megköszönöm a csodát.

Porosan-véresen lemászom Tarahoz, és száron kivezetem egy kacskaringós kerülőúton. A nepákliak azt hiszik, kíséretet látnak. Tara viszont végleg megszelídült. Mint a kezes bárány, 30-40 perc alatt beügetünk Perichébe. Hiányozni fog…

 

A fogadónkban zuhanybódét bérelek, és átvizsgálom magam: csúnyán bevertem a bal térdem, a fejem a halántékomtól 3 centiméterre, sebek a hátamon, alkaromon, kezeimen… De semmi komoly. És a varr, a jobb lábam kisujján nem szakadt fel!

Egy öreg nepáli azt mondja, biztos megmásszuk az Everestet, palack nélkül, azt akarja az Ég, különben most halott lennék.

 

Konyival megbeszéljük a nap eseményeit, hírt kapunk, hogy a kínaiak felértek, aminek nagyon örülünk – gratulálunk és jó, gyors utat kívánunk nekik haza – majd délutáni álomba szenderedünk.

 

Klein Dávid

Pepsi Max Everest Expedíció (2008)

Periche, 2008. május 8.

 

05. 09.

 

Gyalogos nap

 

Nekem nincs olyan porcikám, ami ne fájna a tegnapi kaszkadőr-mutatványomtól, de azért vidáman kezdem meg a túránkat az Alaptábor felé. Mintha a feljövetelünk peregne le a szemünk előtt, csak gyorsított lejátszás mellett: két és fél óra alatt Dughlán keresztül Lobuchéba érünk. Itt iszogatunk, pihenünk kicsit, majd egy újabb másfél óra, és Gorak Shep-ben vagyunk. Itt megebédelünk és kinyújtóztatjuk fáradt lábainkat. Már 800 métert emelkedtünk, szintben már csak 2-300 méter az Alaptábor. 15:00-kor jelentünk Budapestnek, majd fél órára rá megérkezünk.

- Otthon, édes otthon... – gondolom, amint sátramat nézegetem, aminek fele a levegőben lóg. végül csak kiolvadt alóla a jég-domb. Holnap sok dolgunk lesz, ha 11-én fel akarunk költözni a 2-es Táborba.

 

Klein Dávid

Pepsi Max Everest Expedíció (2008)

Everest Alaptábor, 2008. május 9.

 

05. 10.

 

Nehéz éjszakám volt. Egyfelől a hosszú távollét miatt a magasságot is megéreztem (az április végéhez képest alacsonyabb szaturációs értékeim is ezt támasztják alá), másfelől sehogy sem tudtam álomba ringatni sajgó testemet a sátor alatt kiolvadt, egyenetlen felszínen. Reggel nyűgösen, kialvatlanul kecmeregtem ki. Fél óra alatt kihajigáltam a cuccaimat, és Konyival leemeltük a sátrat eredeti helyéről. 11-re Kami és a kukta segítségével álltak az új támfalak, és a kőtörmelékkel vízszintesre felszórt dombtetőn megint ott virított a sátram.

Lecsutakoltam magam egy lavór vízben, sós vízbe áztattam a kislábujjamat, a többieket meg bekentem antibiotikus krémmel. Bár a tűző naptól átforrósodott sátorban órákon keresztül kábán, enyhe hőemelkedéssel fetrengek, mégis hiszem, hogy hamar rendbe jövök. Délután fél ötre valóban sokkal jobban érzem magam. Konyi közben antennát szerelt, amit majd a Déli Nyeregbe telepítenek Henryék.

 

Klein Dávid

Pepsi Max Everest Expedíció (2008)

Everest Alaptábor, 2008. május 10.

 

05. 11.

 

Ja, elfelejtettem említeni, hogy tegnap műholdason beszéltünk Lajosékkal (Kollár Lajos, a Magyar Makalu Expedíció vezetője), akik hamarosan végeznek a táborlánc kiépítésével, így az ő csúcstámadásuk 5-6 napon belül várható. Ezúton is jó mászást, jó időt kívánunk nekik! Köszönjük a hívást, és ahogy ígértük, ha a mi táborláncunk is áll majd, mi is telefonálunk.

 

Ma már sokkal jobban érzem magam, és ezt a szaturációs értékeim is alátámasztják. Pakolászunk, készülődünk a holnapi felmenetelre, miközben odakint egyenletesen havazik.

 

Klein Dávid

Pepsi Max Everest Expedíció (2008)

Everest Alaptábor, 2008. május 11.Szerző: szabadban


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum