Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. március 31. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Túlzásba vitt koplalás avagy az Anorexia Nervosa
2007-10-09 22:01:37
Kategória: Egészség


Túlzásba vitt koplalás – az anorexia nervosaJellemzõen a jó vagy legalábbis jobb módú társadalmak és csoportok betegségérõl lesz szó alábbi cikkünkben. Ennek igen egyszerű magyarázata van: táplálkozási zavarok csakis olyan környezetben alakulhatnak ki, ahol viszonylag bőségesen áll rendelkezésre élelmiszer, tehát van mibõl habzsolni, illetve van mirõl lemondani. Éppen ez a lemondás az, amely a karcsúság vágyaként jelentkezik fiatal nõkben, hogy végül kóros soványsághoz, veszedelmes testi leépüléshez és sorvadáshoz vezessen mégpedig anélkül, hogy a beteg felismerné baját.


Az "anorexia nervosa" orvosi diagnózis pszichés eredetû étvágytalanságot jelent. A betegség nem olyan ritka mint gondolnánk, az összlakosságot nézve minden 100 000 lakosra jut egy megbetegedés, de a jobb módú középsõ vagy felsõ társadalmigazdasági rétegekbõl származó serdülõ lányok között akár minden 200-ra juthat egy eset. Ebben a megbetegedésben 95%-ban nõk szenvednek, és az elváltozás rendszerint a serdülõkor és a fiatal felnõttkor közti években kezdõdik. Az anorexia nervosa elõfordulása a fejlett társadalmakban inkább növekszik...

Megváltozik a viselkedés

Az anorexia elnevezés, vagyis az étvágytalanság nem felel meg a valóságnak, hiszen ezeknek a betegeknek az étvágya tulajdonképpen mindig is megmarad. Ettõl függetlenül az anorexiások súlyosan lesoványodnak. A megbetegedés tulajdonképpen étkezési zavarként fogható fel. Már a klinikai tünetek megjelenése elõtt feltûnõ lehet, hogy az érintettek viselkedése megváltozik. Jellemzõ rájuk a nagyfokú pedánsság, aprólékosság, precizitás; rendkívül intelligensek, az iskolában igen jó tanulók, önmaguk számára magas teljesítménymércét állítanak fel.

Figyelmük középpontjába azonban a testsúly kerül. Rettegnek az elhízástól, annak ellenére, hogy az esetek többségében eleve normális testalkatúak. Az általuk túlzottnak ítélt testsúly vagy az elhízástól való félelem miatt egyre inkább csökkentik a táplálékfelvételt. Állandóan az étkezésre összpontosítanak, diétás recepteket, kalóriatáblázatokat tanulmányoznak. Mások számára gondosan tálalnak, míg maguk gyakran az ételt elrejtik vagy kidobják.

Ami már panaszt okoz

Nem ritka az úgynevezett "habzsoló és kitisztító" magatartás, vagyis mások számára demonstrált bõséges étkezés után félrehúzódva meghánytatják magukat, nagy mennyiségben vízhajtókat, hashajtókat vesznek be. Általában az eredeti testsúly több mint 25%-át leadják. Nõknél az egyik legjellemzõbb tünet, hogy a menstruáció elmarad. Mindkét nemben csökken a szexualitás iránti érdeklõdés. A betegek a testsúllyal kapcsolatos szorongásukat azonban soha nem veszik tudomásul, soványságuk sem aggasztja õket. Panaszaikat elsõsorban a kóros soványság következtében jelentkezõ egyéb betegségek vagy tünetek, mint pl. a székrekedés, puffadás képezik. Pulzusszámuk, testhõmérsékletük alacsony, testszerte fokozódik a szõrnövekedés, vizenyõk jelentkezhetnek.

Az igen sorvadtnak látszó betegek is sokáig aktívak, rendszeresen tornáznak, sportolnak. Még az általános sorvadás, fizikai leépülés ellenére is csak a késõi szakban jelentkezik hajlandóság az infekciókra. A betegek kb. 26%-a hal meg a betegség szövõdményeiben vagy követ el öngyilkosságot.nem nagyon látja a kiutat.

Rejtélyes okok

Ismeretlen a betegség kóroka, hormonális megbetegedés gyanúja miatt gyakran endokrinológushoz irányítják a pácienst. A betegség kapcsán észlelhetõ hormonális eltérések azonban inkább a fogyás és a testi leépülés következményei. Az anorexia létrejöttében fõként pszichiátriai megbetegedést feltételeznek, de az összes esetet egyetlen feltételezés sem magyarázza. Mindenesetre gyakran nehéz elkülöníteni a súlyos eseteket a szkizofréniától vagy a depressziótól.

A betegség szakaszai

Két fázisra osztható a betegség kezelése. Elõször a testsúlyt kell visszaállítani, ezáltal az életveszélyt elhárítani, majd a második szakaszban a személyiségi és családi problémákat megoldására történik kísérlet. Súlyos anorexia gyógyításához legtöbbször kórházi kezelésre van szükség. A leggyakorlottabb munkacsoportok és terápiás programok segítségével is csak a megbetegedettek kétharmadában sikerül a kívánt testsúlyt elérni. Mesterséges táplálást csak igen ritkán, a legsúlyosabb betegek esetében, közvetlen életveszély elhárítására szabad alkalmazni, hiszen a cél a normális étkezési magatartás helyreállítása.

Gyógyszeres kezelés (lithium, antidepresszánsok) csak az esetek kis százalékában eredményes. Igen fontos az orvosok és nõvérek részérõl nyújtott támogatás, intenzív pszichoterápia és családterápia. Gyakran van szükség a háziorvos és a pszichiáter szoros együttmûködésére, és táplálkozási szakemberekkel történõ rendszeres konzultálásra.

Szerző: Dr. Fûtõ László

 Szerző: szabadban.hu
Forrás: Vitálponthu

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum